09 juni 2009

Emmy-spekuleringar: Dramakategorierna

Om drygt en månad så kommer det avslöjas vilka som nominerats till Emmy-statyetter för TV-säsongen 08/09. Till skillnad från kusinerna Oscar och Tony är det ju allt som oftast samma personer som är aktuella år ut och år in och därför är Emmy-nomineringarna kanske de lättaste att gissa...och nederlaget vid eventuella felgissningar blir också därför så mycket större.

Jag och min schlagerbloggspartner satte oss en kväll för ett tag sedan och spekulerade och resultatet ser ni nedan. Notera att vi diskuterade bara skådespelarna - och skrev ned fem gissningar och reserver – resten är mitt alldeles egna snack och tänkande.

Bästa Drama

Mad Men
Damages
Boston Legal
House
In Treatment

True Blood
Dexter
Lost

Okej, jag börjar med en chansning. In Treatment kastar ut Lost eller Dexter och om det blir sex nomineringar som ifjol så tar True Blood den platsen. Rimligt? Eller är det alldeles för mycket sex, sex, blod och mera sex i True Blood för Emmy-juryn? Konservatism har ju alltid varit deras mellannamn, men jag chansar friskt. Och hur tar de emot nya favoriten SoutLAnd?

Bästa manliga huvudroll


Bryan Cranston, Breaking Bad
Gabriel Byrne, In Treatment
Jon Hamm, Mad Men
James Spader, Boston Legal
Hugh Laurie, House MD

Michael C Hall, Dexter
Michael Chiklis, The Shield

Emmy-juryn "fuskade" ju här ifjol och klämde in sex snubbar i den här kategorin (de fem vi valt och Michael C Hall) och förmodligen gör de samma sak i år. Frågan är bara hur de då ska belöna favoriten Chiklis och den sista säsongen av The Shields och vem som skall bort ni när Kiefer "jag-blir-nominerad-varje-år-serien-går" Sutherland är tillbaka? Själv hade jag gärna sett Jonathan Rhys-Meyers bli nominerad för The Tudors (men okej – det här kanske inte var hans eller seriens bästa säsong), The OC-favoriten Ben McKenzie i SouthLAnd, eller varför inte Ed Westwick i en värld där CW-produktioner/personer under 35 nominerades.

Bästa kvinnliga huvudroll

Sally Field, Brothers & Sisters
Glenn Close, Damages
Mariska Hargitay, Law & Order. SVU
Kyra Sedgwick, The Closer
January Jones, Mad Men

Patricia Arquette, Medium
Elisabeth Moss, Mad Men

Tja, vad ska man säga? Samma namn år ut och år in, men vi chansar på att Holly Hunter ifjol bara var en tillfällighet i brist på annat, och att Mad Mens dominans slår igenom på damsidan i år också. Själv skulle inget göra mig gladare än om något av de mest uppenbara namnen saknades på listan, och om båda Mad Men-brudarna istället fick chansen...eller varför inte något helt oväntat namn från någon favoritserie som till exempel Lisa Edelstein i House.

Bästa manliga biroll

Zeljko Ivanek, Damages
William Shatner, Boston Legal
Ted Danson, Damages
John Slattery, Mad Men
Michael Emerson, Lost

Terry O'Quinn, Lost
John Voight, 24
John Noble, Fringe

Jag kan inte uttrycka glädje nog över att Boston Legal numera är nedlagt – i alla fall ur den aspekten att det öppnas upp lite Emmy-platser för andra. Men Shatner är såklart gjuten det här sista året också, liksom alla andra som nominerades ifjol. Mest löst hänger förmodligen Losts Emerson i den där kvintetten.

Utmanare är två "nya veteraner" från en ny serie och från en klassiker och Losts "är jag död eller levande"-Locke. Men vem vet? Kanske lyckas Patric "McDreamy" Dempsey bättre nu när han satsar på birollsklassen? Och varför kan inte Henry Cavill och James Frain i The Tudors få en chans? Eller Ryan Kwanten (han är möjligen mest bara snygg, men ändå) och Nelsan Ellis i True Blood? Och har veteraner som Harvey Keitel och Michael Imperioli någon chans nu när Life on Mars bara gick i en säsong?

Men alla nya namn Emmy-juryn kan ta till sig välkomnas av den här bloggaren...och varför får aldrig några av de duktiga Brothers & Sisters-snubbarna plats här?

Bästa kvinnliga biroll

Katherine Heigl, Grey's Anatomy
Dianne Wiest, In Treatment
Rachel Griffiths, Brothers & Sisters
Chandra Wilson, Grey's Anatomy
Rose Byrne, Damages

Candice Bergen, Boston Legal
CCH Pounder, The Shield
Christina Hendricks, Mad Men

Okej, var ens Bergen och Wiest med i sina serier den här säsongen? Jag ser ju inte dem...men jag gissar att så var fallet och att Murphy Brown-veteranen faller på mållinjen nu när Heigl är tillbaka i leken (efter förra årets "jag drar mig ur för jag får så sunkiga manus"-debacle) och har hunnit både ligga med änglar och (kanske) dö i cancer under samma säsong.

Chansar lite här och byter ut en favoritreserv-Christina, Sandra Oh i Grey's Anatomy, mot en namne som spelar underbara Joan i Mad Men. Ett långskott, men kanske inte helt omöjligt med all den kärlek serien får. Misstänker att Big Love-brudarna Ginnifer Goodwin och Chloë Sevigny kan ha en chans här också, nu när de bytt kategori, och visst ryktas det att Regina King är suverän i SothLAnd?

Annars tycker jag man kan rada upp hur många duktiga brudar som helst som borde få en chans, Dexter, Lost, 24, House, Gossip Girl, alla har suveräna tjejer i sina biroller. Våga plocka ut något nytt, prisvärt Emmy-juryn!

Den 16 juli vet vi hur många rätt jag/vi hade, när Chandra Wilson och Jim Parsons presenterar nomineringarna i en direktsändning.

När jag får tid och lust så ska jag ta mig an komediserierna...

1 kommentar:

Michael sa...

I år kommer ju Emmy-kategorierna att ha sex nominerade så ni hade fått in några av resrverna i det ursprungliga tipset.