24 juni 2011

Midsommarskivan 2011!

Oswald proudly presents (för TOLFTE året i rad) Midsommarskivan!
(fast numera snarare ”Midsommar-listan” – but what is a name?)Vad är Midsommarskivan?
I elva år nu har jag gjort en skiva varje år kring midsommar.
Det började som en present till en polare som fyller år och gick i början helt ut på att försöka gissa vilka låtar som skulle bli stora just den sommaren.

Vilka låtar brukar hamna på midsommarskivan?
Låtarna som vi kommer minnas från sommaren 2011, dvs låtar som redan är hits, låtarna som jag tror kan bli hits och låtar som kanske inte blir hits men som jag gillar just nu och kommer förknippa sommaren 2011 med för all framtid. Alltid en enda salig, tvångsmässig blandning. Som en Absolute Music där Oswalds Popcorn varit inne och petat lite och plockat bort hårdrocken och pillat dit nån konstig schlager eller elektropop. Spotify begränsar ju såklart utbudet något (så här finns ingen The Sound of Arrows, Cher Lloyd, PetshopBoys-mix av The Hidden Cameras, Alec Saidac eller Richard X-mix av Belle & Sebastian – låtar som annars går varma hos mig just nu) också.

Vad har hänt i år?
Förra året ersattes CD-skivan alltså med en Spotify-lista, och självklart har det förblivit så detta året. Jag har nu dessutom helt lämnat arvet från nittiotalet bakom mig och inte stannat vid CD-skivans tidigare låtantal runt 22-23 och istället – för att tvinga mig själv till någon form av begränsning – bestämt mig för 35 låtar (vilket iofs är mindre än tidigare års dubbelskivor med runt 50 låtar).
Jag har dessutom för första gången lite medvetet i år styrt bort från de värsta sommarhitsen som jag verkligen inte klarar av (Basshunter, Sean Banan, Sak Noel) eller låtar som kanske är hits som jag inte själv lyssnat på särskilt mycket till förmån för lite mera Oswald-feeling över alltihopa. Med det inte sagt att jag älskar allt – men här finns inget som jag direkt avskyr.

Hur har det låtit tidigare år?
Tja, vill ni läsa om vilka låtar som varit med kan ni göra det genom att klicka här - men mitt förslag är att ni istället klickar på bilderna här nedan och på så sätt får upp motsvarande års låtlista i Spotify! Min favorit kan vara 2004 då jag tycker jag lyckades riktigt bra (det var en dubbel-CD det året) men jag tycker faktiskt de flesta håller än!
Så. Då fattas bara en sedvanlig genomgång av årets utvalda låtar för den extraintresserade (och lämpligt nog följer det en sådan precis här nedan) och så självklart länken till årets lista.

Midsommarskivan 2011

Då kör vi.

1. Veronica Maggio – Välkommen in
Möjligen inte fröken Maggios största sommarhit, den kommer senare, men vem kan motstå att öppna en skiva med en lägenhetsfestlåt som heter Välkommen in? Sätter en sommarsval partyton direkt!

2. Eric Amarillo – Om Sanningen Ska Fram
redan i påskas utnämnd till årets sommarhit av undertecknad, och redan på långfredagen deklarerad gjuten på den här skivan. Visst är det den här låten ni kommer minnas från sommaren 2011 vare sig ni vill det eller inte. En låt man älskar att hata. Alltså en äkta sommarhit.

3. Alexandra Stan – Mr Saxobeat
Ytterligare en sådan där enorm sommarhit som man egentligen inte riktigt vet vem som älskar – men som ändå finns där på radio och i toppen på olika listor..

4. Swedish House Mafia – Save the World
Sommaren (liksom av resten av) 2011 är en väldigt dansig tid, det kommer ni snart märka när ni lyssnar på den här skivan om inte annat, och i täten går några svenska DJs som är på väg att ta över världen. Och tydligen rädda den.

5. Coldplay – Every Teardrop is a Waterfall
Eftersom Chris Martin & Co på tisdag intar Slottskogen i Göteborg så är de (då de dessutom har med sig en av de få gitarrbaserade hitsen den här sommaren) självskrivna på den här skivan.

6. Viktorious – Killing the Fun
Medan Sugerplum Fairy-Jonas knäcker extra i Le Kid passar hans bandkamrater på att göra solokarriär och bäst gillar jag fantastiska Viktorious vars sköna EP är ett gjutet sommarsoundtrack för mig. Här är singeln.

7. Patrick Wolf – House
Jag har gillat Patrick Wolf sedan The Magic Position, men efter en magisk konsert på Way Out West 2009 så började jag dyrka den här killen. Hans nya skiva Lupercalia är en av årets bästa hittills, och senaste singeln House är lika underbar som sin video. Så galet självklar här. Och glöm inte lyssna på hela skivan.

8. Timbuktu – Resten av ditt liv
Lite reagge-vibbar hör sommaren till och i år görs de bäst av kommande ”Så Mycket Bättre”-delegaten Timbuktu. ”Jag hoppas att du aldrig någonsin igen kommer att komma ihåg en PIN-kod” är en av de geniala raderna i årets bästa, bittraste disslåt.

9. Jedward - Lipstick
Dags att öka tempot igen med det ESC-bidrag som fick Sveriges 12a i Düsseldorf. Alla de tio dagarna där är pudrade med ett romantiskt, lyckligt skimmer för mig, men stunderna med Jedward (både när de var på och av scen) var några av de bästa.

10. Eric Saade - Popular
Mer "schlager". Jag har älskat den här Kempe-schlagern sedan första gången jag hörde den i september 2010 och få låtar kommer vara så mycket 2011 för mig (och alla landets dagisbarn) som den. Trots att den varit med ett tag så var den självskriven här – inte minst på grund av minnena från nämnda Düsseldorf där det var den som spelades mest på Euroclub.

11. Britney Spears – I Wanna Go
Bästa låten på Brittans senaste skiva blev sommarsingel och passade utmärkt på den här danstunga midsommarskivan.

12A. Nicola Roberts – Beat of My Drum
Hade Girls Aloud-brudens fantastiska, Diplo-producerade trumvirvelhit funnits på Spotify hade den legat precis här. Nu gör den ju bara det på min dator, så tills någon tar sig i kragen och plockar den från brittiska Spotify till svenska får ni nöja er med…

12B. Robyn – Call Your Girlfriend
…Robyns senaste singel. Inte en sommarhit i klass med förra årets Dancing on My Own kanske, men med en otroligt snygg video släppt precis innan midsommar kändes den gjuten här. Och Robyn är ju alltid Robyn.

13. Taio Cruise feat. Kylie - Higher
Ännu en låt som funnits med bra länge, men som jag fortfarande blir lika glad av varje gång den dyker upp i nån obskyr reklamfilm på TV, och som får stå för skivans obligatoriska Kylie-inslag.

14. Le Kid - America
Ingen trodde väl att jag skulle kunna göra en lista utan Le Kid? Speciellt inte i år när världens bästa America är sommarsingel och borde ligga överst på varenda popälskande människas "köra-till-stranden-med-bilstereon-på-högsta-och-rutorna-nedvevade"-lista.

15. Linda Sundblad - Intim
Att jag däremot skulle ha med en låt med Linda Sundblad förvånar i alla fall mig - jag har inte gillat henne alls tidigare - men den här nya elektroniska musiken på svenska som hon börjat med är helt min påse.

16. 047 feat Lisa Pedersen – Everything’s Fine
Vemodig, men fantastisk, myselektro från Göteborgsbitpoparna i 047 kändes som ett självklart inslag på den här skivan. En låt jag aldrig verkar tröttna på och som fler borde upptäcka.

17. Gravitonas – Everybody Dance (Roma Kenga Radio Edit)
Gravitonas verkar ha svårt att få till en hit i Sverige, men i min iPhone är den här mixen av senaste singeln en av försommarens mest spelade låtar.

18. Therese – Remedy
Vid det här laget märker ni aknske att jag gett upp variationen på årets skiva och kör fullt ut på den rådande elektroniska danstrenden. Här är vår svenska klubbdrottning Therese, som legat lågt ett tag, men är tillbaka med en snygg klubbrökare.

19. The Saturdays – Notorious
Jag ser det som mitt kall att hålla den sorgligt slokande brittiska tjejbandsfanan högt och då Girls Aloud är på is, Sugababes en katastrof och de flesta andra band upplösta, så får ni hålla tillgodo med det här gänget som fortfarande försöker.

20. Take That – Love, Love
Klart att en av de bästa låtar det återförenade pojkbandet kläckt ur sig som samtidigt är soundtracket till en av sommarens bästa popcornfilmer måste vara med här.

21. Eric Saade feat J-son – Herats in the Air
Två Eric Saade-låtar på samma midsommarskiva kan verka lite överdrivet, men killen är väl (vad man än tycker) en av de hetaste akterna på stadsfestivalerna i sommar och hans schlageruppföljare är ju klart bättre än vad man förväntat sig.

22. Orup – Huddinge (Le Kid Version)
självklart kan jag inte låta bli att plocka med en Le Kid-pimpad, pet Shop Boys-doftande Stockholmsdänga från min barndomshjälte Orup. Så är det bara.

23. Timoteij – Het
Som jag skrev i början ska den här listan ha något för alla, och nu vet jag i alla fall några killar som blir glada. Den här hurtiga schlager-rejecten från Skaras mest rågblonda kvartett gör mig lika lyckligt schlagerglad varenda gång det upphottade Kom-introt drar igång.

24. Lili & Susie feat Diamond Dogs – Bailamor
Mera schlagertanter som försöker få till en sommarhit. Det här är en guilty pleasure av stora mått, där det Army of Loverska ”beep beep”-partiet på egen hand garanterade en plats på den här skivan. Och såklart för den sköna sommardumheten att sjunga saker som ”baila bailamor vi ska dansa i naaatt” i refrängen så klart.

25. Mohombi feat Nicole – Coconut Tree
Ännu ett önskemål som får utdelning på årets Midsommarlista. RedOnes variant av en sommarhit är dock onekligen en härligt romdoftande koksdrink med fröken Scherzinger som färgglatt paraply (med listans skönaste öppnings-prata).

26. Stella Mwangi – Lookie Lookie
Den här Midi, Maxi & Efti-blingade danslåten har inte mycket gemensamt med norskans schlagerfiasko, utom möjligen ett upprepat ord i titeln, vilket absolut inte är mig emot. Det här gillar jag mycket, mycket bättre. Shake whatever you got!

27. Jennifer Lopez feat Pitbul – On the Floor
Skivans mest uttjatade megahit? Kanske. Men Lambada-samplingen gör den ju nästan obligatorisk här och reklamradiostationerna lär veva den tills vi andra plockar fram luciasärkar.

28. Lucenzo feat Big Ali – Danza Kudro
Urtypen för musik som går i bakgrunden om och om igen på ett svenskt after beach-party 2011. Samma låt har i skrivande stund fyra av platserna på iTunes topp 200. VSB.

29. Lucía Pérez – Que Me Quiten Lo Bailao
Årets största guilty pleasure för undertecknad, medplockad på den här listan som en hyllning till tio dansande dagar i Düsseldorf där sommaren och paraplydrinkarna var närvarande redan i tidig maj. Ni vet alla vilka ni är som den här låten är tillägnad!

30. Serenades – Birds
Jag har aldrig varit något superfan till varken Markus Krunegård (när han inte gör duetter med Jöback) eller Shout Out Louds – mera respektfullt nickandes förstående till varför folk gillar dem – och det är lite samma med Serenades och deras TV3-reklamhit Birds. Men surfsomrigt är det ju till absurdum och en liten indievibe är ju nice bland allt dansande här.

31. SOL Stat & Orchestra Live – Say Hello
Sista låten att hamna på skivan. Adderad igår och därför den låt jag hunnit smaka på minst. Men nog känns det som den ligger bekvämt precis här där den ligger på listan – för att inte tala om i öronen en solig dag på någon strand med sand i obekväma hudveck?

32. Daniel Adams-Ray – Förlåt att jag aldrig sagt förlåt (Remix)
Jag funderade ett tag på att stoppa in ännu en Veronica Maggio-hit här, då Jag Kommer (liksom Lopez On the Floor) lär vevas hela sommaren trots de flesta tröttnat och en ny singel släppts…men tillslut föll valet på den här behagligt korta, emn vackra, Daniel Adams Ray-låten som bör tilltala samma lyssnare.

33. Rye Rye feat. Robyn – Never Will Be Mine
Be Mine är sex år gammal och fungerar fortfarande alldeles utmärkt som grogrund för en hit. Lika vacker nu som då!

34. Chris Medina – What are Words
Jag har ingen relation till American idol-deltagaren Medina, men låten lär köras sönder på reklamradiostationerna och ligger ju etta på iTunes på självaste midsommarafton 2011. Klart man får vara med här då.

35. Adele – Someone Like You
En av årets vackraste låtar på en av årets bäst säljande skivor med årets kanske största artist internationellt sett – klart Adel och hennes undersköna Sarah Dawn Finer-doftande superballad som äntligen släppts som singel ska få avsluta den här listan.

Tja, det var det. Klart alla saknar något. Här har ni några som var på gång men som inte kom med men feel free att komplettera listan lokalt som ni vill och meddela gärna här i bloggen vad ni tycker borde in (vad som borde bort lär det säkert finnas minst 35 olika förslag på) på årets lista.

Det var allt. Nu blir det saltvatten, sill, öl-i-gräset, sju sorters blommor, jordgubbar, barn, svenska flaggor, grilldoft, sol och snaps i en salig blandning.

TREVLIG MIDSOMMAR!

3 kommentarer:

Ronny sa...

Hurra för Timoteij! Den här blandningen borde säljas på Statoil för 159 spänn.

Jocke sa...

Bravo! Jag hade något liknande på min landet CD (!) skiva. Erkänner att jag har mobil med knappar (och älskar den)... Saknar dock Lo-Fi-Fnk med "Boom", skön sommarlåt med oförutsägbar struktur! Trevlig sommar!!!

Helena S. sa...

Hej! Lysande idé, och bra musik! Jag har dock problem med Midsommar 2010; när jag klickar på den kommer jag bara till bilden, inte till någon Spotifylista. Går det att ordna?