25 juni 2010

Midsommarskivan 2010!

Oswald proudly presents (för ELFTE året i rad) Midsommarskivan!
(fast nu i något ny kostym)Vad är Midsommarskivan?
I elva år nu har jag gjort en skiva varje år kring midsommar.
Det började som en present till en polare som fyller år och gick i början helt ut på att försöka gissa vilka låtar som skulle bli stora just den sommaren.

Vilka låtar brukar hamna på midsommarskivan?
Låtarna som vi kommer minnas från sommaren 2010, dvs låtar som redan är hits, låtarna som jag tror kan bli hits och låtar som kanske inte blir hits men som jag gillar just nu och kommer förknippa sommaren 2010 med för all framtid. Alltid en enda salig, tvångsmässig blandning.

Vad har hänt i år?
CD-skivan är stendöd och istället har projektet tagit formen av en - eller snarare två - Spotifylistor. Det finns en lite kortare lista som i mångt och mycket påminner om tidigare års skivor (skillnaden är såklart att låtar som inte finns på Spotify som de med ceo, Vengaboys, Sarah Dawn Finer, Tove Styrke, Agnes&Björn etc automatiskt är diskvalificerade) och sedan finns det en (rejält) större lista som är byggd efter exakt samma princip som den lilla/tidigare års CD-skivor...men som har noll begränsningar på antalet låtar.

Hur har det låtit tidigare år?
Tja, vill ni läsa om vilka låtar som varit med kan ni göra det genom att klicka här - men mitt förslag är att ni istället klickar på bilderna här nedan och på så sätt får upp motsvarande års låtlista i Spotify! Min favorit kan vara 2004 då jag tycker jag lyckades riktigt bra (det var en dubbel-CD det året) men jag tycker faktiskt de flesta håller än!Så. Då fattas bara en sedvanlig genomgång av årets utvalda låtar för den extraintresserade (och lämpligt nog följer det en sådan precis här nedan) och så självklart länkarna till årets Midsommarskiva och dess lite fetare syskon.

Midsommarskivan 2010

Midsommarskivan 2010 (Extended Version)


Sådär. Här har ni anledningen till att det ser ut som det gör:

1. Yolanda Be Cool & DCUP – We No Speak Americano
Ingen svensk sommar – och självklart ingen riktig Midsommarskiva - utan minst en sådan här klistrig uppoppad gammal stenkaka snurrandes på varenda reklamradiokanal. Gjuten öppning från första gången jag hörde den.

2. Kent – Gamla Ullevi
Afrikanska trummor, elektrodisco, Jocke Berg, "en lönehelg som exploderar utanför ditt fönster", mmmm-refräng, visslad slinga, Kent-sväng. Den här låten har allt det där jag hoppas den här sommaren också kommer att ha.

3. Alexandra Burke feat Pitbul – All Night Long
Ännu en låt som mina öron tyckte luktade Midsommarskiva första gången den dök upp. En av få låtar som blivit bättre med ett rap-parti i sin singelversion.

4. Kylie Minogue – All the Lovers
Kylie har haft med en hel del (mer eller mindre bra) låtar på Midsommarskivorna genom åren och när en av världens största bögikoner inom kommersiell popmusik är tillbaka med det hon gör absolut bäst - Poserings-disco! – så är hon alltid välkommen tillbaka här också.

5. Lady Gaga – Alejandro
Det känns lite märkligt med tanke på hur hon dominerat popmusiken de senaste åren, men det här är faktiskt Gagas debut i de här sammanhangen. Och även om hon kanske släppt bättre låtar så har hon nog inte släppt en mer perfekt sommarlåt.

6. Lena – Satellite
Den här svängiga popkrumeluren med sin lustiga engelska dialekt kom, sågs och segrade i Oslo, och blev en jättehit i stora delar av Europa på kuppen. Heja Tyskland!

7. Le Kid – Mercy, Mercy
Faktum är att den här låten låg med på den officiella (dvs den jag plockade med mig på min egen midsommarfest) skivan förra året, men fanns inte med på den skivan som nämndes i bloggen, eftersom jag officiellt sett inte hade låten… Nu är dock mitt svenska favoritband med alldeles, alldeles på riktigt.

8. Robyn – Dancing on My Own
Fembot Schmembot! Det är ju det här sköna, argare syskonet till With Every Heartbeat som kommer föra tillbaka Robyn till världens topplistor.

9. Scissor Sisters – Fire with Fire
Den The Killers-doftande förstasingeln från årets hittills bästa skiva finns såklart med här också. Jag älskar Scissor Sisters. Om någon mot förmodan missat det.

10. Oskar Linnros – Från och med Du
Sveriges mest sönderkramade artist just nu gör egentligen ingenting som inte Orup/Scocco/LeMarc gjorde för tjugo år sedan – men det honom inte till en mindre trevlig bekantskap.

11. Kent – Skisser för sommaren
Dubbel A-sida = dubbel medverkan på Midsommarskivan. Klassisk kent-låt med la la la-refräng som kommer bli toppen under sommarens konsertturné.

12. Johnossi – What's the Point (Bassflow Remix)
Jag är ingen super-fan av 2009 års Årets Grupp enligt P3 Guld, men i den här remixen blir deras senaste singel suverän indiepoprockdisco att hoppa bort sill-koman till.

13. David Guetta feat Kid Cudi – Memories
När jag recenserade stekarnas nya superidol David Guetta i QX för ett gäng månader sedan var det den här Moby-blingade, nyblivna singeln som jag aldrig kunde få ut ur huvudet.

14. Kelly Rowland – Commander
Mer David Guetta och kombinationen från förra årets stora, stora sommarhit – klart låten ska med här: Kuriosa: Jag gillar verkligen Kelly Rowland – fast mer som programledare än artist. Och jag skulle älska henne ännu mera om hon (som det ryktas) blir en av domarna i amerikanska X-Factor.

15. Rasmus Seebach – Natteravn
Nu kommer vi in i ett stim med danslåtar som redan är megahits i Sverige och först ut är den gamla schlagerikonen Tommys son, vars låt blivit en av de stösta danskspråkiga hitsen i Sverige sen Sanne Salomonsens glansdagar.

16. Edward Maya feat. Vika Jigulina – Stereo Love
Kommer den här dansiga dragspelsslingan hålla hela sommaren trots att den pikade redan innan skolavslutningarna?

17. Stromare – Alors On Danse
Det jag gillar bäst med den här franska pop-housen är inte de blippiga ljuden utan Stomares extremt loja sätt att sjunga. Väldigt alldeles-för-varm-i-solstolen-ish.

18. Ke$ha – Your Love is My drug
En av de bästa låtarna från C-Britneys debutplatta kommer spelas en hel del i bilstereos på vägen till stranden i sommar.

19. Katy Perry feat Snoop Dogg – California Gurls
Jag har aldrig förstått Katy Perrys storhet, men på den här skivan plockar jag som bekant med stora sommarhits som jag inte själv gillar…

20. Shakira – Waka Waka (This Time for Africa)
Eftersom det ännu inte släppts några vuvuzela-hits så får Shakira bli påminnelsen om att det faktiskt var fotbolls-VM 2010 när vi ser tillbaka på låtarna på den här skivan.

21. Train – Hey, Soul Sisters
Efter en överdos av danshits (som verkar vara grejen i år) kände jag att skivan skulle må bra av lite klassisk gitarrbaserad åka-till-stranden-musik…och då kvittar det att den här låten redan passerat sitt bäst före-datum…

22. Ola – Overdrive
…eller att den här låten har ett bättre B-sidesyskon (som finns på Midsommarskivans långa version) som inte känns lika parodiskt mycket sommarlåt. Sådana här låtar måste finnas på den här skivan varje år! Och jag gillar ju Ola.

23. Darin – Can't Stop Love
Och nån låt ska vi väl har med som påminner om det där jäkla bröllopet också (och om hela den tsunami av bröllopslåtar som dominerade listorna kring Midsommar 2010)? Sarah Dawn Finers Kärleksvisan finns inte på Spotify och inte heller bidraget från Björn Skifs & Agnes…så det blir Darin som får avsluta skivan i år.

Det var allt. Nu blir det saltvatten, sill, öl-i-gräset, sju sorters blommor, jordgubbar, barn, svenska flaggor, grilldoft, sol och snaps i en salig blandning.

TREVLIG MIDSOMMAR!

1 kommentar:

Anonym sa...

hard travel golf bag http://achillea.azuw.info achillea [url=http://buddleia.azuw.info/buddleia-davidii-empire-blue]buddleia davidii empire blue[/url]
http://chamelaucium.azuw.info/chamelaucium-uncinatum-california chamelaucium uncinatum california chords for more then a memory by garth brooks [url=http://astilbe.azuw.info/how-to-start-astilbe-from-seed]how to start astilbe from seed[/url]
[url=http://campanula.azuw.info/campanula-persicifolia-zone]campanula persicifolia zone[/url] clueless movie storyline http://blazing-star.azuw.info/blazing-star-medallion blazing star medallion
travel electric basses http://cattleya.azuw.info/cattleya-carmela cattleya carmela [url=http://ageratum.azuw.info/dendrobium-ageratum]dendrobium ageratum[/url]
http://achillea.azuw.info/achillea-serbica achillea serbica free hsm2 bet on it mp3 [url=http://flowers.azuw.info/scratch-art-flowers]scratch art flowers[/url]