31 januari 2011

Filmrecension: Apflickorna


Apflickorna
Lisa Aschan, Sverige

15-åriga Emma bor ensam med sin pappa och sin 7-åriga lillasyster Sara. När Emma möter Cassandra genom deras gemensamma intresse för ridsporten vaulting (en sorts gymnastik på hästryggen) påbörjar de en märklig relation fylld av brutala fysiska och 
psykiska utmaningar, där en mängd gränser överskrids. Parallellt får vi följa Saras insikt om sexualitet och kärlek ur en sjuårings perspektiv.
Det här är en mycket märklig film. Jag ska inte säga att de lesbiska och light-bondage kryddade undertonerna går mig förbi, men de drabbar mig inte speciellt hårt, vilket mest gör filmen en smula märklig, men dock fascinerande, i mina ögon. Spelet mellan Emma och Cassandra är lite kittlande, men det ligger liksom mest och pyr och blir inte speciellt provocernade i mina ögon.
Bättre är det då med historien om Sara. Här känns det verkligen som om regissören vågar ta sig an någonting man sällan ser på film; hur ett allt mer sexualiserat samhälle tvinga in barn i idel märkliga situationer där de vuxnas förväntningar och regler oftast går helt mot varandra. Väldigt intressant, snyggt presenterat och alldeles lysande skådespelat av den unga tjejen som spelar Sara.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Såg filmen igår på premiären...gillade den skarpt.
Lilla Sara var helt fantastisk...hde också mest behållning av hennes historia.
Väldigt vacker film emellanåt.

Anonym sa...

Såg den idag. Hela filmen kunde kretsat kring lilla Sara. Delarna med henne berörde, oroade och roade. Resten var fint fotat men grep inte tag. Känns som teamet kan göra bra grejer i framtiden dock.

Fröken Harrysson sa...

Voltige heter det, sådant ägnade jag mig åt ibland när jag var typ tio. Nu hade jag aldrig vågat!

sandra sa...

jag var också där på premiären! hur fin film som helst, och väldigt ovanlig på nåt sätt för att vara "svensk film". gillade att det inte var så mycket dialog i filmen, utan mest obehagliga stämningar. och att den i princip bara handlade om tjejer! :) den här ska jag lätt rekommendera till alla jag känner.

Anonym sa...

bara älskar lilla Sara,hon e helt underbar <3

Anonym sa...

Såg den också på premiären, gillade den inte alls, tycker dock att bitarna med Sara var bäst. Hade väldigt svårt med att man satsade så otroligt mycket på symboliken, hade dessutom svårt för de två äldre tjejerna, skådespeleriet var väl inte lysande direkt.

Anonym sa...

Filmen hyllar pedofili utöver vad min mage klarar av. Detta är ett nytt rättsfall i genren övergrepp på unga flickor. Jag överväger att helt enkelt polisanmäla filmen för att få till stånd en rättslig prövning av de explicita sexscener som visas. Kalla gärna det konst och banbrytande. Det säger alla pedofiler med - de har sällan sett något så upphetsande på en svensk filmduk - utan att behöva be om ursäkt. Snälla - ser ni inte vad JAG ser???

Anonym sa...

var och såg filmen nu i dagarna och tycker verkligen den förtjänar att hypas så som den har gjorts. Nytänk i svensk film och jag vet att det kommer bidra väldigt mycket till kommande. måste också passa på att berömma de två äldre tjejerna som är DEBUTANTER och ändå lyckas förmedla ett sådan stram och sparsam dialog på ett riktigt proffsigt känsloväckande vis!

Nathalie sa...

Hm..jag hade svårt att gilla filmen faktiskt..Den kändes så bekväm och pinsam på någon vänster..