05 juni 2008

Baku, Doha och Prag...

...är alla utslagna i kampen om att få OS 2016 meddelade IOK igår.

Japp, med OS i Peking bara om knuten och med London (Dit jag bokade en resa igår... Hurra! Det var alldeles för länge sedan sist) i full gång att förbereda in för 2012 års spel, så har nämligen kampen om att får arrangera de XXXI Olympiska Spelen börjat.

Igår åkte alltså Azerbadjans huvustad Baku, den lilla staden (knappt fler invånare än Malmö) Doha i Qatar (som faktiskt ordnade de asiatiska spelen 2006 och alltså inte var en riktigt sådan outsider som man kunde tro) och Tjekiens huvudstad Prag ut i den första gallringen, och kvar är nu de ganska mycket större "elefanterna" Chicago, Madrid, Rio de Janeiro och Tokyo.

Madrid kan möjligen lida av att spelen gått i London bara fyra år tidigare, Tokyo arrangerade spelen senast 1964, Chicago skulle arrangerat 1904 men de förhandlades av någon anledning över till St. Louis och Rio de Janeiro sökte spelen senast 2004 då de istället gick till Athen.

Enligt uppgift (alla informationen är hämtad från min kompis tomas Qruiserklubb i ämnet, by the way) så arrangerade Rio de Janeiro så sent som sommaren 2007 de så kallade Panamerikanska Spelen, vilket var mycket lyckat och populärt. Rio borde alltså därför - och i kombination med att Sydamerika (eller Afrika) aldrig arrangerat några olympiska spel - vara favoriten av de fyra.

Klicka på städerna ovan för att komma till de officiella hemsidorna, eller ta bara en liten titt på logotyperna här.

1 kommentar:

Anonym sa...

2000 Sidney
2004 Aten
2008 Peking
2012 London

Jag skulle tro att det är Amerikas tur, dvs. Chicago eller Rio...

Det skulle vara kul om det blev Rio, men min gissning är Chicago. Jag menar: USA är ju alltid USA...

:-/