03 november 2010

Viktorious är en seger för svensk musik


Jag har alltid tyckt väldigt mycket om Sugarplum Fairy (The Escapologist hamnade precis utanför tio i topp för att få en Oswald Award för Sveriges Bästa Låt 2008) och hållit lillebröderna Noréns band före storebrors Mando Diao.

Jag skulle dock ljuga om jag sa att jag varit ens i närhet av den musikaliska upphetsning jag just nu känner för Victor Noréns (Sugerplums sångare, basist, gitarrist och låtskrivare) första solosingel under namnet Viktorious.

When We Were 10 är inte bara en fruktansvärt bra låt (ryktesvis delvis skriven av Vacuums sångare Mattias Lindbom) som känns väldigt 2010 och som slår an alla strängar i mig som finns (från schlager till brittisk nittiotalspop), utan mitt ansikte förvrids dessutom i ett enda stort lyckligt popmusikälskarleende när jag läser vad Victor skriver på sin hemsida:

"När jag växte upp var popstjärnor som superhjältar. Michael Jackson var Batman. Madonna var Catwoman. Mick Jagger var Hulken. Beatles var en gammal serietidning om Turtles från 60-talet.
Overkliga. Odödliga. Större än livet. Jag älskade mina superhjältar.

Genom rockposer, läderjackor, blod, svett och turnéer med Sugarplum Fairy har jag alltid haft i mitt bakhuvud att en dag skapa min egen superhjälte. Jag ville kliva ur mig själv. Bli någon annan. Ända sedan jag var tio år har jag haft en dröm om att bli Viktorious.

Jag har saknat mina superhjältar. De har blivit alldeles för verkliga. Jag vill inte veta vad de gör på Twitter och sina bloggar. Jag vill inte kunna ta på dem. Jag vill inte att någon ska påstå att mina hjältar är precis som du och jag. De ska vara mer än du och jag. Det är därför de är mina hjältar.

Till skillnad från vad många tror har jag alltid älskat den moderna popmusiken. När jag varit på klubbar runt om i världen har det alltid varit den som har fått mig att dansa mest. Mer än Rolling Stones och Beatles. Jag ville uppnå samma känsla med min egen musik.

...

Kärleken till popmusiken är hopp. Lady Gaga är hopp. Zlatan är hopp. 10-talet är hopp."

Det är sådant jag vill läsa om nya artister! Viktorious är härmed mitt nya pophopp och en seger för svensk musik hösten 2010. Här är låten, men lyssna ännu hellre på den på Spotify eller köp den på iTunes.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Fan vilken bra poplåt!! I Love Love Love!!

F6

FF sa...

Underbart! Fick Gundes berömnda "ståpäls" vid första lyssningen...

Anonym sa...

Vikor noren din jävla fjant. Desperat försök att bli kommersiell med en killers-kopia-låt.