05 januari 2009

Läget Just Nu - Vecka 0902
Nyårsafton 08/09 Ny
Efter att ha publicerat mina Oswald Awards (ja, jag är stolt – ni har väl läst dem grundligt) så firades det nya året för andra året i rad in tillsammans med homogänget i Göteborg - och det blev en galet trevlig tillställning med en massa god mat, champagne i floder, sedvanlig quiz (från undertecknad) om året som gott, en lika sedvanlig genomgång av vad som var Årets Bästa i en hel radda kategorier och en efterrätt formad som en svan. Nu är det bara att hoppas på att resten av året blir lika trevligt också...
Renlevnads-Januari Ny
...och som vanligt (andra året i rad måste väl betyda tradition) börjar det med en helt alkoholfri månad. Nope, det har inget med den blöta nyårsfetsen att göra (snarare precis tvärtom – nyår har blivit det sista sjöslaget innan torkan) utan helt enkelt med det faktum att en månad per år (minst) måste man ju absolut klara av att vara alkoholfri – och då januari har tio dagars filmfestival, en hel massa jobb och ligger precis efter en festfylld juletid och precis innan en sexveckor lång schlagerparty-urladdning, så är det helt enkelt perfekt. I år ska jag dessutom addera att jag i minst 30 dagar i sträck (yeah, jag missade nyårsdagen) måste förbränna fett på något sätt varje dag OCH att jag inte får använda mitt kreditkort/måste begränsa mina ekonomiska utgifter med minst en tredjedel från en vanlig månad. Tufft? Absolut. Spännande utmaning? Skojar du!
"The Curious Case of Benjamin Button" – Film av David Fincher Ny
Okej, låt mig bara säga först att i det förmodade Oscarsslaget mellan den här filmen och Slumdog Millionaire så ligger nog ändå alla mina röster hos Boyles indiska feelgood ändå – den känns liksom både modernare, varmare och mera Oswald på något sätt...men med det inte sagt att filmen om Benjamin Button - mannen som föds gammal och åldras baklänges - skulle vara dålig. Den har snarare allt en klassisk Oscarsfilm behöver; ett nytt berättargrepp uppbackat av ny teknik, (det är väldigt märkligt att se Brad Pitt och Cate Blanchett som urgamla och superunga), en klassisk kärlekshistoria (Romeo & Julia möter Forrest Gump möter Borta med Vinden möter något man aldrig sett innan), kända skådisar, episk musik och ett foto som fullständigt tar andan ur en med sina vykortsbilder. David Fincher förtjänar sina Oscarsnomineringar (och han är och förblir en favoritregissör) och filmen är självklart ett av årets måsten – men mer än fyra krispiga självklara popcorn blir det inte.
"Friends – The One with All Ten Seasons" – DVD-box Ny
Friends/Vänner var min första stora TV-besatthet. Eller okej...kanske inte egentligen – jag såg en hel del TV på åttiotalet och början av nittiotalet - men absolut den första stora i modern tid i vad det som kallats den amerikanska TVns guldålder. Anledningen är inte bara att den är och förblir en av de bästa TV-serier som någonsin skrivit (nä, nä inte alla tio åren...några säsonger är och förblir sorgligt krystade och farsartade) utan också att dess premiär i Sverige 1995 sammanföll med en fas i mitt liv då jag lärde känna nästan alla mina nuvarande bästa vänner, och hela säsong ett och två kan jag (utan att överdriva) i stort sett utantill replik för replik efter ett oändligt antal tittar på slitna VHS-band. Nu har jag alltså äntligen skaffat alltihopa på DVD efter ett Londonfynd, och det är en sanna fröjd (och sjukt svårt att sluta) att se avsnitt efter avsnitt av de tre första åren (som är det jag hunnit hittills) då skådespeleriet är på topp, karaktärerna är riktiga människor (istället för de sitcom-clichéer de blev mot slutet) och historierna i varje avsnitt är revolutionerande TV. Modern popkulturell historia när den är som bäst.
Drinkkväll med NYC-gänget Ny
Alla fyra från NYC-resan ifjol i kombination med den förlängda versionen av SatC-filmen på DVD och sjukt många goda drinkar (okej, min "kåta tomten" med en stenhård skumtomte, julmust, Starbucks Cinnamon-syrup och mängder av vaniljvodka var kanske mera stark än god, men ändå) är såklart en perfekt kväll.
"Frozen River" – Film av Courtney Hunt Ny
Jag förstår absolut varför den här filmen vann Bronshästen på Stockholms filmfestival – det kan i mångt och mycket vara den ultimata filmfestivalfilmen. Totalt okända skådisar, debutregissör, lågbudget, lågmäld, tragisk historia och fullsmäckad med white trash som vi kan lika delar förfasas över som lida med. När man ser den utanför sitt festivalsammanhang så kan jag känna att den blir lite, lite händelsefattig för min del (jag har verkligen en helt annan tolerans och "film-mode" när jag går på festival) – men ändå helt klart sevärd för Melissa Leos och Misty Uphams skull. De är helt grymma som det omaka smuggelparet som börjar plocka flyktingar över isen från Kanada in i USA för att kunna ha råd med annat än popcorn till middag. och på tal om popcorn – tre färska (med saft till) blir det till Frozen River från mig.
"Little Big Planet" – 2008s Bästa Spel Ny
Tja, vad ska jag säga som jag inte redan sagt? Jag älskar att spela LBP en hel kväll med mina vänner (inte bara för att jag får vräka i mig massa chips och fet mat samtidigt) och jag älskar att styra ut min sackboy i olika outfits (min senaste favorit är när han ser ut som Grace Kelly redo för att åka moppe). Så fort jag har pengar och en lägenhet med trådlöst bredband så ska jag köpa mig en Playstation 3. Det är ett nyårslöfte.
"Stjärnorna på Slottet" – SVT Succé 2v
Var det bara jag som hade förståelse för att Jonas Gardell lackade urStaffan Schejas aptrista dag? Okej, Jonas är ju dramaqueen ut i finger-spetsarna (och så mycket integritet så att en fiollärare inte kan få lägga fingrarna rätt åt en på en stråke kan väl ingen ha) och kunde kanske ha reagerat på annat sätt än en tioåring...men hallå!? Fiollektion HELA dagen? Med bara en lunchpaus? Booooooring. Och så sjukt trist TV det hade blivit om Jonas inte blivit galen. Jag förstår att SVT kysste hans fötter efteråt... Programmet är dock fortfarande en av årets stora TV-händelser i svensk TV.
Semlor 2v
Egentligen tror jag bara någon vill mig väldigt, väldigt illa när plötsligt Göteborg kollektivt bestämt sig för att börja sälja semlor från den första januari också. Helt galet. Jag KAN ju bara inte motstå. jag tror jag har någon form av Ture Sventon-syndrom. I alla fall: Dahls var godare än de såg ut och Åhléns "två för 35" kan vara vinterns bästa kak-kap.
"Unite This Heart" – Ny låt med Danny Ny
Okej, jag kan säga det rakt ut direkt: jag är väldigt besviken på Dannys nya skiva Set Your Body Free. Visst, jag fattar att han tjänar så mycket pengar på EMD att han kan dumpa Jonas von der Burg och skriva sina egna låtar på sin soloplatta istället, men det ursäktar inte att nya plattan saknar riktiga hits och att It's Only You och Tokyo (som av någon anledning är med igen) är två av de överlägset bästa låtarna på den här skivan också. Däremot så är det en helt okej (men anonym) svensk dansplatta och visst finns här några guldkorn – som andraspåret Kiss You All Over och så den här utmärkta radiorökaren som är den låt jag lyssnat överlägset mest på sedan jag skaffade skivan. och nä, det är inte bara för att den precis som ett av årets nästa Melodifestivalbidrag har en refräng vars text går precis som en ABBA-låt (och precis som den låten därför istället valt "punchlinen i refrängen" som låttitel). Kanske lite. Men inte bara.
"De Halvt Dolda" – Drama på SVT Ny
Mycket Jonas Gardell på listan den här veckan, men hans nya dramaserie på SVT var verkligen sjukt snygg och ordentligt lovande. Jag kommer inte missa ett avsnitt.
"Arn: Riket vid vägens slut" – Film av Peter Flinth
En del av mig älskar hela konceptet med Arn. Att vi svenskar äntligen fått en riktigt påkostad filmatisering av delar av vår intressanta historia (tänk om vi fått en hundradel av alla de pengar som lagts ned på att filma USAs begränsade historia till att filma våra intressanta-på-riktigt-bitar av den svenska historien – vilka filmer det hade blivit) är något jag sett fram emot länge, och säga vad man vill om Arn, men det ser "på riktigt" ut och känns aldrig lågbudget rent visuellt. Jag är fortfarande småförälskad i Joakim Nätterqvist och tycker han är en lysande Arn, och jag tycker även Sofia Helin fungerar utmärkt. Så långt så väl...men sedan har vi allt det andra...och där ligger skulden såklart mest hos Jan Guillou. Karaktärerna är mera endimensionella än Kalle Anka, replikerna är så träiga att inte ens Meryl Streep skulle ha kunnat rädda dem och andra filmen är dessutom ett rätt sorgligt försök att avsluta den förra filmen – och så samtidigt få den här att stå på egna ben och få ett eget existensberättigande på samma gång. Resultatet känns mest som en nedklippt TV-serie – men funkar därför märkligt bra i DVD-format som en hyrfilm en mörk januarikväll. Två popcorn av fem från mig blir resultatet.
Slut på Julledigheten
Usch, om vi inte pratar om det så kanske det inte händer...jag kommer bli helt knäckt av att behöva åka tillbaka till Stockholm och börja jobba igen. Usch.
Extremfrosseri
Vi tar den här den här veckan också: Om du fått massa snygga kläder i julklapp – eller helt enkelt har en massa snygga kläder - som helt plötsligt inte sitter perfekt för att du fått världens osexigaste gubbmage så kanske, kanske de flesta av er skulle sluta trycka i er chokladhjärtan, semlor, nötter, alkohol och ligga hela dagen i sängen. Smart! Hjärnan bakom den här bloggen verkar dock fungera på ett helt annat sätt...
Windows Vista
Den här veckan har jag svurit över den fullständigt värdelösa sökfunktionen som det nya operativsystemet har. Jag saknar Windows XP så det gör ont!
Mindre Bloggande
Tyvärr kommer den här bloggen (lite som vanligt) få lida en del det första kvartalet på året. Okej; filmfestivalen i Göteborg kommer absolut få sina recensioner här (även om jag ännu inte vet hur mycket jag kommer hinna se på grund av jobbet) men annars kommer schlagerbloggandet som vanligt kräva den mesta av den lilla fritid jag har OCH jag har lovat mig själv att 2009 ska bli året då jag ska försöka bli lite mera social och lite mindre bloggbesatt och beroende av att hinna se och läsa allt bara för att kunna skriva om det. Vad det betyder för er? Well...kanske 2-3 inlägg om dagen istället för 6-7. Kan ni leva med det? Eller kommer ni lämna mig?

Ungefär så just nu.

3 kommentarer:

Björn sa...

Vi lämnar dig aldrig! Är fortfarande helt andfådd av din årliga sammanställning. Nu när "När Var Hur" gått i graven, känns det skönt att det fortfarande finns NÅGON inom Svea Rike som fortfarande gör sammanställningar av vad som skett under året. Men jag fattar fortfarande inte hur du kan ha ett liv vid sidan av allt som presenteras och recenseras här...

Klaus-Peter Beiersdorf sa...

Hej,

Jag har nominerat dig till Stora Bloggpriset. Lycka till!

http://www.tyskungen.se

/Klaus

Oswald sa...

Så snällt!
Tack så mycket.


...och Björn; det är inte mycket till liv. Det är därför jag tänker blogga lite mindre och leva lite mera. :)