28 december 2010

Läget Just Nu – Vecka 1052
Jul Ny
Hur lite man än bryr om anledningen till varför vi firar jul, så är det nog ganska många av oss som kan skriva under på att det är en rätt härlig helg med all god mat, träffa familjen, bra TV etc Själv hade jag en märklig jul i år på det sättet att det var min första jul någonsin som jag inte firade med min syster. Hon dök dock upp med familjen på annandagen och då blev det julafton nummer två med champagne, julmat och klappar ännu en gång. Mycket trevligt. Och ett galet snökaos som dränkte min hemstad i mer snö än jag någonsin varit med om en jul var faktiskt ganska okej och mysigt det också när man väl var framme och kunde kura i föräldrarnas överpyntade villa. Mys, mys.
Olle Åt
Det är ju ganska fånigt när föräldrar och nära släktingar berömmer sina egna barn, men faktum är att jag hängt så mycket med andra ungar att jag vet att min systerson gladare, lugnare och självklart sötare än snittet. I alla fall om jag får bestämma. Hans enda minus är väl att han klarar av att säga mamma, pappa, mormor och (framförallt) morfar – men vägrar säga morbror eller mitt namn fast han har stenkoll på vem jag är. Buse. Men jag kan ta det när jag får åka pulka eller kasta boll eller bara blir överöst med banansmakande pussar. Lovebombing grande.
"Mina julklappar 2010" Ny
Okej, en enda liten personlig post på listan till innan vi går in på mer popkulturella iakttagelser – jag fick nämligen så sjukt bra julklappar utan att jag egentligen önskat mig något. Två supersnygga skjortor, G*Star jacka och en dito kofta, en blender, ett förvaringsställ för Nespressopodar, reflexväst, världens snyggaste kavaj och byxor (OK, jag hade köpt dem själv), snygga strumpor och kallingar, en bok…och faktiskt en hel del till. Helt galet. Jag är så sjukt tacksam!
"Downton Abbey" – TV-serie från ITV Ny
Under våra (snart) legendariska X-factorkvällar på brittiska ITV under hösten fnissade vi alltid lite åt reklamen för kanalens kostymfilmsstorsatsning som skulle gå på direkt efteråt. Vi drack såklart vin och slog över till Xtra Factor då, men jag kunde inte riktigt släppa serien som hyllats som en av årets bästa i hemlandet. Och tur var väl det. För när jag nu slutligen ser den så älskar jag den från första sekund och tvekar inte att utnämna de fem avsnitten till några av årets finaste TV-stunder. Julian Fellowes (killen som vann en Oscar för Goshford Park) kan sin sak, och även om man sett upstairs/downstairs-grejen förut, så tröttnar man aldrig när det gör så här bra…och jag älskar såklart att här finns en liten homotwist och vem bryr sig om Maggie Smith spelar ännu en elak och bitsk gammal överklassdam när ingen gör det bättre än hon? En modern Forsythesaga att älska för oss anglofiler.
"Mr Brightside" – Cover med Le Kid Ny
Den här The Killers-låten är faktiskt den mest scrobblade på musiktjänsten Last.fm genom tiderna, enligt statistik presenterat i april i år, den var singel 2004 och i år hamnaden den på soundtracket till vampyrsmörisen Eclipse. Det var där världens bästa grupp (som större delen av världen har kvar att upptäcka – utom de som lyssnar på P3 där Mercy, Mercy var 2010s åttonde mest spelade låt) hittade den när de skulle spela på en fan-träff för Eclipse-fan, och i Le Kids händer blir studioversionen av det ganska The Strokes-brötiga originalet en ljuvlig popkaramell där ABBA möter 2010 och resulterar i något av det finaste gruppen släppt ifrån sig offentligt. Fantastiskt.
"Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" – Bok av Jonas Jonasson Ny
På fredag är det dags för årets Oswald Awards här i bloggen, men jag kan redan berätta att en av kategorierna försvunnit i år: Årets Bok. Jag läser helt enkelt för lite! Men under julen (och semestern på sommaren) hinner jag alltid med någon/några böcker och i år blev det den här sköna, svenska succéboken där en hundraåring hoppar ut genom ett fönster och hamnar i värsta äventyret – samtidigt som vi i mindre stycken får läsa detaljer om hur hans liv präglats av rent Forrest Gump-artade äventyr och möten. Jo, det är lite buskisartat ibland, men jag tokälskar sådana här rejäla skrönor och har riktigt kul i sällskap med Jonas Jonassons fantasi. Rekommenderas varmt!
"CityVille" – Zyngaspel Ny
Jag tillhör ju den lilla, lilla klick som fortfarande spelar FarmVille och fortfarande tycker det är kul (nej, jag smutsar självklart inte ned andras Facebooksflöden med statusuppdateringar om det om de inte också spelar – man KAN välja till vilka man publicerar på fejjan) men nu misstänker jag att jag snart kommer följa alla andras råd och lägga ned det inom kort. Anledningen? Zyngas nya, fantastiskt vanebildande och roliga spel, CityVille. Galet mycket mera modernt än FarmVille, men uppbyggt lite på samma sätt och idé, så gäller det att bygga en stad och fylla den med folk, bostäder och affärer. SimCity with a Zynga touch helt enkelt. Och nej. Jag stoppar inte in några pengar så jag tycker inte de är satans utsända på jorden (som Aftonbladet muttrade om i veckan). Jag har bara kul. Även om det är lite väl vanebildande och äter upp tid jag egentligen inte har. Spelar du också? Adda mig!
"Drottningoffret" – Dramaserie på SVT Ny
Okej, nazisterna känns väl lite hämtade från en amatörteateruppsättning av Sound of Music, men i övrigt är det skönt att se en svensk dramaserie där handlingen inte kretsar kring någon som blir mördad i nån liten håla i skärgårdsmiljö. Jag hoppas det fortsätter i samma sköna stil som sina föregångare…och det är ju inte en originell åsikt men jag älskar ju typ alltid Suzanne Reuter.
"Stjärnorna på Slottet" – Ytterligare en säsongNy
Man skulle ju kunna tänka att det skulle kännas lite trött i år efter Så Mycket Bättre, men jag tycker ändå den här Här är Ditt Liv-varianten i slottsmiljö fungerar utmärkt på egna ben. Lite snäll casting kanske – det är rätt kul med en Gardell eller en Börje ibland – men jag kommer helt klart hänga kvar.
Julledighetsöl på BeeBar Ny
Alltid trevligt att träffa dubbel-E igen, och en öl och en caesarsallad på BeeBar blev en utmärkt start på min julledighet – men fungerar ju säkerligen lika bra vilken kväll som helst.

Julmat
Jag älskar skinka, rödbetssallad, vörtbröd och en hel massa annat gott som finns där på julbordet – favoriten i år var pappas mangochutney-sill – men när man ätit det i några dagar nu… Hm. Nä, nu räcker det. Nu vill jag ha en sallad!
iPhone4
”Aha, har du en gammal iPhone 3Gs innan? Då måste du gå till en Telia butik och aktivera ditt nya SIM-kort innan du kan använda din nya telefon!” ”Men de har ju ingen Telia-butik i stan där jag är..ska jag behöva vänta en vecka till då?” ”Ja”
Oswald Awards 2010
De är klara! Jag längtar efter att få visa dem för er! På nyårsafton smäller det!

SJ

Det finns väl ingen anledning för mig att addera mina ganska lindriga tågproblem till allt det resekaos man kunnat läsa om den senaste veckan, men jag tänker ändå ha det överst på bottenlistan. Och det går inte att skylla på banverket när man byter ut vagnar och plockar bort förstaklass för alla som har bokat.
Julfetma
Mitt företags stegtävling i januari/februari kommer förhoppningsvis bli det som räddar mina Melodifestivalfester från att bli ett fullkomligt fiasko – kläderna köptes ju INNAN en hel vecka med julmat, nötter, kakor, choklad, chips, öl, rödvin och champagne…
Inte kunna hänga med Olle jämt
Jag vill ju inte att han glömmer bort mig. Och hur ska jag få honom att säga morbror nu?

Ungefär så just nu.

1 kommentar:

Ronny sa...

1. Kan det inte bli nyårsafton nuuuuuuu? Jag vill läsa dina awards nuuuuuu!
2. Olle kommer aldrig att lära sig ditt namn om du inte bor i Stockholm. Tänk på det:)