01 oktober 2006

TV-Pilotrecension: Ugly Betty

Ugly Betty
Komedi, ABC Torsdagar 20.00

Upplägget påminner starkt om "The Devil Wears Prada", men bygger egentligen på en Colombinask såkallad Telenova (överdramatisk, spansktalande, romantisk såpa). Den fula Betty hamnar som assistent hos chefredaktör på ett stort modemagasin (bara för att killens far vill vara säker på att han inte ligger med sin assistent…igen), en chefredaktör som i sin tur hamnat där för att hans far (ägaren av tidningen) satt honom där. Han motarbetas därför kraftigt av sin medarbetare Wilhelmina (spelad fullständigt over-the-top av Vanessa Williams) som tycker hon är den rättmätige innehavaren av redaktörsstolen.
Serien har fått bra recensioner i USA (och hade en hel del tittare på premiären) men jag är inte riktigt redo att stämma in i den hyllningskören ännu. Visst; dels har serien onekligen en klar gay-appeal (Bettys bögsysterson är det roligaste bögbarn som setts på amerikansk TV (möjligen också det enda)) och hela serien vimlar såklart av modevärldens extremfjollor) och dels har den America Ferrera (klassiskt "förfulad" med stora glasögon och tandställning modell större) som strålar i huvudrollen och är ett av den nya TV-säsongens största fynd.

Men – och det är ett ganska stort men – serien är lite för hysterisk och har en lite för överdriven ton för mig. Förmodligen är det klart medvetet och ett arv från Telenovaföregångaren…men jag har svårt att engagera mig. Den enda karaktär som tillåts kännas någorlunda äkta (förutom Betty) är garderobiären Ashley Jensen (favoriten från utmärkta brittiska serien "Extras"), men så känns också scenerna med henne absolut bäst enligt mig. En annan invändning kan vara att det känns som om hela historien berättas i pilotavsnittet…men det är kanske bara för att man hela tiden sitter och tänker "The Devil wears Prada"? Trots dessa invändningar ska det helt klart bli intressant att se om "Ugly Betty" lyckas utvecklas i riktning mot samma stil som första säsongens "Desperate Housewives" – i så fall kan man nog få till en klar hit. Inte minst i gaykretsar.

Intressenivå hos mig efter ett avsnitt: Medel till Hög

Inga kommentarer: