25 september 2006

En TV-Kväll hos Oswald

Desperate Housewives, ABC
3.01 Listen to the Rain on the Roof

Damerna på Wisteria Lane är tillbaka efter en oinspirerad andra säsong med allt för få plotlines längre än två avsnitt. Programmets skapare Marc Cherry har numera fått ta tillbaka hela ansvaret för serien och lyckas i sitt första avsnitt för säsongen skapa underlag för flera intressanta intriger. Både Eva Longoria och Marcia Cross levererar karaktärstypiska oneliners så det står härliga till, Felicity Huffman får vara hunsad mamma igen (även om hennes nya antagonist är lite för over-the-top) och Teri Hatcher…tja…hon snubblar och spiller som vanligt. Ibland känner jag dock att de är lite på gränsen till för hur nära man får lägga sig Sex and the City (som när Kyle MacLachlan ännu en gång är mannen som inte har sex innan sitt bröllop och detta diskuteras av sex damer runt ett lunchbord) och fortfarande är programmet lite på jakt efter sitt hjärta som försvann någonstans under förra hösten. Men jag är försiktigt optimistisk om att Marc ror det här i hamn – och så fick jag ju en bra dos med Edie i första avsnittet också!

Anna Phil, TV4
Dansk polisserie som jag valde att kolla på bara för min favorit Iben Hjejle har en av huvudrollerna. Ny tjej på polisstation i Köpenhamn som försöker kombinera karriär med en deprimera far och att vara ensamstående mamma. Ibland in till förväxling likt den svenska serien om Anna Holt (med Petra Nielsen), men hyggligt kompetent och bra driv (som så ofta när det gäller dansk film och TV). Förmodligen något jag följt om det inte funnits så mycket annat…

Brothers&Sisters, ABC
1.01 Patriarchy
En av de där piloterna jag aldrig fick tag i innan. Calista Flockharts stora comeback är fylld av bra skådisar som Alias Ron Rifkin och Balthazar Getty och Six Feet Unders Rachel Griffiths – och inte minst Sally Field som mamman som inte klarar av sin republikan till dotter (Flockhart) för att hon fick yngsta brodern att dra iväg på krig till Afghanistan. En klassisk såpa kring ett familjeföretag (a’ la’ Dallas) - fylld med snygga män och kvinnor och med en obligatorisk bögbrorsa…alltihopa kryddat med dödsfall, ekonomiska problem och amerikanska familjevärderingar och politik. Jag blir inte till hundra procent övertygad, men inser samtidigt att här finns någon form av potential…och så tycker jag det är härligt med en riktig Prime Time såpa igen!

Studio 60 on the Sunset Strip, NBC
1.02 The Cold Open
Fortsätter lika bra som i första programmet, så jag tror att man med all säkerhet kan säga att Aaron Sorkin är på god väg att lyckas med sin uppföljare till Vita Huset. Smart, välspelat, sjukt snyggt…och dessutom om TV. Förmodligen inte årets mest nyskapande nya serie...men säkerligen den bästa och mest välskrivna.

2 kommentarer:

Aronson sa...

Jag såg en trailer för Anna Pihl, och redan där såg jag likheterna med Anna Holt: ensamstående mor till en son, polis i en mansdominerad värld, mörkhårig, stark, tuff, samma förnamn etc.

Oswald sa...

aronson:
Men det var absolut godkänt. Helt okej om man gillar snutserier. Och jag såg bara lite på Anna Holt, så detta är nytt för mig.

F2:
Japp. Du kommer älska det. Och "Smith". En heist-serie!! And I know you love that!