07 januari 2009

Filmfestivalkortisar

Idag släpps programmet till Göteborg International Film Festival (som drar igång den 23e januari) men redan i förrgår avslöjades tävlingsfilmerna. Nahid Persson Sarvestanis dokumentär Drottningen och jag (som även tävlar i Sundance) öppnar festivalen och därefter tävlar ytterligare en och en halv svenska filmer; Johan Johansons Guidance och svensk/norska I Skuggan av Värmen av Beata Gårdeler, mot två filmer från Finland och en vardera från Island, Norge och Danmark.

Vi vet också redan att ytterligare fem svenska spelfilmer har premiär under festivalen:

I taket lyser stjärnorna (av Lisa Siwe)
En film om en 14-åring tjej och hennes cancersjuka mamma, baserad på Johanna Thydells hyllade roman.

Karaokekungen (av Petra Revenue)
En film om losern Pirko som ger sig av för att hälsa på sin mormor och hamnar på de lokala uttagningarna till en karaoketävling.

Vägen hem (av Karin Swärd)
En dramadokumentär om Knutby-dramat, med spelfilmsscener varvade med dokumentärt material och agerande till inspelat ljudmaterial från predikningar.

Familjen Babajou (av Baker Karim)
En miniserie om en ugandisk familj som flyttar till Sverige, baserad på Baker Karims egen livshistoria.

Stormen (av Calle Östlund)
En miniserie i katastroffilmsgenren, om ett Gudrun-liknande oväder som drabbar ett västsvenskt samhälle.

Annat intressant så här timmarna innan programsläppet kan kanske vara att under invigningsfesten så kommer man inte bara kunna se uppträdanden av José González, Caesars, Kleerup, Nicolai Dunger, El perro del Mar och Anna-Maria Espinosa, utan även dansa till musik spelade av en mängd kändis-DJs som Neneh Cherry, Amanda Ooms, Johan Rabaeus, Lia Boysen, Ruben Östlund, Cecilia Frode, Alexandra Dahlström, Carl-Johan De Geer, Mark Levengood, Lena Endre och Torkel Petersson.

Dessutom kommer festivalen ha en stor homosektion (frontad av Gus van Sants utmärkta Milk) men jag återkommer med några måsten när jag läst programmet!

Inga kommentarer: