03 september 2009

Snart på ett SVT Play nära er?

Jag får erkänna att innan True Blood dök upp så var jag vansinnigt trött på svenska mediers extrema ryggläge för allting som kom från HBO. Jo, de revolutionerade amerikansk TV när de kom genom att främst satsa på manusförfattare och historier som inte kunde berättas på kommersiell TV (och självklart med en hel del sex och penisar - Lex Sex and the City och Oz) och ingen kan så klart ta ifrån dem moderna klassiker som Six Feet Under och Sopranos och en hel hög med andra...

...men att därifrån villkorslöst hylla allting HBO släpper ur sig som det enda på amerikansk TV som är värt att se (speciellt som de rikstäckande kanalerna haft en blomstrande period därefter, och idag gör många av de bästa serierna av andra kabelkanaler som Showtime och ACM) är bara en myt bränslematad av SVT som legat sked med HBO i många, många år.

Nåväl, med det sagt - här är några korta nyheter om två framtida HBO-projekt.

Terence Winter, som skrev och producerade flera Sopranos-avsnitt, ligger bakom de 11 avsnitt av nya serien Boardwalk Empire som kanalen just beställt. Seriens utspelar sig i 1920-talets Atlanta, piloten har regisserats av ingen mindre än Martin Scorsese (som kommer vara producent för serien) och huvudrollen som Nucky Thompson ("equal parts politician and gangster") kommer spelas av Steve Buscemi. Andra skådisar är Michael Pitt, Kelly Macdonald, Michael Shannon, Shea Whigham, Dabney Coleman och Stephen Graham.

Andra projektet är ett pilotavsnitt för en fantasy-serie baserad på George R.R. Martins bokserie där sju kungadömen och två rivaliserande härskarfamiljer slåss om herraväldet över "järntronen". Serien ska heta Game of Thrones och i huvudrollen ser vi ingen mindre än Boromir himself; Sean Bean. Andra skådespelare är Lena Headey (från bland annat filmen 300), Mark Addy (Fred Flinta i sista Flinta-filmen), heta dansken Nikolaj Coster-Waldau (som hade huvudrollen i Lasse Hallström-floppen New Amsterdam) och Peter Dinkladge (ni vet han den coola, kortväxta snubben).

HBO jobbar för övrigt också bland annat på en amerikansk version av brittiska serien Shameless.

1 kommentar:

Nick sa...

Serien som börjar med A Game of Thrones är otroligt bra. Fantastisk att den ska bli serie. Serien växer bara per bok och är nu i ett riktigt spännande skede.

Men -- VARNING till alla som funderar på att börja med den -- just nu är det stopp på böcker och har varit så ett tag. Som ny läsare skulle jag avvakta tills författaren plockat upp arbetet igen.