07 januari 2008

Läget Just Nu - Vecka 0802
Nyårsafton 2007 Ny
För första gången på tio år bytte jag nyårssällskap och - även om jag såklart saknade alla de andra som jag brukar fira med - det blev en omedelbar succé. Mycket god mat, nyårsquizen blev otroligt lyckad (liksom "Årets.."-leken), som vanligt för mycket champagne - och dessutom de (för mig) nya inslagen en påse peruker och Sing Star hela natten! Förmodligen det första år jag inlett genom att se ut som en aspackad medlem av The Poodles - men roligt som fan var det i alla fall.
"Flyga Drake" - Bok av Khaled Hosseini Ny
Det är inte svårt att förstå varför den här historien om en afghansk kille som växer upp i ett fredligt och grönt Afghanistan, tvingas fly när ryssarna kommer och så småning om att återvända till ett talibanstyrt hemland för att sona ett barndomssvek, har blivit boken alla bara MÅSTE läsa nu när DaVinci-koden och Stieg Larsson-deckarna ligger söndertummde i bokhyllan. Det är en omedelbar bladvändare som på samma gång lyckas vara både ganska förutsägbar och härligt oväntad, och som direkt suger tag i en med sina intressanta miljöer, rasande tempo och sin perfekta bestsellerblandning av både komplexa och orealistiskt endimensionella karaktärer. Det är bara att kapitulera - och har ni inte läst den så sätt genast igång om ni vill ha något att prata om vid fikabordet. Själv har jag redan beställt författarens uppföljare Tusen Strålande Solar och delar glatt ut fyra perfekt saltade popcorn.
Fredag/Lördag hos Familjen K Ny
Jag antar att det är annorlunda om man har barn själv, men för mig är det sjukt mysigt att bli väckt av en treochetthalvtåring klockan sju på morgonen för att vi ska se hennes favoritfilm (den svenskdubbade versionen av Pixar's Cars - faktiskt bättre än jag trodde, även om jag fick vatten på min kvarn om att animerat måste ses i originalspråk för att vara riktigt bra...tre popcorn) medan hon berättar, förklarar och frågar "varför" sjuttiofem gånger. Eller att hela tiden få två små armar uppsträckta mot sig av en ettochetthalvtåring för att han vägrar ha det på något annat sätt än att farbror Oswald går runt med honom i famnen när han är där... Galet mysigt...mera sådant är ett nyårslöfte jag vet jag kommer försöka hålla!
"Pans Labyrint" - Film av Guillermo del Toro Ny
Ett barns flykt från kriget in i fantasin. En oerhört grym saga. En krigsskildring med fantasyinslag. En unik blandning av 1900talshistoria och verklighetsflykt... Japp, nu har jag också äntligen sett del Toros trefaldigt Oscarsbelönade lilla mästerverk (som ju inte alls är en fantasyhistoria som jag felaktigt trodde) och jag ger den därför nu och här både fyra nypoppade popcorn och ett erkännande om att den hade platsat på en framskjuten placering på förra veckans lista över 2007s bästa filmer om jag sett den några veckor tidigare.
"Gossip Girl" - TV-serie på CW Åt
Ett vanligt år skulle det här ha varit säsongens första Gossip Girl som skulle följts av ytterligare tretton, smaskiga, intrigfylla, glossiga avsnitt. Nu var det istället det sista som spelats in innan strejken - och det slog mig (inte helt oväntat) att det är en av de serier jag kommer sakna mest.
"I'm Sorry" - Låt m Dannii Minogue Ny
Decembernumret av Attitude listar inte mindre än fyra aktuella album (re)releaser från Miss Minouge den yngre efter hennes succé som domare i X-Factor. Jag skulle ljuga om jag sa att jag har koll på alla de låtarna, men det här sköna dansspåret som spelas friskt i min iPod just nu är iallafall från hennes "only released on internet" nya CD Club Disco, och det är väl värt en nedladdning.
"Stjärnorna på Slottet" - SVT-succé 2v
"Den är ju liten som en hissknapp!"
Arjas dag på slottet var den roligaste hittills. Att det blir bra TV av att kombinera människor i ett hus med mängder av sprit och nakenbad visste vi ju sedan länge - men att adderandet av ett gigantiskt finskt alkoholdoftande ego skulle lyfta det ytterligare var mera oväntat. Heja SVT! Sådant här betalar jag gärna licens för.
Semlor 2v
Fan, att de ska ha semlor i Göteborg också. Så mycket svårare att hålla sig borta ifrån än alkohol den här månaden...
Project Runway Åt
Iman och Project Runway Canada i all ära - det är Heidi och Tim som är originalet och det är de som har de mest talangfulla tävlingsdeltagarna. Äntligen tillbaka efter julledigheten...och lyckligtvis helt oberoende av fjantiga TV-strejker!
Scene It! Åter
Förra årets bästa spel visade sig fungera lika bra på detta årets första dag. Att spela X-antal gånger med A och FF är ett perfekt sätt att boka sin bakfylla på (eller så kanske det var pizzan).
"Eli Stone" - TV-pilot på ABC
Det blir de där midseason-serierna som vanligen brukar komma bort under vårsäsongen som kommer få störst fokus i år då de är det enda färska som vi kommer få serverat i TV-dramaväg, och Eli Stone är en av dessa. Nåväl, jag kan i alla fall meddela att det blir en försiktig flipp (popp!) från min sida - mest för George Michael-grejen - för ABCs nya "Alli McBeal-fast-med-en-man" försök.
Vårdcentralen Eken
Att få en tid dagen efter man ringt första gången är ju en gigantisk lyx i Göteborg. Att läkaren är närmare 100 och inte ens är i närheten av att kunna fastställa en diagnos är något sämre.
"La Vie en Rose" - Film av Olivier Dahan
Om man recenserar film på en tidning så bör man kanske ha koll på de tre filmer som den tidningens läsare nominerar till årets bästa tänkte jag och hyrde Olivier Dahans hyllade Edith Piaf-biografi…men well…precis som i fallet med den kommande Bob Dylan-biografin så får jag väl lite känslan av att "10 000 flugor KAN faktiskt ha fel" när jag ser den. Fast trots att jag tycker den här filmen är på tok för lång och för fladdrig (och trots att den är alldeles för mycket "smörglossig Hallmark-movie") för min smak, så har den - också precis som I'm Not There - sin stora behållning i en fantastisk prestation av en skådespelerska. Om Cate Blanchett är en suverän Bob Dylan så är Marion Cotillard en reinkarnation av Edith Piaf! Det skulle förvåna mig mycket om inte båda slåss om en Oscarsstatyett (i olika klasser) i februari. Filmen i sig ger jag dock bara två poppade och ett opoppat (2,5/5) popcorn från botten på min mellanstora popcornlåda.
Slut på Jullovet
Jag har älskat att skrota runt i min Göteborgslägenhet och somna i soffan med julgranen bredvid, att träna med FF och käka mat och kolla på TV efteråt, eller att träffa alla de där kompisarna man aldrig hinner träffa när man bor i Stockholm hur mycket man vill. Och okej, jag har försökt jobba endel - se nedan - men att jobba i mellandagarna känns alltid lite lyxigare och slappare och alla är lite gladare på jobbet...något som förmodligen är precis tvärt om när ni läser det här. Hur många gillar att jobba de här hemska, mörka, fattiga, semestern känns som om en evighetsveckorna på året?
Snöslask
Snö är vackert, underbart och mysigt...så länge det är kallt och det ligger där och gnistrar...men blasket som följer ungefär 600% längre tid efteråt är fruktansvärt.
Jobbstrul
Det hade varit en sak om jobbet strulat med log in-rättigheter efter nyåret - och jag därmed fått ligga på soffan och läsa böcker och kolla film utan att det var planerat i ytterligare några sköna mellandagar - om jag inte vetat att det betyder en hel massa stress, strul och tandgnisslande eftersom jag kommer ligga sjukt mycket efter (och ingenting kommer fungera) när allt väl har (ska ha) löst sig igen.
WGA-Strejken/Ingen Golden Globe-gala
Att det inte kommer någon ny TV på hela våren är illa nog. Att det nu dessutom sätter stopp för en av årets roligaste galor och för min och Rs planerade uppesittarkväll är ju fullständigt horribelt. Sluta strejka NU!
Posteftersändningsstrul
Varför lär jag mig aldrig? Förra året vid precis den här tiden hade jag exakt samma problem med att Filmfestivalprogrammet (med min bokningskod) kommer att hamna i Limbo bara för att posten skickas direkt (med Postens mått mätt) till Stockholmsadressen. Klant, klant, klant. Men oj vad jag ser fram emot festivalen!
Vit Månad
Nä, inte så att en vecka utan alkohol har fått mig längta efter att ta till flaskan eller att få nya minnesluckor...men det är ju galet (och egentligen lite sjukt) hur många situationer som alkohol är inblandat i och som man tvingas tacka nej till när man bestämt sig för att försöka vara vit i fyra veckor; vin till middagen, en glögg före maten, en öl efter jobbet... Jag antar att det här ändå bara är början...och jag är inte helt 100% på att jag kommer lyckas...men jag ska i alla fall försöka (och sju dagar är fanimej inte dåligt det heller har jag insett).

Ungefär så just nu.

1 kommentar:

Ellen sa...

Oswald i Poodles-peruk - en klassiker! Fasen vad snygg du är! ;)
Alkohol, ja. Som student undrar jag ibland om huvudsysselsättningen är a) att plugga eller b) att festa. Så här kan det låta:
Jag: Ska vi ses imorgon kl 10 och prata igenom artikelserien?
De andra: Nej, för fasen! Kl 12 snarare. Fast okej, 11:30. Men då är jag snäll.
Och här tycker jag att jag varit generös som sagt kl 10!
Anledningen till den sena mötestiden är förstås lite ölpimplande på någon sunkig krog kring Odenplan dagen innan...
Eller, en vanlig torsdag:
Jag: Nån som hänger med ut på Mosebacke på tisdag?
De andra: Såklart!
Jag: Vad kul!
De andra: Men vi måste ju ha fest på lördag också! Vi torkar ju ut annars. Ska du inte med, Ellen?
Jag: Nej, jag har lite annat för mig. Haha, torka ut? Jag har inte druckit på... *funderar* en månad.
De andra: Shit! Du måste verkligen ha TORKAT UT HELT!
Fast det fina är att ingen tycker att man är konstig för att man inte festar tre gånger i veckan, lite udda bara. ;D