06 juli 2009

Läget Just Nu - Vecka 0927/0928

Jag har skrivit en veckolista i någon form i snart ett decennium. För första gången förra veckan så blev det ingen. Tidigare år kunde jag småfuska och skriva den i efterhand. I år fanns det helt enkelt inte tid (eller ork efter all värme och flytt) att göra ens det. Istället får ni här två listor/veckor på platsen för en. Varsågoda.
"Playstation 3" - Mediamaskin Ny
Jag är ingen direkt stor TV-spelare och när konsolkriget rasade som värst var jag lyckligt utanför och kunde inte bry mig mindre. Unde de dryga tre år jag bott i två städer har dock ett behov av en multimediamaskin växt fram – något som kan fixa att spela DVD, Blue-ray, koppla upp mig mot nätet, visa datorfiler (och musik) på TVn och, okej, gärna erbjuda lite spel också – och efter de senaste årets underbara kvällar med Buzz, Singstar, Little Big Planet och (nu senast) Fists of Plastic så var valet lätt. Det blev en PS3a. Visst, det betyder 'no Scene It', men för någon som aldrig fattat grejen med Guitar Hero (hallå, det är hårdrock och fyra knappar och inga strängar) så var aldrig en Xbox ett alternativ. Nu myser jag istället med min nyinköpta pryl (den första moderna spelkonsol jag använde/lekte med i mitt liv var för övrigt en Sony Playstation 1995) vars enda negativa grej som jag kan se det är att den vägrar spela mina Region1-DVDer (någon som kan hjälpa?). Frågan är nu bara vilka spel man "måste" ha...
"Pandemonium 2009" – Konsert med Pet Shop Boys Ny
Eftersom det nu var åtta dagar sedan jag såg den här konserten så känns det lite sent att spotta ut superlativer nu när Aftonbladet, Expressen, GT, GP och mina goda vänner MrC och BeingBlogged redan gjort det. Jag nöjer mig därför med att säga att det här var den bästa PSB-konsert jag varit på (det var min tredje) – och att platserna, sällskapet och lokalen (ett Cirkus som lyckades vara mindre hett i högsommarvärme än det var i april förra gången) var superba och att jag bara saknade Rent (jo, jag hade kunnat höra några till, men den var den enda jag verkligen saknade) och att min favorit var Jealousy med sin moderna dans (vilket det här klippet inte gör rättvisa men ger en liten hint om). Och så var jag tvungen att YouTuba fram några klipp från konserten också... varsågoda. Och skulle jag gett popcorn hade det blivit fyra saftiga sådana.

Massa mysiga sommarstunder Ny
På en vanlig veckolista hade förmodligen alla de har sakerna fått varsin punkt, men nu får det bli en liten sammanslagning av de senaste veckornas suveräna, privata höjdpunkter:
Grillkväll hos Ronny: En varm lördag med spontan grillning fantastiskt fixad av den gode R. Började med stiligt dukat bord och olika såser och slutade med peruker, quizar och krossade champagneglas.
Bowling med Stockholmskollegorna: Började med mutter över inomhusaktivitet i sommarhetta och slutade med MJs dödsbud på pub med suveräna ölsorter (och med den goda smaken att rota fram en greatesthits-platta på 3 sekunder) långt senare.
Spelkväll hos Ronny: Jag och fröken Finer dominerade i alla fall en av delarna i Edwards suveräna quiz, och den snöpliga förlusten med två ynka poäng (av imponerande 132 mot 134) inspirerar bara till nya friska tag nästa gång. En sådan där underbart trevlig kväll med spelintresserade galningar som gör att man vill flytta tillbaka till Stockholm innan man en lämnat stan.
Välkommen-tillbaka-kidnappning: Det var en väldigt, väldigt varm spårvagnsresa med lite feber I kroppen – men det var det värt för att få se havet, stoppa fötterna I det – och såklart för att få dricka iskall champagne med järntrean igen. Love ya.
Helkväll på Mälarpaviljongen: Alla som haft en sådan vet vad det betyder... Vatten & bröd i månader efteråt! En flaska rosé 325kr är egentligen inte rimligt. Sex flaskor är "detta talar vi inte högt om". Trevligt sällskap och spontanparty på Paradise kompenserar dock en hel del.
AW på Tres: En klassiker tillbaka efter 3,5 år I huvudstaden. Den lilla restaurangen med de billiga priserna hade sommaravslutning min första arbetsvecka i Götet – och med helflaskor rosé för 125kr (och med fredagen ovan i färskt minne) så blev det såklart en succé.
Onsalahelg med favoritbarnen: De där barnen gör mig så lycklig ända in i märgen att bonusgrejerna med fantastiskt väder, gott grillat, en enorm uppskattning för födelsedagspresenterna (som jag knappt trodde kunde vara möjlig hos barn) och Antes fantastiska (nya) projektor TV med gigantisk filmduk, egentligen bara är vispad vaniljgrädde på moset.
"Tigerlily" – Albumspår med La Roux Ny
Jag vet att skivan är ute, men eftersom jag ska recensera den i nästa nummer av QX så får ni inte veta ännu vad jag tycker om hela albumet från Storbritanniens senaste elektropop-darling. Däremot kan jag inte undehålla er hur mycket jag verkligen älskar det här spåret som går ut som tvåa på samma album. Många har snackat om Prince (suveräna) When Doves Cry i samma mening som tredjespåret Quicksand, men det är här jag verkligen får de vibbarna...i kombination med tidig The Knife (oljefaten), en mängd andra härliga 80-talsljud och en underbar "Thriller-prata". En av årets favoritlåtar.
"True Blood Säsong 2" – Ny säsong av vampyrserien 3v
Någon skrev att de önskade att serien True Blood kunde vara lika fantastisk och snygg som dess vinjett – och däri ligger väl några poänger – men faktum är att det snarare är ett tecken på en av de bästa vinjetterna som finns där ute just nu, snarare än att det är något större fel på serien. Själv tycker jag nämligen – trots frånvaro av grundläggande mördare-plot som i säsong ett – att säsong två är klart bättre än sin föregångare och Mr Skarsgård blir bara coolare och coolare för varje vampyrminut. Sommarens bästa (och blodigaste) TV?
"Standing Strong" – Kommande singel med Sarah Dawn Finer Ny
Den gode SDF har inte bara en fantastisk röst och är en grym klippa att ha i samma lag när man gör musikquiz (tjejen är en fena på amerikansk RnB och hiphop som jag har absolut nollkoll på) – hon sitter dessutom inne med en uppföljare till Moving On som i mina öron är bland det bästa hon släppt. Tänk en midtempo-Timbalandare (fast utan de karaktäristiska ticksen som känns så jäkla 2006 just nu) med snyggt beat och en skön gospelkör som ramlar in mot slutet...och så Sarahs röst på det...så vet ni ungefär vad ni har att vänta er. En given del av mitt semestersoundtrack.
Färska jordgubbar 3v
Det finns faktiskt inget som är godare. Så är det bara. Som nyttigare snacks. I champagne. Till glass. På morgongröten. Med vanilj-Kesella. Dessutom lägger ajg mig ned och kysser marken framför min lokala variant av "Hötorget-fast-med-bättre-kvalité"; Kålltorps Frukt&Grönt för att man kan få tag i en (eller två) liter av det röda guldet fram till sent, sent på kvällen.
"Cake Mania" - Mobilspel 3v
Jag älskar det här mobilspelet sönder och samman. Eller rättare sagt – min mobil gick sönder och samman när jag besatt spelade det oavbrutet i två veckor. Resultat? Det finns inte att få till min lånemobil, inte på PS3 och är skittrist att spela på PC...abstinens!
"Love Can Turn Us Blind" – Singel med Julian Brandt feat. Kitty Jutbring Ny
Hittade den via Pärs Labyrintlista och – får jag erkänna – reagerade på den mest för Kittys skull. En storfavorit i iPodlurarna de senaste veckorna som jag verkligen hoppas ni upptäckt vid det här laget – och annars får bakläxa att köpa/kolla in videon till pronto.
Utomhuskonserter Ny
Man kan såklart inte kräva samma sak när man går på Alcazar gratis på Skeppsbrokajen eller Erik Hassle bara för ett Lisebergsinträde, som när man betalar en femhundring för PSB (eller nästan en tusenlapp för Madonna) – men det kan vara nog så trevliga upplevelser för det. Alcazar kanske inte är de bästa sångarna live alltid – men det tar de igen på en grymt koreograferad, galet hitspäckad scenshow med typ fyra-fem klädbyten. Väldigt lyxigt och grymt ös (även på en sol-lullig gratispublik) när fantastiska om-mixade versioner av schlagerlåtarna varvas med hits som Cryin' at the Discoteque och Physical. Erik Hassle må ha några mindre listplaceringar i bagaget, men han gjorde ändå vad han kunde med en av årets bästa svenska skivor i bagaget på Lisebergs lilla scen. Båda rekommenderas på en stadsfestivalscen någonstans nära er i sommar!
"Morden i Midsomer" – Deckarklassiker på SVT
Okej. Till och med jag kan se att den (faktiskt) tidigare så välskrivna mysdeckaren efter flera säsongers manusmässigt förfall förmodligen nått all time low den här sommaren med upplösningar som "han måste vara vänsterhänt!" och "klockan gick sönder exakt när mordet skedde!". Suck. Ändå är det en TV-händelse för mig som jag bara kan jämställa med ligga-i-gräset-och-dricka-öl-med-chalmerspolare-på-midsommar, jordgubbsätning och myggbett. Det blir inte sommar om jag inte får käka cashewnötter framför Barnaby liksom – och då får tekannan sättas på hur många gånger som helst under de där två timmarna på tisdagen utan att jag blir upprörd. Jag förväntar mig liksom inte kvalité på manuset längre...bara att lista ut mördaren innan "han-bögsnubben-från-This-Life".
Fotnot: Jag blir som bekant bara upprörd när människor som köper att 3-4 människor mördas spektakulärt varje vecka i samma CSI-distrikt i NYC eller Las Vegas – eller ännu värre; som köper att Lost-gänget reser fram och tillbaka i tiden – inte kan se MiM för att "det är overkligt att så många dör i det där området". Tjena. Det kallas TV, liksom... Hade alla de där katastoferna som drabbar familjen Walker i brothers&Sisters drabbat en normal familj skulle de förmodligen inte varit så jäkla käcka heller kan jag meddela)
Tokhetta
Vi kan väl bara göra klart några saker: Svensk sommar är fantastisk. Vi behöver sol och värme efter flera månaders mörker och kyla. Man får klaga på att det är för varmt. Våra byggnader är byggda för att klara kyla och inte värme och blir därför olidliga efter två veckors tropikhetta. Man får tycka det är skönt när det blir lite svalare. En fläkt är det bästa som uppfunnits när solen stekt in genom en lägenhetsruta hela dagen. AC är en gudagåva, andras svett är inte jätterolig att få på sig när man åker lokaltrafik och att vi hoppas på flera rejäla värmeböljor innan sommaren 2009 är slut.
"I Didn't Know My Own Strength" – Comebacksingel med Whitney Houston
The Popcorn jury is still out for the grade on this.
Michael Jackson etc etc
Vad ska jag skriva som inte redan skrivits de här senaste två veckorna? Att snubben var en av mina första, största idoler? Att jag nog var den enda i Karlskrona som såg Moonwalker två gånger på bio? Att min sista stora MJ-upplevelse var Captain EO på Disneyland 1992 och att jag såg honom aldrig live? Eller att de sista MJ-hits jag dyrkade var They Don't Really Care About Us, Stranger in Moscow, Earth Song och Blood on the Dancefloor? Kanske. Men då var han sedan länge Wacko Jacko och jag låtsades inte om att jag någonsin varit besatt. Frågan är vem folk minns om fem år.
Fotnot: Bilden är tagen utanför Liseberg vid MJs stjärna i onsdags... *host*
Min C905 mobil
Jag älskar fortfarande kameran och under Melodifestivalen kände jag att jag hade världens bästa mobil. men efter högtalarkraschen tidigare i vår har det bara gått utför. Två gånger har den totalkraschat så jag fått ladda på ny mjukvara (och radera alla spel, musik och annat som legat på den). När sedan tre knappar la av var det bara att lämna in den (och med den min sköna kamera jag ville dokumentera min sommar med och alla roliga spel jag vant mig vid...plus möjligheten till hyfsad surfning i telefonen) igen för 14 dagars reparation. Hörde jag nya iPhone?
Allsång
Jag sjunger ju inte ens snapsvisor längre så det är kanske inte så förvånande att jag avskyr allsång. Nänä, jag bryr mig inte om artistutbudet (ungefär alla artister vi har är väl med där) eller om Skansen vs Liseberg är bäst (SVT producerar bättre TV, Skansen är vackrare och bingo är olidligt trist i TV – samtidigt klarar jag inte av Anders Lundin och en hög med trötta, trötta komiker i Stockholmsvarianten för det) utan jag tycker bara programformen i sig – folk ska sjunga med ryggar tillbaka och mumlar när de får en mick under näsan – är så oändligt tråkig TV att jag börjar undra vad svenskarna är för folk egentligen.
Flytt
Jag har blivit fantastiskt mottagen i Göteborg och det känns skönt att vara hemma – men själva flyttandet – och att lämna allt bra som Stockholm har/hade bakom sig känns rent ut sagt förjävligt.
SJs tågstrul
Med tanke på hur bra det trots allt allt som oftast funkat med mina tågresor de här 3,5 åren så var det ju osnyggt av SJ att avsluta med att plocka bort hela vagnen som jag och FF skulle sitta i när vi kom med en halv lägenhet i fyra väskor.
Totalt kalorifrosseri + förkylning
Om en förkylning sätter stopp för alla gymbesök och alla morgonpromenader så kanske det är helt fel tillfälle att stoppa med sin kaloriräkning och börja äta som en flodhäst igen? Speciellt om man fortfarande har dryga två kilo kvar till sittt mål (som borde varit uppnått nu, men som jag gett dispens till Londonresan). Skärpning!
Bloggslarv
Fortsätter jag missköta mitt barn så här så kommer snart socialtjänsten och tar det ifrån mig...

Ungefär så just nu.

1 kommentar:

Fröken Harrysson sa...

Hurra - äntligen veckolista! Ordningen är återställd.