25 januari 2008

Filmrecension: The Trap

The Trap
Srdjan Golubovic, Serbien

Årets serbiska Oscarskandidat handlar på ytan om att fångas i ett klassiskt filmiskt dilemma: skulle du kunna ha ihjäl någon om det samtidigt betydde att någon annan fick behålla livet? Här är det en pappa i Belgrad vars son blir sjuk och kräver en operation för €30.000 för att överleva. Trots att mamman sätter in en tiggarannons i den lokala tidningen verkar de inte få något napp, tills pappan blir kontaktad av en okänd man som är villig att betala hela summan i utbyte mot ett mord. Jag ska inte berätta hur han gör, men faktum är att det som på pappret känns som en ganska förutsägbar film om kval och moral visar sig istället bli en riktigt spännande och gripande historia, mycket beroende på ett rappt berättande, ett manus som pendlar mellan förväntat och förvånande och framförallt på grund av de skickliga skådespelarna som känns rakt igenom trovärdiga i allt de gör. Speciellt pappan spelad av Nebojsa Glogovac, som får en att känna precis samma ångest som hans karaktär måste känna. Som en bonus får man ett supersnyggt foto (flera gånger kommer jag på mig själv med att sitta och mysa över hur snyggt bilden är komponerad), lära sig en hel del om klyftorna i dagens Serbien/Östeuropa och ett slut som känns perfekt.
En mycket bra festivalstart (jag ramlade in spontant för att det var omöjligt att komma in på Ping-Pong Kingen) och en film jag absolut rekommenderar att se om ni har möjlighet.
Sex vapenfyllda verktygslådor av 10 möjliga!

2 kommentarer:

Nina sa...

Har de visat Sweeney Todd på filmfestivalen i Gbg än? Jag såg den igår på kändispremiären. Johnny Depp är kung! Och jag befann mig i samma rum som min idol Tim Burton. Det var stort!

Oswald sa...

Nope, jag såg den på en pressvisning för några veckor sedan!
Var Burton där???
Kommer aldrig förlåta mig för att jag inte hängde med när jag var inbjuden! :((
Men jag hade som sagt redan sett den...och hmmm...den var sjukt snygg - men jag har så svårt för filmer där de sjunger HELA tiden.