28 maj 2006

TV-recension: Gilmore Girls (Säsong 5)

Gilmore Girls
Säsong 5, WB

*spoilervarning!*
Kollar ni på serien på svensk TV och därmed INTE har sett hela säsongen, så undvik denna recension eller läs på egen risk!

Plotlines under säsongen: Största delen av säsongen gick åt att skildra det stora grälet mellan Lorelai och Rory som ledde till att den sistnämnda hoppade av skolan och flyttade hem till mormor och morfar (och senare in med Logan). Andra historier rörde Lorelais förlovning med Luke (och hur bröllopet aldrig kom till skott när Luke visade sig ha en dotter med en ungdomskärlek) och Lanes bröllop.

Omdöme: Grälet mellan mor och dotter var en välbehövlig vitamininjektion – även om de drog ut på det lite väl länge. Annars tuffade Gilmore Girls på i sina gamla vanliga hjulspår med samma geniala och rappa dialog och märkliga blandning mellan att vara 100% medveten om populärkultur och politik – och samtidigt figurera i en miljö som känns ultrakonservativ. Man vet vad man får – varken mer eller mindre. Liiiite desperata plotlines denna säsongen dock (nu när de spelat ut Lorelai/Luke-kortet…vad ska de göra då?) och vi får väl se hur länge WBs flaggskepp håller sig flytande utan seriens skapare vid rodret nästa säsong.

Cliffhangerfaktor: Låg. Det som hände (Lorelai vänsterprasslade med Christopher) var väl ungefär hur väntat som helst va? Största cliffhangern ligger ju annars på ett helt annat plan – ska serien överhuvudtaget klara av att fortsätta utan makarna Shreman-Pallandino som författare?

Betyg: 5 koppar kaffe av 10 möjliga
.

2 kommentarer:

Anonym sa...

När skedde författarbytet? Eller ska det ske efter nu efter säsongen? Tycker att dialogen varit betydligt sämre denna säsongen.

Att låta samtliga rollfigurer ha samma tempo, tonläge och typ av konversationer förtar mixen och gör det bara långrandigt. Alla kan inte vara Lorelai och Rory...hela tiden.

/WBTS

Oswald sa...

De byter inte förrän till hösten...men jag håller med!
Det blir oerhört tröttsamt när ALLA i serien ska spotta ur sig likadana snabba repliker som girlsen.
Hatobjekt nummer ett: Lukes oerhört enerverande unge.