11 augusti 2006

Tågluff 1992

1992 var jag 19 år.
Hade gått ut gymnasiet precis och gett mig ut på min första (och sista) tågluff tillsammans med min kompis M.

Eller egentligen var M min bästa kompis Ds bror, men D hade skaffat flickvän ett och ett halvt år tidigare och försvunnit nästan helt från umgänge med polare. Till min stora ilska, självklart. Jag ville ha D för mig själv. Nu hade vi bara setts på dagarna i skolan och eftersom den var slut nu så misstänkte jag att han kunde vara borta för alltid…så jag blev bästis med hans bror M ett tag (lite för att jag i stort sett blivit adopterad av Ds familj redan) och vi bestämde oss för tågluff.
Vi lämnade Karlskrona den 24 juli och kom tillbaka den 15 augusti. Däremellan hann vi med i tur och ordning; München, Wien, Innsbruck, Alpbach, Venedig, Corfu/Pelkas, Rom och Paris.

Lite saker kan vara bra att veta som bakgrund till det som följer:

A) Jag och M är sjukt olika som personer. Att bara komma på tanken att vi två skulle resa någonstans ihop känns helt absurd idag.

B) Jag hade nitton år gammal i stort sett ALDRIG varit utomlands. Danmark såklart. Och tre dagar i Norge. Dessutom en sjuk klassresa till Magaluf samma sommar direkt efter studenten (då det regnade i sex dagar av sju, jag drack sprit så jag fick solsting (och en ful t-shirt) och flög för första gången i mitt liv). Annars hade jag överhuvudtaget minimal erfarenhet av livet utanför Karlskrona.
C) Det här var ju dessutom långt för internet, mobiltelefoner och McDonalds (fanns ingen i Blekinge). Både reseplanerandet och att hålla oroliga föräldrar underrättade var alltså svårare…och det förklarar det intensiva McDonaldsbesökandet Europa igenom.

I alla fall så skrev jag dagbok hela den resan. En spontan snilleblixt vars resultat känns ovärderlig att ha idag. Har funderat hela sommaren på att lägga ut bitar i bloggen, men inte hunnit…eller kanske inte vågat…

Inte bara att det känns lite jobbigt att man var så naiv (vem är inte det i tonåren) utan också att jag känner inte igen sättet jag skriver på… Inte bara för alla avstavningar och konstiga placeringar av skiljetecken (jag har låtit dem vara kvar nedan) utan framförallt för tonen. Den är tillrättalagd och fånig. Vykortsaktig. Underlig.
Jag tror jag skrev så för att jag viste att vem-som-helst kan komma att läsa den och därför inte vågade vara det allra minsta personlig (Förmodligen för att de kanske i så fall skulle ana min stora, stora hemlighet?? Vem vet…) – eller så trodde jag helt enkelt att det var så här torrt en reseskildring skulle vara. Upprepningar av inköp, byggnader och väderlek. Detaljer som verkar sjukt onödiga nu. Spelad förvåning och överdrivna intryck.

Nåväl. Eftersom resan nu närmar sig sitt mål (för fjorton år sedan hade vi just kommit till Paris efter ett 40gradigt Rom) så känner jag att ETT inlägg kan det väl bli i alla fall.

Håll till godo. Kanske kommer det några av våra tidigare äventyr framöver också.

Om jag vågar.

7 kommentarer:

Aronson sa...

Guuu, vad roligt att läsa. Men jag håller med dig: det är inte alls "du". Fast jag tror det är så de flesta av oss skriver när vi är 19. Lägg gärna ut fler, det är ju jättekul att läsa. =)

Fredrik sa...

Jag skrev också dagbok på min tågluff... måste plocka fram den och se vad som skrevs i den.. man kanske skall härmas..;-)

Oswald sa...

Jag rodnar faktiskt när jag läser en del vad jag skrivit...men det kanske blir lite mera framöver.
=)

Anonym sa...

Wohoo, jag har också gått längs hela Champs-Élysées från Place de la Concorde och upp till Triumfbågen. Och har också ätit på den McDonaldsrestaurangen. :-) Har bara varit på högra (från Place de la Concorde sett) sidan av avenyn... Borde kanske prova den andra sidan med den där stora Louis Vuitton-butiken om man vågar gå in där... Man kanske måste visa upp ett guld-Amex först ;-)
Hursomhelst - intressant att läsa. Känner ju inte dig men om jag inte visste det skulle jag aldrig tro att resedagboken och din blogg var skrivna av samma person. Sättet att skriva både - både språk och vad man väljer att skriva om - skiljer sig såå mycket.
Men det är jobbigt det där med gamla dagböcker, började läsa min från sjuan för ett tag sen och det var så pinsamt att jag liksom mådde illa efteråt. ;-)

Oswald sa...

Ellen, jag förstår dig...

Jag tror jag skrev som jag trodde det förväntades att jag skulle skriva.
Eller egentligen tror jag jag skrev exakt som min pappa brukade skriva när vi varit på semestrar med familjen...och eftersom jag visste att det var främst mina föräldrar som skulle läsa det så tog jag efter det rakt av.
Blir grymt generad av att läsa den...men jag har nog bestämt mig för att lägga in mera efterhand.

Anonym sa...

Förresten - har du varit på Virgin Megastore på Champs-Élysées? Nu finns det säkert nästan lika stora skivbutiker i Stockholm men om man knappt varit ens i Stockholm, är 15 år och kommer in på Virgin Megastore så är det STORT!

Oswald sa...

Jag har ju inte varit i Paris sedan då. 1992. Så jag finns faktiskt inte hur stort det var.
Men jag antar det är i klass med London...och de är ju enorma.
Finns absolut ingenting i Stockholm som kan jämföras med det.
Sverige är uruselt på skiv&filmbutiker.