06 april 2009

Läget Just Nu - Vecka 0915
"De Usynlige" – Norsk film av Erik Poppe Ny
Några vänner såg den här norska kritikerfavoriten på Göteborgs filmfestival i januari och var helt lyriska, och nyligen hyllades den även av en bekant på Facebook. Biopremiär får den i Sverige i slutet av maj, men redan nu går det att köpa denna underbara lilla filmpärla på DVD (såg en BlueRay-utgåva). Ju mer du vet om handlingen, desto mer försvinner förmodligen från totalupplevelsen, men det handlar om förlåtelse och försoning, det handlar om de människor som inte är där men som ändå av olika anledningar påverkar varenda minut av våra liv, och det handlar om Jan Thomas som precis kommit ut ur fängelset och som försöker starta ett nytt liv som organist i kyrkan i den by där han begick sitt brott som ung. Att det blir en film utöver det vanliga beror dessutom inte bara på bra skådespelare och manus, utan också på ett ovanligt snyggt bildspråk med perspektivförskjutningar och ett galet smart upplägg. Vårens filmtips. Rekommenderas varmt.
Söndag med Favoritbarnen Ny
Jag har nämnt mina två favoritbarn Elsa och Mackan förut här i bloggen, men tyvärr träffar jag dem alldeles för sällan. För min skull alltså (ungarna själva tänker nog inte så mycket på det, även om de knappast ser ledsna ut när farbror Oswald dyker upp laddad med godisfyllda påskägg) eftersom det är en oerhörd energikick och självförtroende-boost att hänga med dem och få så mycket kramar och uppmärksamhet som man bara kan få av folk som är tre och fem år. Att man sedan blir helt fysiskt slut efter bara några timmars läsande, lyftande, lekande, fotbollspelande, klättrande, sagolyssnande och pratande – hur man orkar vara förälder på heltid är och förblir en gåta för mig – är ju en annan sak. Psykiskt har jag fått en påladdning av energi som räcker en bra bit efter påsk.
Twitter Ny
Först bloggen. Sedan Facebook. Och nu Twitter. Alltihopa exempel på saker jag läst om i några år, skaffat ett konto (som jag inte använt) och sedan – när ungefär alla andra börjat använda det och pionjärerna toktröttnat – slutligen också fastnat för. Så den här veckan har jag alltså – efter att ha insett vad jag egentligen gillade med Facebook – äntligen satt igång min Twittersida, addat allt ifrån alla bloggar jag ändå alltid läser via Ashton Kutcher och Jake Shears till mina polare, och antagit utmaningen om hur man på 140 tecken skriver något så pass intressant om vad man pysslar med så att man tror det kan intressera andra. Vi får väl se hur länge det är skoj... Men till dess är det bara att adda OswaldsPopcorn för de som orkar.
"Make Me a Supermodel 2" – Realitymodeller Ny
Självklart saknar man "the bromance" från säsong ett, och det är jäkligt tråkigt att de plockat bort delen där publiken fick rösta på vem som skulle ut – det var ju lite det som skiljde MMASM från de andra realitysåporna i samma träsk – men samtidigt finns här tillräckligt med snygga snubbar som ständigt klär av sig för att jag ska följa det hyfsat slaviskt. Om man dessutom – som jag – kollar på spånen i TopModel varje vecka (som hellre bitchar än poserar och knappt kan tugga tuggummi och bli fotade samtiudigt) så är ju modellerna i MMASM rena stjärnmodellerna i jämförelse. Och skulle det inte räcka som argument så har ju alltid MMASM Tyson Beckford dessutom.
"Helt Klart Gott" - Lunchställe Åt
Om man som jag försöker äta nyttigt – i alla fall under veckorna – så är det en grym fördel att ha ett ställe som HKG nästan vägg i vägg med sin arbetsplats. Bra priser och ett GI-anpassat utbud (salladerna bygger INTE på sönderkokt pasta som i 90% av alla andra fall) gör det lilla, lilla – men rasande trevliga – stället med det goda kaffet till Kistas bästa lunchställe i min bok.
"Berg Flyttar In" – Veckotidnings-TV på TV4 Ny
Carina Berg är faktiskt fullständigt briljant i sin egen originalidé (för så var det väl). När hon till och med kan få Pernilla Wahlgren att framstå som sympatisk och intressant i mina öron, så vet man att hon gjort något smått fantastiskt. Berg flyttar in har precis rätt ton, det exploderar av små kul infall och Carina har en förmåga att hela tiden ställa precis rätt frågor (första frågan till Hans Wahlgren: "Åh hej. Träffade du någonsin Glenn Spove?") som gör att den egentligen rätt desperata undertonen (vad är det för folk som släpper in TV i sina hem för hela Sverige att beskåda egentligen) aldrig känns påtaglig. Det enda problemet är att avsnitten är på tok för korta: HUR kan aptrista Talang för 90 minuter i veckan och Carina typ 22?
Releasefest för BWO Ny
Jag ska inte ljuga – jag har varit på bättre releasefester rent arrangemangsmässigt än den här. Måns Zelmerlöws häromveckan piskade till exempel BWOs rätt hårt på fingrarna (synd att skivan vi firade då är så mycket sämre bara) och 40 kronor i garderobsavgift är faktiskt aldrig, aldrig okej. Däremot så kan så många trevliga människor på samma ställe aldrig bli helt misslyckat (tack för en grym kväll, Ronny, Tobbe, Felix och Märta mfl) och det var såklart superkul att äntligen få höra RHRN och RttO i liveversioner.
"Mitchelton" - Rosévin på PET-flaska Ny
Egentligen drack jag nog minst två andra roséviner i solen förra veckan som var bättre/godare än just det här, men den här placeringen får både symbolisera det sköna med att rosésäsongen nu dragit igång på allvar och det härligt innovativa i att kunna få sitt picknickvin i en lätt, returbar plastflaska med skruvkork numera. Classy? Knappast...men en härlig alkis-feeling. Praktiskt? Absolut. Nummer 6255 på Systemet för 69 kronor.
"Puzzle Quest Warlords" - Mobiltelefonspel 4v
Om man inte ens kan gå och pinka utan att stå med mobilen i ena handen och försöka besegra olika monster genom att få tre eller fyra likafärgade diamanter i rad så har man en allvarlig störning va? Å andra sidan kanske det inte är någon som vill låna min telefon igen efter det avslöjandet...
"Loka Stormy Passion Fruit" – Ännu ett smaksatt vatten Ny
Lokas nya smaker är faktiskt oväntat goda för den som föredrar sitt vatten artificiellt smaksatt. Jordgubb/Chilli-grejen är bara en ursäkt för ännu ett vatten som smakar jordgubbsglass, och den där ingefäran som nämns i den här passionsfruktsvarianten är kanske inte heller allestädes närvarande, men det är ändå ganska gott om man som jag är lite svag för de där skrynkliga frukterna med sitt klibbiga innehåll. Med det sagt; eget kolsyrat kranvatten fungerar egentligen bäst för mig.
"Robinson 2009" – Realityklassiker på TV4 Ny
Popcornjuryn har varit ute några veckor och nu har de kommit fram till att jag faktiskt tokgillar att fyran plockat upp den här gamla realityklassikern. Efter år av klädskapande, fotograferande, matlagande och ett evigt, evigt dejtande med bönder och hemmafruar så tycker jag det är skönt att se lite klassiskt svältande och paktbildande och ömobbande igen. Jag köper inte att det är sämre än tidigare – Robinson varv alltid så här...vi var bara inte så avtrubbade då – och jag tycker fyran lyckats med det mesta (utom sitt val av programledare). En extra underhållning är ju dessutom att folk fortfarande tror de kan vara sviniga ränksmidare på ön och sedan bli förvånade över att de "klipps ofördelaktigt" och "inte ges en rättvis bild" när programmet sedan sänds och att det är lite instressant hur en av grupperna (hittills) verkat undvika paktbildningar och skitsnack till förmån för laganda...och ändå lyckats bäst trots de bor i ett träsk. Och ja. Erik Billing är såklart min favorit också.
"SouthLAnd" – Ny polisserie på NBC
Serien som nu tar över Cityakutens gamla slot (efter att sista avsnittet sändes förra veckan – jag blev helt varm och nostalgisk av att se alla de gamla skådisarna och de klassiska scenerna från tidigare år insprängda med de från säsong 15 i vinjetten) är en återgång, efter år av CSI-look-a-likes med animerade skotthål och deckargåtor, till det mera klassiska polisserie-formatet a' la' Spanarna på Hill Street (fast i LA) men med en ganska stor touch av filmen Crash. Piloten lämnar mig inte helt övertygad (det är väldigt, väldigt rörigt, inte så gripande som man (de?) hoppats och väldigt mycket handkamera) men jag tänker inte ge upp helt, eftersom jag fortfarande gillar O.Cs Benjamin McKenzie - som här är motsvarigheten till Cityakutens Carter – och faktiskt känner att jag saknat en klassisk snutsåpa.
"Jamaican Me Crazy " – Ananassorbet från Ben&Jerry's
Det är ganska elakt av B&S att vräka ut nya smaker bara för jag ska börja på diet snart, men självklart måste jag försöka testa deras två nya sorbet-smaker innan. Först ut var den här ananasvarianten, och medan den var klart godkänd så har jag så pass svårt för för mycket ananassmak att jag kan lova att just den inte kommer vara något problem att smita förbi på 7Eleven i sommar.
Dålig Karaktär
Jag är jätteduktig på att träna, morgonpromenera och käka bra i veckorna...men eftersom jag lovat mig själv att bli riktigt hård först efter påsk – och därmed öppnat upp en lucka för måttligt slarv under helgerna – så kraschar min karaktär fullständigt på helgerna. För slapp för morgonpromenader, möjligen en sväng till gymmet – men några glas vin efteråt i så fall, och så för stora portioner, lite för många mackor från Sunes Konditori till frukost och chips – chips!! – framför TVn på kvällen. Skärpning!
Jan-Olov Anderssons TV-krönikor
Allvarligt? Finns det något tröttare än kvällstidningarnas TV-krönikor? Är det någon av dem som ens är ett uns intresserade av TV som medie och som inte bara gör det av tvång? och absolut tråkigast är negghögen JO Andersson på Aftonbladet. Försök hitta EN enda krönika där han inte låter sina barn göra hans jobb. Ni kan leta i oändlighet.
Datorstrul
Aldrig roligt. Och ja ja ja. Jag vet att jag skulle köpt en Mac.
Jobbiga människor på tåg
Jag älskar att åka tåg. Jag lider inte alls av att göra det typ två gånger i veckan mellan Stockholm och Göteborg. Men jag avskyr folk som stör min njutning.... Folk med småbarn som skriker hela vägen från östkust till västkust, folk som är så tjocka att deras feta låt går in på min stol eller människor som inte förstår att täckningen är kass av den anledningen att man inte ska sitta och skrika "Nu försvinner du, nu försvinner du, jag sitter på ett tåg, nu försvinner du!" i tre timmar. Kalla mig gnällig. men jag är i alla fall tyst. Och inte så tjock.

Ungefär så just nu.

3 kommentarer:

Sys sa...

Vilken superfin bild på barnen!

Oswald sa...

Ja, visst är den underbar!
Man ser direkt vilken fart det var i den söndagen liksom. Sjukt sköna.

Björn sa...

Martin Söderström är väl en värdig efterträdare till Jan-Olov Andersson - har han någonsin skrivit en krönika som andas solsken? Gnäll, gnäll, och ännu mer gnäll.