13 december 2006

En Liten Blogg Om: Lucia

A) Sjuttiotal. Liten. Jag hade en lysande stjärngossestjärna. Ett batteridrivet längre tärnljus med en orange stjärna man satt på toppen. Jag tyckte den var fantastiskt cool. Den var liksom som ett trollspö från en Disneyfilm.

B) 1983. Tredje klass. Treorna lussar för alla föräldrarna och lärarkåren...och Oswald (nowadays famously known for att-inte-kunna-ta-en-enda-ren-ton) sjunger solo som – sockerbagare! Snacka om udda inslag i ett luciatåg by the way. Bara råttorna till Tipp-Tapp-numret borde kännts mera felplacerade. Men jag fick ha bagarmössa och mjöl i ansiktet. En kille från parallelltrean gjorde joinade min soloakt när vi gjorde det för lärarkåren...medans jag sjöng själv för föräldrarna. Parallellklasskillen var förövrigt en riktig buse som en gång luftade mina däck på min cykel bara för att jävlas så jag fick gå hem. Kanske det elakaste någon gjort.

C) 1988. Högstadiet. Faktiskt ett av de finaste luciatåg jag minns. Vår nazist till musiklärare (Mr Jablonski...för övrigt mest känd för att han har en världspianist till son...och för att han hade väääldigt tajta brallor och var väääldigt välutrustad) hade drillat alla tjejerna i kören (de snygga stod såklart längst fram och Gabi var lucia) till perfektion. Alla satt i aulan, ridån drogs upp och ett hav av eld, vita dräkter och stora åttiotalshår sjöng så de nyutväxta kroppshåren reste sig. Imponerande.

D) 1990. Gabi tävlade i uttagningen till Karlskronas lucia. Vi var allihopa på den så kallade nyårsrevyn i Konserthuset (där jag flera år tidigare fått vara Gena i nån orm av Drutten & Gena-grej där man slet upp barn ur publiken) och såg när hon bara kom tvåa – besegrade av den må hända ännu mera docksöta (MEN! Mörkhåriga!!) Anna (låt oss kalla henne det) som gick någon tvåårig linje och – ryktades det...men jag gick ju alltså i Gabis och hennes vänninors Naturklass – hade legat med halva stan...PLUS jobbat på nåt ålderdomshem så alla pensionärer röstat. Desutom var det säkert felräknat också. Bittrare första-tärna har sällan skådats på Karlskronas gator på luciakvällen.

E) 1991. Det där fyllelussandet jag berättade om igår. Jag blir fortfarande generad när jag tänker på hur vi uppförde oss... tränga sig in i andras hem mitt i natten, packade och dana – med ursäkt bara att man har på sig en särk och en hemmagjord skitful strut. Idiotiskt. Förövrigt hade vi julutstyrsel på det årets skolkatalogsfoto också. Fråga mig inte varför, men jag tror jag var inblandad i idén...

Därefter har jag inga distinkta minnen av lucia. Borde jag ha något mer? Gjorde vi något på Chalmers någon gång?? Visst, vi festade som fan...but all that is a blur. Gjorde vi inte något någongång under alla mina korridors-år? Nollkå året? Och efter Chalmerstiden? Det enda jag minns är att jag de två senaste åren stått på en avsats på Lindholmen och kollat när JoS flickvän och henens kör lussat...
...och så idag fick vi vinglögg här, och ett gäng från personalen här hos den kund jag sitter lussade lite halvdant och sjöng julsånger blandat med studentikosa texter om arbetsplatsen.

Ha en underbar lucia!

10 kommentarer:

Fredrik sa...

... jag kräktes i A-dammen, men den var ju torrlagd vid den årstiden...

Aronson sa...

De på jobbet som har tonårsbarn berättade på fikat att ungdomar i dag inte bryr sig om Lucia så mycket. Och framför allt att de inte vakar in Lucia som man gjorde för några år sedan...

Oswald sa...

FF: Och då är det bättre? ;) *hahaha* Jag kanske såg ditt kräks då iallafall...

Aronson: Skandal. Vart är ungdomen på väg om de inte ens super skallen av sig på Lucia! :D

Oswald sa...

Oj, firar du inte Midsommar?

Där missar du mera än Lucia kan jag meddela...fast det har du kanske listat ut redan. :)

Nästa Lucia kan vi dricka sprit och äta lussekatter då! Så skapar vi en egen, ny tradition.

Anonym sa...

I karlshamn där jag kommer ifrån anordnades det natturneringar i innebandy för att vi skulle supa mindre, vet inte hur det är nu.

Oswald sa...

Sådant fanns i Karlskrona också...
...och numera har väl SF Lusse-bio i hela landet, där man får se tre förhandsvisningar hela natten så man inte ska dricka sprit.

Ska vi gissa att det var Göta Kanal i natt?
Men kan man se den nykter?

Anonym sa...

Jodå JoS flickvän are still going at it... o jag som trogen ska givetvis se dom i Domkyrkan detta år oxå (3året).

Jag tycker lucia har blivit lite för julen vad midsommar är för sommarn. Att nu börjar det liksom.

Det tokiga med Domkyrkan är att man måste vara där extremt tidigt helst 1 timme före. Många brukar gå in o "paxa" platser men det är ju otillåtet, eller hur. En annan sitter snällt på sin plats tills det börjar.

Anonym sa...

Hehee..
Och årets lucia då, hur kommer du minnas den?

Oswald sa...

Jadu, Kimman...
Den kommer jag nog glömma bort rätt fort!
Eller vänta...
...jag snubblade över en råtta idag. Som var lika stor som min sko.
DET kanske jag kommer ihåg.

Eller att jag satt själv och drack julmust.

Anonym sa...

Trots att ni var fulla och skräniga så gjorde ni tydligen ett ganska bra intryck på Karpen och gänget. När vi sen tog över honom som klassföreståndare liksom förväntade han sig att vi skulle fortsätta traditionen... vilket vi förstås gjorde :-)

Rooligt! Udda att komma in i sovrummet hos sin gymnasie-klassföreståndare, när han och hans fru fortfarande ligger kvar i sängen...

Ett år verkade det till och med som om frugan faktiskt grät en tår av lycka och harmoni när hon hörde vår vackra (?) sång, men senare visade det sig att Stefan råkat tappa sin stjärngosse-strut i ögat på henne...