11 oktober 2010

Läget Just Nu – Vecka 1041
Strålande höstdagar Ny
Innan vi beger oss in i den eviga regnperioden som Göteborgshösten alltid mynnar ut i så får vi alltid några sådana där klara, krispiga, molnfria, ta-på-dig-en-stickad-kofta-och-traska-i-de-gula-löven-med-en-takeawaylatte-dagar som den vi hade i lördags. Och jag tror fanimej det är mitt absoluta favoritväder och min absoluta favoritårstid.
"The Flood" – Ny singel med Take That Ny
OK. Jag ljög lite tidigare i veckan. Klart jag gillade Take That när det begav sig – men jag var inte ens ett så stort fan att jag kunde namnen på dem allihop. Då har jag varit en betydligt större Robbie-fan efter de splittrades. Men nu när de är återförenade så får jag sjukt omotiverat starka nostalgi-lyckorysningar varje gång jag ser bilder på dem alla fem – och efter att ha hört deras första singel så har det nästan nåt absurda höjder. Jag fullkomligt älskar den där ganska enkla poplåten som är The Flood. Älskar, älskar. Så snyggt producerad, så enkel men effektiv i sin uppbyggnad som låt – och så kul att höra Gary och Robbies röster ihop i något roligare än Shame. Heja!
"The A-List: New York" – Ny realityserie på Logo Ny
Ja, den här überfjolliga bögvarianten av Real Housewives- franchisen är rejäl slask-TV och förmodligen lika mycket dokumentär som Desperate Housewives…men vem bryr sig? Från och med utnämner jag de här 5-6 superbögklyschiga A-listesnubbarna i sina lyxiga New York-miljöer till min nya guilty pleasure. Så dumt. Så ytligt. Så fantastisk skämskudde-TV! Loves it!"Record Collection" – Låt (och skiva) med Mark Ronson Ny
Första singeln från den här skivan (Bang, Bang, Bang) var en av mina stora guilty pleasures i somras, och när jag nu äntligen fått tid att lyssna på hela albumet så upptäcker jag att det går i samma lekfulla stil, en liten bit från den stil som han dominerade världen med på förra skivan och med Amy Winehouse etc, men samtidigt något som känns helt unikt och spännande. Men, skulle jag väga in hela skivan här så skulle den ändå förmodligen falla en bra bit ned på den här listan, för här finns några stunder som jag inte orkar med alls och några som kanske är mera roliga än bra (kan man annat än att fnissa åt att han ibland låter som en 2010-tals variant på 80-talets svenska French Revolution?). Om jag istället fokuserar enbart på skivans, i mina öron, absolut bästa låt (som även gett namn åt hela plattan), ja då blir saken en helt annan. Jag älskar nämligen titelspåret Record Collection, som har min gamla idol Simon Le Bon från Duran Duran på sång och rap-partier av grime-skaparen Wiley. Lekfullt, genialt och en klar stjärna på Spotify. Lyssna själva! Nästan lika bra? Lose It (in the End).
"X-Factor" 6v
Okej, i Australien borde det här bara vara en match mellan Natalies brudar; Sally och India Rose är mina stora favoriter. Så. Över till det riktigt intressanta istället: UK. Vilken fantastisk första veckofinal (även om det kändes oändligt med 15 deltagare nu när de adderat wild cards) det blev! Vilken kul fest vi hade hos Johan ("jag ska aldrig dricka sprit igen")! Och vilka sjukt brea framträdanden några av mina favoriter gjorde! Kolla själva nedan. Go Matt!! Go Mary!! Go Aidan!"Familjen Jones" – Filma av Derrick Borte Ny
Snygg liten film om den perfekta familjen som flyttar in nya i ett område och genast blir superpopulära – men egentligen är allting bara en fasad och ett försäljningsknep att prångla på grannar och nya vänner en massa prylar genom att visa upp ett snyggt koncept. Kul och tänkvärd idé, även om storyn i sig kanske är lite förutsägbar, och 96 väldigt sevärda minuter med David Duchovny och Demi Moore i huvudrollerna som familjens fejkmamma och fejkpappa. Tre stabila popcorn av fem möjliga.
"Ica To Go Opastöriserad Smoothie" Ny
Det finns ju en uppsjö av saker som kallas smoothies numera i butikerna, och jag vet inte riktigt vad kriterierna är för att någonting ska få kallas just smoothie, men det här är i alla fall något så ovanligt som bara pressad frukt och absolut inget annat. Inga "E-nåntings", inget tillsatt socker, inga mejeriprodukter – utan bara 59% apelsin, 29% mango och 12% kiwi. Opastöriserat, kort hållbarhet och sjukt gott och fräscht. Pröva!
"Osmos" - iPhonespel Ny
Ett vrålenkelt, men snyggt, iPhonespel där du är en liten sfär i universum som ska absorbera andra sfärer – utan att bli "uppäten" diton som är större än du - allt till tonerna av rogivande ambient-musik. Testa!"Alone, Together" – Singel med Infernal Ny
Ännu en låt jag tog med på QX Speldosa i oktober, men som jag glömt plocka med här på listan. En smärre skandal faktiskt, eftersom danskarnas softa myspop (ljusår från brötiga hiten From Paris to Berlin) i nya singeln förgyllt flera av mina morgonpromenader i de göteborska höstlöven.
"Fruit Ninja" - iPhonespel Åt
Jag har nog haft det här lilla enkla spelet, där man med sitt pekfinger som svärd ska dela olika frukter, på listan innan (om inte så är det mer än dags, för det är ett av årets mest spelade i min äpple-lur) – men nu har de adderat en multiplayer-mode som gör det ännu mera oemotståndligt. Ett måste för iPhonespelare.

"2 Steg från Paradise" – Ny skiva med Håkan Hellström
En lite rolig sak med Håkan Hellström är att det verkar smått förbjudet att bara tycka han är OK. Antingen ska man gråta sina svartmålade panda-ögon ur sig och hylla honom som Sveriges nye Evert Taube – eller så måste man omotiverat rasa över att han finns och ständigt påpeka att "han minsann inte kan sjunga!!" (och därför på något sätt skulle vara oförmögen att skriva musik och texter som berör folk). Suck. Själv befinner jag mig någonstans mittemellan, och så även med killens senaste skiva. Jag saknar fortfarande energin och hit-känslan som han hade på sina två första album, men kan fortfarande (alltså som på hans senare diton) tycka om och uppskatta hans texter och den ärlighet som hans musik alltid utstrålar. Så. Hans nya skiva är en trea för mig. Varken mer eller mindre.
"Get Him to the Greek" – Film av Nicholas Stoller
I den här filmen ska en stressad skivbolagskille spelad av Jonah Hill ledsaga en rockstjärna spelad av Russell Brand från London till en spelning i LA – och två timmar senare så har jag fortfarande inte fattat vart i problemet låg. Det festas, svärs, knullas och skriks, men speciellt roligt blir det aldrig, mer än möjligen i filmens inledande scener så de drar igenom hela rockstjärnans karriär och visar lite sjuka musikvideos, och frågan är om det inte är det värsta man kan säga om något som vill vara en komedi. Meningslöst och onödigt. Lägg era pengar och er tid på något annat. Ett och ett halvt svagt popcorn av fem möjliga.
Bakfylla
Så omoget. Så onödigt. Och lyckligtvis så sällan numera. Men när det händer så är det verkligen inte skoj. Usch och aj.
Idol 2010
Judehat känns väldigt 1940, men Jihde-hatet frodas varje fredag i TV4 och får nytt bränsle av varje röst som rings in på ännu en meningslös rocksnubbe som kommer stå utan karriär i februari.

Ungefär så just nu.

1 kommentar:

Erik sa...

Lustigt det där med Idol kontra X-factor. Gräset verkar vara grönare hos grannen.
Här en brittisk röst (stort fan av svensk pop och svenska Idol) om X-factor:
“It's only a third rate, past its sell-by date TV talent show, which quite frankly has got far too big for its boots. Believe it or not, I used to watch it once, back in the early days, (although admittedly I resented it from the beginning because my beloved "Pop Idol" was axed after two seasons in favour of this manipulative piece of s**t).”
http://europecrazy.blogspot.com/2010/10/why-bleep-should-we-care-about-these.html

En norsk analys:
I Norge kjørte vi Idol fra 2003 til 2007 og gikk over til X-faktor fra 2009 til 2010, men de fleste (som jeg har snakket med) har vært enige i at Idol alt i alt var et bedre konsept.

”Forskjellen mellom Idol og X-faktor er at i X-faktor så får hver dommer ansvar for forskjellige deler av deltakerne (som f eks jenter under 25, gutter over 25, deltakere over 25), og juryen bestemmer hvem av de 2 som fikk færrest stemmer som ryker ut. Problemet er at dommerne aldri stemmer ut "sin deltaker", dvs hvis f eks Anders har ansvaret for jenter under 25, mens Andreas har ansvaret for gutter under 25, hvor en jente under 25 og en gutt under 25 ender som de to nederste, så stemmer dommerne helst på "sin deltaker" isteden for å gå etter hvem som faktisk leverte dårligst. Dette fører til svært merkelige resultater.”
http://www.alltomtv.se/showthread.php?p=4994971#post4994971

Jag kan hålla med om att Jihde är gapig och juryn har dålig musiksmak, men det har ju inte med formatets att göra. Och ett program som har upptäckt Agnes Carlsson, Amanda Jenssen och Tove Styrke kan ju inte vara helt fel. :)