28 november 2009

00-talet: En introduktion till ett avslut

Känslan av ett årtionde är ju alltid någonting helt annat än siffror i en almanacka.

Nittiotalet började för nästan exakt tjugo år sedan när muren föll och det kalla kriget var över. På samma sätt började 00-talet egentligen för den 11e September 2001, när det bekymmerslösa nittiotalet fullt av obefintliga säkerhetskontroller och bröstvårtor som ogenerat fick synas genom jumprar på amerikansk Prime Time-TV fick ett abrupt slut.

Men låt oss glömma det för en stund. Låt oss ogenerat ignorera att det vi på svenska inte har något annat ord för än "00-talet" (men som på engelska oftast kallas "the Naughties" trots att det varit ett av de prydaste decennierna sedan 50talet) förmodligen inte kommer vara över den 31/12 i år (eller kanske redan tagit slut när vi ser tillbaka på det) utan istället bara bestämma att det slutar just precis där. Då måste ju detta sammanfattas ur ett Oswaldskt popcornperspektiv, eller hur? Och varför då inte börja så snabbt som möjligt – så här gör vi!

På nyårsafton kommer jag precis som vanligt redovisa mina Oswald Awards. Nyårsafton är helig mark här i bloggen, och 2009 kommer få sin alldeles egna dag full av minnen, utmärkelser och sammanfattning precis som sina äldre 00-syskon. Nyårsafton is off the limit for the Naughties. Men innan dess...då har vi tid!

Så så här kommer det att bli: Som en adventskalender med stark hybris kommer jag varje dag fram till 30/12 från den 1/12 redovisa 00-talets 30 Bästa Låtar. Eller okej. En sanning med modifikation: Listan kommer absolut att innehålla mina favoritlåtar från decenniet, och topp tio – de ni får runt juletid mellan 20-30/12 - är så gott som skrivna i sten på att vara decenniets tio bästa låtar. Resten är "några av decenniets bästa låtar" som plockats med av lite olika anledningar som ni kommer att märka när vi kommer dit. Tanken är nämligen att jag under vägen ska försöka sammanfatta 00-talets andra delar också, men med utgångspunkt från musiken och decenniets bästa och största artister och låtar.

Några regler jag använt:

A) Bara en låt per artist får förekomma. Jag lovar dock att plocka upp andra glansnummer från samma artist när den personens tid på listan kommer.

B) Inga covers. Jo, vi älskade alla Michael Andrews & Gary Jules version av Mad World och Scissor Sisters Comfortably Numb, för att bara nämna två exempel ur en väldigt gedigen lista, men på den här listan får de inte plats.

C) (Nästan) Inga schlagers. Inte för att melodifestivllåtar inte skulle kunna höra hemma här, men faktum är att decenniets 31 bästa melodifestivalbidrag kommer räknas ned parallelt hos Schlagerprofilerna med start den 1/12 – och jag stjäl inte åska från mig själv! klicka dit varje dag för en härlig nostalgitripp från vad som varit MFs största glansperiod någonsin.

De flesta låtarna kommer dessutom finnas på en Spotifylista som kommer fyllas på efter hand – och när ettan är avslöja kommer dessutom en lista med en mängd sköna 00-tals låtar finnas tillgänglig, så ni alla kan festa in 10-talet "Oswalds 00tal-style".

På tisdag kör vi igång! Hoppas ni kommer tycka det är spännande.

Här är förresten en av låtarna som inte finns med på listan...även om den (såklart - det är inte hjärnkirurgi att lista ut vart) kommer dyka upp i ett annat sammanhang när 00-talet ska sammanfattas...med sin underbara ursprungsvideo regisserad av en av 00-talets mest udda och egensinniga regissörer; Michel Gondry. Här är Mad World.

1 kommentar:

Pär sa...

Underbart! Är just nu lika stressad över alla nedräkningar och listor jag måste (och vill!) göra som jag är över skolarbetet.. Gaah. December blir intensivt.