07 september 2009

Läget Just Nu - Vecka 0937




"Flickan" – Film av Fredrik Edfeldt Ny
Jag antar att jag för att vara lite creddig egentligen borde dissa en svensk film som blivit så unisont hyllad i pressen (jag tror inte ens de behöver Amelia, Plaza Kvinna eller MovieZine i annonserna!) som Flickan blivit - WeirdScience har till exempel twittrat små spydiga kommentarer i några dagar nu – men faktum är att den här filmen har så många förtjänster att jag inte kan förstå hur man ska kunna tycka illa om den. Jag (och en hel salong full med barn i 7-13 årsåldern) hade istället några suveräna 100 minuter i sällskap med (en alldeles glimrande...när såg man en unge vara så naturlig på film senast...ens någonsin) Bianca Engströms tioåriga flicka som på grund av en massa omständigheter (och hel hög med egoistiska, godtrogna vuxna) blir lämnad ensam en sommar 1981. Det är en ganska tyst film – man snackar ju inte så mycket när man är själv – som trots en allvarlig ton, ett otroligt snyggt (nästan sagolikt) foto och en nostalgi-eggande scenografi i stort sätt aldrig känns "svår" eller "pretentiös" utan rakt igenom kommersiell utan någon som helst Hollywood-ryggsäck. Jag blir så otroligt glad över att sådana här filmer görs i Sverige (och att en hel hög med ungar älskar den i biomörkret) och förtränger därför att slutet känns "sådär" i min bok (vaddå luftballong? nähä, hoppar hon?) och minns istället ABBA-musik, sköna skådisinsatser från Tova Magnusson-Norling (galet bra som småtrasig thirtysomething) Leif Andre (obehagligt vardaglig) och Ia Langhammer och en av de mest realistiska filmatiseringarna om hur det var att vara pre-tonåring som jag sett. Fyra popcorn, en barnfilm för vuxna och en vuxenfilm för barn - gå och se!
"Bodies" – Singel med Robbie Williams Ny
En oväntat snygg comeback från Storbritanniens coolaste pojkbandskille, som kanske nu äntligen återigen kan visa hemlandet att det bästa med Take That faktiskt inte var Gary Barlow. Verserna ekar lyckligtvis ganska mycket av Rudebox-skivan (som var en av 2007 års bästa plattor vad än försäljningssiffrorna säger) medan refrängen knappast behöver ett DNA-prov för att visa upp sitt släktskap med Millennium och andra klassiska Robbie-hits. Gospelkören och Trevor Horn-stråkarna är bara grädde på musikmoset och med en cool video i bakficka kan kanske Mr Williams klättra tillbaka på listorna igen. Han är redan en bra bit upp på min.
"X-Factor" - Talangsåpa 3v
Idol börjar tydligen i morgon, men frågan är om man orkar med ännu en omgång av en talangsåpa som vaskar fram artister som Johan Palm och Kevin Borg (juryns försäkran om att de blivit elakare och att det här årets gäng är mycket bättre och lite äldre rimmar i mitt huvud illa med att Elin Kling som nybliven stylist försäkrat att de flesta av de uttagna regelbundet följer hennes blogg – men det är kanske bara jag som är fördomsfull)? Nä, jag tror jag i första hand håller mig till brittiska X-Factor där lördagens uttagning innehöll flera talanger än TV4 förmodligen skrapat ihop i alla sina program (och kanske inte bara de i år) och där jag kan fortsätta sukta efter grabbgrabbiga programledaren Dermot O'Leary och bli glad av Cheryl Coles galna dialekt. Helgens nya guilty pleasure.
"Happy" – Singel med Leona Lewis Ny
Det var nog nästan tur att den här singeln läckte när den gjorde, eftersom det internet-buzz den bara lyckades skaffa sig på bara några timmar i förra veckan förmodligen hade växt till fullkomligt absurda proportioner om den inte dykt upp på YouTube till allas beskådan någon dag senare, och ett sådant förhandssnack klarar få låtar och artister. Nu kan denna vemodiga lilla höstpärla – som lätt suddar ut både tant Whitney och tant Mariahs försök i samma genre den här månaden – få bevisa sig av egen kraft istället och det klarar den så bra så. Släktskapet med Bleeding Love är markant, Leona får som vanligt visa upp hela sitt register och kontrasten mellan de lugna verserna och den snabbare refrängen är otroligt snygg. Fröken Lewis behåller lugnt sin stjärnstatus ett bra tag till.
"Rain" – Albumspår med Mika Ny
Även om jag hade fått berätta för er vad jag tycker om Mikas nya skiva The Boy Who Knew Too Much (det får jag inte för det ska dyka upp i Oktobernumret av QX) så hade jag inte kunnat göra det eftersom jag inte bestämt mig ännu - jag kan nämligen avslöja att saker har ändrats en hel del sedan förra skivan (om det sedan är jag eller Mika som ändrat sig får ni också läsa i QX). Däremot kan jag avslöja att så fort jag får skivorna i ett format som går att stoppa i min iPod så är det den här låten – skivans enda elektroniskt blippiga spår/enda låt som känns 2009/enda låt som påminner om favoriten relax/enda låten som har en PetShopBoys-prata – som tillsammans med balladen I See You och Father Figure-aktiga Touches You som ni kommer att se dyka upp upp fredagslistan här i bloggen. Bara som en förvarning.
– "Private Practice" – Säsong 2 Ny
Jag är inte riktigt säker på varför just Private Practice fick äran att vara den serie av de jag slutade titta på förra säsongen som jag bestämt mig för att plocka upp igen inför höstsäsongen (jag tror egentligen jag borde se Dexter...eller SouthLAnd) men så blev det i alla fall och nu har jag typ frossat igenom en hel säsong på en vecka. En anledning är förmodligen att jag ju någonstans fortfarande tycker väldigt mycket om Kate Walshs Addison (trots att hon är/var mycket bättre skriven i Grey's Anatomy) och att serien är så oförarglig att man kan städa/jobba/surfa eller vad som helst medan man ser på den. För det är kanske inte jättebra, utan mera...hmm...oförargligt. Dessutom förstår jag ju såhär i elfte timmen att de efter Grey's Anatomy och CSI:NY hade en av de bästa cliffhangers som den amerikanska TV-världen kunde erbjuda i våras. Mumma!
Fun Light Summer Honey Melon Peach Ny
Ingenting för er som A) måste hålla en föreläsning om att man får cancer av lightdrycker varje gång ni ser en Fun-flaska eller B) er som tycker dryckerna från Procordia-märket i allmänhet är för söta (addera då honug till det och ni förstår konceptet) men för er andra så hoppas jag ni också redan druckit den här limiterade saftvarianten hela sommaren. Själv har jag börjat hamstra och bunkra upp som om varje dag med FLSHM i dricksglaset vore den sista.
Sushi på Yamato med gänget Ny
Jodå, sushin var god (även om jag är en klassisk svenne-sushiätare och skulle nöja mig med bara lax och rullar istället för en hög med fancy firrar jag inte känner igen och femton bitar är alldeles för mycket) och nya Yamato har en ambitiös japansk meny (även om jag nästan tycker stället var mysigare innan) men anledningen till den här listposten är att jag älskar när hela Göteborgsgänget samlas ute...på en vardagskväll...och gör saker tillsammans. mera sådant grabbar och tjejer.
"Run to You" – Låt med Fibes, Oh Fibes! & Kim Wilde Ny
Albumet låter alldeles för mycket 80-tal rakt av (och inte bara på ett bra sätt) för att jag ska kunna ta till mig det, men den här singeln med Kim Wilde kan jag bara inte motstå. Det är något med Kimmans röst som fäller mig varje gång. Höstmys.
"Top Chef" & Project Runway" – Världens bästa realitytävlingar 3v
Top Chef gör mig som vanligt hungrig (men sista avsnittet kunde gott tonat ned sin patriotism några deciliter – alla kanske inte behöver dra samma jagärsåstoltattfålagamat-vals) och den amerikanska varianten av Project Runway får faktiskt rycka upp sig snart och trixa fram lite intressantare karaktärer om dess existensberättigande (det finns trots allt ännu en hel omgång inspelad redan) ska kännas helt kristallklart – men gänget på catwalken i Australien ser till att den här posten hänger kvar på den gröna delen ännu en vecka.




"Fever" – Låt med Cascada

Medan Evacuate the Dancefloor prövas på Tracks (hey, när blev vi svenskar plötsligt så långt efter Europa med sommarlåtarna?) så har redan andra låtar från den tyska europopfians kommande album läckt ut på Internet, och den här plastiga – men dansvänliga – saken är min absoluta favorit hittills. Ingenting nytt under stroboskopet, men fan så effektivt på att fylla sitt syfte.
"My Mama Said" – Nytt albumspår med Aqua
Ingen är mera förvånad än undertecknad, men faktum är att så länge Lene Nystrøm Rasted sjunger på det här nya (ett av tre) spåret på den danska plastpopgruppens nya Greatest Hits, så är det en riktigt skön suggestiv popelektrogrej som mycket väl skulle kunna spelas en hel del i min iPod när den släpps. Sedan kommer Rene Dif in och förstör alltihopa med sina grymtningar. Såklart. Men ett bra tag där så trodde jag nästan att 2000-talets Aqua – som ju lovat/hotat att spela in en helt ny skiva nästa år – var någonting bra på spåren.
"Murder My Heart" – Låt med Michael Bolton
Allvarligt? En låt med Michael Bolton på listan? Och inte på den röda delen? Vad är det som händer? Svaret är enkelt: Lady Gaga. Lady Gaga är det som händer. Årets största IT-girl har skrivit en BackstreetBoys-doftande popdänga...och gett den till Mr Edie-i-Desperate-Housewives. Lite skrämmande gjort. Men ganska bra.




"Creme Bonjour Julia" – Carbonara-smakande färskost

Jag skulle egentligen vilja skriva att jag inte visste vad jag gjorde när jag köpte den här mjukosten med smak av en pastarätt (ja, ni hör ju själva) men det vet jag ju. Jag har ju mitt karaktärsdrag att jag inte kan se en ny variant av en produkt jag brukar köpa utan att få tvångstankar tills jag köpt den...och så även denna gången. Smaken är alltså precis lika äcklig som man kan tro på en macka och jag uppmanar nu er alla att inte göra samma misstag (som om ni skulle).
"I Wanna Know What Love Is" – Cover av Mariah Carrey
På ett sätt gillar jag att Carrey tagit upp ballad-facklan igen (och att det förhoppningsvis beror på någon form av catfightlängtan med Whitney "min röst sprack för jag grät hos Oprah och inte för att jag knarkat i ett decennium och bytt ut alla mina tänder" Houston – kolla bara in omslaget som inte så lite påminner om Whitneys senaste men mera porrigt) men hon kunde väl ha gjort det på ett roligare sätt och med en bättre låt? Nu kör Leona över henne med en ångvält och den här singeln förblir bara ett stort frågetecken med väldigt, väldigt höga skrik i. Ryktet säger dock att det här inte är höstens mest onödiga cover...det ligger flera och väntar med andra artister.
Västtrafik
Inställda turer och ett helt obegripligt biljettsystem är numera vardagsmat. det enda de är riktigt bra på är biljettkontroller (något jag gillar som betalande passagerare) men man undrar vart allas bötespengar egentligen går?
Telia
För fyra veckor sedan var det "ca 3 veckors leveranstid" på en svart iPhone 3Gs. Just nu är det 2-3 veckor. Pålagt på de första tre alltså. Men de kan inte lova någonting. Jävla idioter. Ett av Sveriges värsta företag på att utnyttja sin forna monopolstämpel och aldrig tvätta ur de ränderna.

Ungefär så just nu.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Inte för att jag har mycket kärlek till Telia, men här tror jag inte att felet ligger hos dem utan snarare hos Apple som tydligen har en väldigt rock n roll-aktig inställning till sina leveranser. "Det kommer när det kommer" verkar vara inställningen hos företaget som vet att de inte behöver göra mycket annat än att leverera för att sälja. Självklart får Telia skulden eftersom ingen tänker att det kan finnas ett leveransstopp hos Apple, men så är alltså fallet. Förövrigt så har inte Telia längre "monopol" på iPhone.

Oswald sa...

Jag är väldigt medveten om Apples leveranser - huruvida det är sant eller en myt skapad av Microsoft låter jag vara osagt - men i så fall skulle ju Telia kunna säga det rakt ut. Speciellt i sin kundtjänst när man redan beställt. Att fortsätta säga "vi kan bara lova 2-3 veckors leveranstid" när man redan väntat fyra är INTE okej. Att inte ge någon information alls, utan snarare verka irriterad över att man frågar är INTE okej heller.

Och det monopol jag snackar om är inte deras monopol på iPhone, utan deras sätt att agera som om de fortfarande hade monopol på telefonmarknaden i Sverige genom att vara otillgängliga, luddiga och allmänt otrevliga när man tar kontakt med dem.

Och det är inte okej för mig.

Aronson sa...

Apropå Grey's Anatomy: vet du möjligtvis när säsong 5 släpps på dvd i Sverige?

Oswald sa...

En snabb googling säger 11e november!

Nick sa...

Jag tycker du ska ge upp iPhone -- ring Telia och säg att det inte är ok att lägga på 4 veckor.

Köp sedan en HTC Hero med Googles Androidsystem. Grym integration med alla Googles nuvarande (och framtida) tjänster. Spotify finns. Både iPhone och Hero verkar vara grymma, med fördelar och nackdelar:
http://www.swedroid.se/htc-hero-eller-iphone-3gs-kronika

Slutligen måste jag försvara Västtrafik lite lite grann (även fastän jag intensivt ogillar deras pant). För oss som reser en zon, med periodkort, kan det hela inte vara enklare. Jag tar inte ens ut kortet ur fickan utan kortet registreras direkt från innerfickan i jackan :) Det känns som om mycket av krånglet kommer av att folk vill göra _allt_ med sina kort. Det är krångligt men åtminstone har Västtrafik kvar flexibiliteten i korten. Tänk: de kunde ju ha gjort om kontantkorten till att bara gälla en person. Det hade sugit ...

Oswald sa...

Jag försökte åka med mina två 60+ föräldrar på samma kort (eftersom de inte ville lägga 100 spänn i pant PLUS ladda med minst 100 kronor vardera när de var här en helg och hälsade på) och det slutade med att vi fick tjuvåka.

Jo, jag klarar att åka själv med mitt månadskort också. Men om inte ens jag som bott här i 16 år (och åkt vagn i stort sett varje dag) och har en civilingenjörsutbildning i skallen klarar av det så anser jag att jag har på fötterna att kalla det NÅGOT krångligt i alla fall.

Men, men, med månadskortet i fickan (vilket fungerar hur bra som helst och känns galet smidigt) är det mest alla inställda avgångar som stör mig...och de tror jag inte ens du med all välvilja i världen kan försvara. ;)

Vad gäller HTC Hero så kollade jag den först eftersom min svåger har en. Visst, den är snygg - men den kändes mera långsam och inte riktigt lika användarvänlig när jag jämförde den med en polares iPhone. Dessutom vill jag ha den som iPod nu när min gamla börjar bli till åren, och då vill jag kunna synka den mot iTunes som tidigare...

...men visst. Om jag hade vetat att det skulle bli så här - idag fick Telia en ny batch...de gick för TREDJE leveransen ut till de som beställde den 7/8 (jag beställde 12/7) och nu kan det typ vara 3 veckor till nästa leverans. Man kan ju hoppas de som beställde 8/8 åtminstone kommer med i matchen då - så hade jag funderat liiite längre på en HTC Hero.

Nick sa...

Näe, mitt stora problem är just panten -- om det inte hade varit så dyrt hade man lätt kunna ha olika kort och då hade man inte behövt blanda alla olika typer av resor på ett och samma kort. Det känns dock som om Västtrafik kanske kan investera i någon affisch för att beskriva handhavandet. Eller uppgradera det som visas på skärmen på den lilla dosan.

Jag har inte drabbats av inställda avgångar, alls, på länge. Den enda gången det har hänt är Buss 17 som sedan magiskt ska bli en buss 16 men de utnyttjar jag så sällan så det stör mig inte. Jag antar att det är där du har problem.

Oswald sa...

Typ exakt precis den bussen. Varje dag. Flera avgångar. Och trean ibland lite när som.

Och jag håller med: En affisch hade inte varit dumt...eller kanske bara logiska bokstäver/symboler på den där gula automaten (för ska du åka flera kan du inte använda de blå utan måste leta upp en gul...inte SÅ tydligt beskrivet heller) som man ska använda...och kanske bara 1-2 tryck och inte en hel serie med två-tre olika kortvisningar. :)

Aronson sa...

Tack!

=D

Anonym sa...

Jag fick min Iphone på tre veckor, precis i utsatt tid som ulovat,,. (från telia).

Testat SMS biljett?,, Jättesmidigt.. // Jonas

FF sa...

Visst är smsbiljett smidigt, men den kostar 56% mer för en enkel resa i jämförelse med "100-kortet"... Så det är ingen lösning på längre sikt, utan en grej man löser för en enkeltur väldigt sällan.
Problemet är ju inte systemet elelr kortet i sig utan tillvägagångssätt och information. Med andra symboler på maskinen och ett mer smidigt förfarande så hade ju de flesta blivit supernöjda.
Nu handlar det mer om principen... för något är totalt fel när det skall behövas en stor förklarande skylt för något som borde vara hur enkelt som helst...

Nick sa...

Fortfarande irriterar jag mig mest på panten och deras förklaring:
"Om du nu får slut på pengar, så kan du ju alltid komma hem eftersom du har en pant."

(1) Det är väl upp till mig att ta ansvar, eller?
(2) Jag kommer dessutom _inte_ hem om min dit-resa använder pant. Tycker inte Västtrafik att jag ska få åka hem då?
(3) Om det nu trots allt tar slut, kan jag komplettera med SMS-biljett.
(4) När jag till 99.999% åker inom Göteborg = 1 zon, förstår jag inte heller varför min pant ska vara 100 kr och inte en 20 eftersom "mitt" biljettpris är ung 16 kr.

Jag kan fortsätta på den listan ;)

Appropå det, min mobil gick sönder. Jag köpte en HTC Hero. Det tog 1h att ta sig till en butik för att plocka upp den :) Få se när din iPhone kommer.

Oswald sa...

Som sagt: Hade hela mitt beslut om vilken lur jag skulle köpa hängt på valet av telia eller att jag kunde få den i handen med en gång hade saken varit en annan. Men jag vill ha en iPhone.

Jag vill inte kompromissa med en sämre telefon för att jag ska få den snabbare just nu. Framförallt så tycker jag HTC Hero-mobilen är ganska ful och påminner för mycket om den Eriksson-telefon jag redan har. Men mest är det för att jag ändå skulle köpa en ny iPod i höst och priset blev detsamma för en iPhone.

Däremot vill jag fortfarande ha raka besked på hur stor leveranstiden är och inte utlovas ett datum som sedan ändras och fortsätter ändras vi luddiga formuleringar. Det är DET jag stör mig på mest.