15 december 2008

Läget Just Nu - Vecka 51




"Little Big Planet" – Plattformsspel på PS3 2v
Samma etta som förra veckan – något som väldigt sällan händer på den här listan. Konstigt? Inte alls. Playstation 3-spelet Little Big Planet kan mycket väl bli Läget Just Nu-listans eget svar på BAOs Du e Min Man. Vi spelade i fredags (med mumsig mat hos FF), vi spelade i lördags (en sjukt trevlig kväll då vi kopplade in fyra handkontroller till MrCs datorn, laddade upp med nachos, bubbel och chokladask och skrattade så rutorna skallrade till klockan ett på natten) och vi spelade i söndags (med en glögg i andra handen) – och jag verkar aldrig, aldrig tröttna på min lilla säckpojkes äventyr i vad som verkar vara en oändlig mängd färgglada, fantasifyllda världar att försöka klara av. Det går helt enkelt inte att förklara för en utomstående – det måste upplevas! Så fort jag bor på ett och samma ställe igen så köper jag mig en egen PS3.
"Milk" – Film av Gus van Sant Ny
En fantastisk stund med homohistoria som borde vara obligatorisk för alla bögar och flator – och möjligen för alla heteros också. En påminnelse om att vår rätt att vara de vi är verkligen inte bara dök upp av sig själv som samtidigt är en uppvisning i bra skådespeleri (Sean Penn känns verkligen som den homosexuelle Milk i varenda fiber av kroppen) och en intressant historia om hur Harvey Milk drog igång gayrörelsen runt Castro i San Fransisco i mitten av sjuttiotalet, blev den förste öppet homosexuella folkvalde amerikanen och sedan mördades av en av sina motståndare. Visst finns här spår av den Gus van Sant man känner igen från Elephant och På Drift Mot Idaho, men mestadels är det en förvånansvärt rakt berättad historia som nästan känns dokumentär stundtals. En varning dock till de som sprungit till biograferna för some full frontal nudity: De omtalade penisproteserna lyser med sin frånvaro (och jag hade gärna personligen sett ännu mera av James Franco som också är sjukt bra som Milks stora kärlek Scott Smith), men här hånglas friskt bland birollssnubbar som Emile Hirsch och Diego Luna och rakt igenom känns allt så otroligt trovärdigt att även ni borde känna er lyckliga över att få se en så intressant och bra film. Jag ska se om jag får till en "riktig" recension framöver, men just nu blir det fyra saftiga popcorn av fem möjliga, till vad som kommer vara en av vinterns bästa filmer på biograferna i Sverige i början av nästa år.
Jul på Liseberg Ny
Jodå, alla de tusentals lamporna är fortfarande imponerande, liksom skidbacken, snölandskapet, julstämningen och att allting känns julpyntat in i minsta "byta ut alla "antal kuponger det kostar att åka en karusell"-skyltar till några som är vita med tomteluva"-detalj...men inget av det hade varit något om jag inte varit där med mina två favoritungar och deras föräldrar. Det blir helt enkelt en annan grej om man får åka sagotunnel med någon som blir överlycklig för att se Tingeling, eller flyga karusellhelikopter med någon som älskar det. Tyvärr var det isande kallt så det gick inte riktigt att njuta fullt ut – men vi hade ändå några riktigt roliga timmar bland karusellerna.
Julbord på Gondolen Ny
Gondolens julbord är inte så nyskapande – jag har insett att jag är sjukt bortskämd vad gäller julbord efter X-antal år på Tjolöholmsslott och deras orgie i originella sillar och olika sorters vilt – men det fyller helt klart sin funktion (och utsikten är bedårande). Däremot är ju det här med julbord egentligen en helt absurd idé...speciellt om man som vi bestämmer sig för att verkligen gå minst fem rundor. Jag kan lova att när man väl kommer till det varma på tallrik fyra så känns det som man svettas kanelsill och att snapsen är på väg ut genom öronen. Och ändå får man ned lite brända mandlar och några mini-napoleonbakelser på tallrik fem. Galet. Men en trevlig företagsjulfest blev det allt.
"Wallander" – Deckare på BBC 2v
Om jag hade delat ut ett Oswald Award på nyårsafton till "Årets Märkligaste TV"-upplevelse så hade brittiska Wallander med Kenneth Branagh legat väldigt bra till för vinst. För samtidigt som det är en utmärkt deckare och en perfekt Mankell-filmatisering så blir det bara så, så konstigt för oss svenskar. Inte bara för att det är i Skåne och alla heter svenska namn som ingen kan uttala korrekt och pratar om pengar som "kroener" – utan förmodligen också för vi är så ovana vid dubbade serier att det blir galet onaturligt att se Wallander läsa en svensk text på en skärm högt på engelska...eller läsa en svensk tidning och berätta vad som där står...och så vidare och så vidare. Men självklart måste man se det bara därför...och då är det ju skönt att man får en riktigt bra deckare samtidigt. Snart på ett TV4 nära dig.
"A Christmas Duel" – Låt med The Hives & Cyndi Lauper Ny
Hade jag skrivit om den här låten för några veckor sedan så hade den förmodligen hamnat på den röda delen av listan. När jag fick den av QX för att fundera på om den borde ligga på speldosan tyckte jag nämligen efter en första lyssning att den bara var en trist kopia på sönderspelade Fairytale of New York. Men så började den dyka upp lite slumpvis på iPoden och efter ett tag märkte jag att jag faktiskt längtade efter att höra Cyndi rocka loss ordentligt i värsta grälet med en Howlin' Pelle som (för en gångs skull) sjunger riktigt, riktigt bra. Nu känns den redan som årets klassiker tillsammans med Glasvegas jullåtar, och den kommer förmodligen att hänga med några jular framöver.
"Survivors" – SciFi-drama på BBC 3v
Tycker ni att jag efter tre veckor borde sluta tjata om den här underbara brittiska thrillern om världen efter att ett virus utrotat 95% av mänskligheten? Aldrig. I alla fall inte så länge jag fortsätter längta så här mycket efter varje nytt avsnitt. Okej, senaste avsnittet kändes lite som om man börjat med ett nytt upplägg med avslutade historier i varje avsnitt, utan att föra handlingen framåt – men som vanligt såg klippen inför nästa avsnitt så galet spännande ut att man ändå längtar efter nästa vecka. Vem köper in till Sverige?
Nya Skor Ny
Tyckte bara att jag hade en sån snygg bild på dem att de borde få vara med här på listan. Och så för att jag alltså äntligen har skaffat mig ett par skor som jag inte får ont i vaderna av för att jag måste koncentrera mig på att inte halka så fort det blir minusgrader...eller tömma på sten tre gånger i minuten på de Stockholmska trottoarerna.
Västtrafiks Tredagarskort Ny
För 120 kronor får man åka hur mycket buss och spårvagn som man vill i Göteborg inom tre dygn – vilket ju är ungefär exakt den tid (lite knappt) som jag tillbringar i Göteborg varje vecka (och tidigare brände en hel del hundrakort på). Lysande!
"CSI New York" Säsong 5 på CBS Ny
Vissa veckor har man inte så mycket nytt att lägga här på listan, men då passar det utmärkt att plocka upp en serie vars nya avsnitt man längtar efter varje gång, som alltid bombarderar en med snygga New York-bilder (i senaste avsnittet var de på toppen av Empire State Building och undersökte ett brott) och som trots sitt hyfsat formulativa upplägg har karaktärer i huvudrollerna som man faktiskt tycker om och känner för på riktigt (ja, jag grinade nästan när Lindsey berättade för Mac att hon var gravid). Ska ni se en av CSI:erna ska ni se den i NYC.




Schlagerspekulationer
Sedan avslöjandet om i vilka städer som respektive bidrag tävlar så har spekulationerna om hur Globenfinalens uppställning kommer att se ut varit väldigt, väldigt intensiva i schlagerland. You wouldn't believe half of it, men jag kan väl säga som så att jag och min Schlagerprofilerna-kollega lyckades gå igenom delfinal för delfinal inklusive en duelltät Andra Chansen för att slutligen dessutom giss startordningen för de elva bidrag som 2009 kommer slåss om en biljett till Moskva. Hur kul som helst. Samtidigt lider vi ju av samma begränsning som när den fotbollsintresserade ska gissa VM-resultatet direkt efter lottningen: Vi vet ingenting om spelarna ännu...den lilla, lilla detaljen att höra låtarna återstår ju.




Idol 2008
Vad som under uttagningarna såg ut att kunna bli den bästa omgången på länge spårade snabbt ur under fredagsfinalerna och blev den mest ointressanta sörja av artistiskt kameleonteri som jag någonsin sett. Jämför finalen med den X-Factor hade i UK i helgen och det blir rent skrattretande. Kvällstidningarna hojtar att Kevin är den nya Carola – själv tror jag alla glömt bort honom när hans skiva kommer ut i februari (ettan får ju numera "göra en tvåa" och släppa senare) när de sista tonerna av vinnarlåten klingat ut från topplistan någon gång i januari. Men Wallmans står säkert redo och viftar med ett kontrakt. Schlagermedley på bardisken innan nyårsafton 2009?
Hundbajs
Jag tycker man alltid ser hundägare kuta omkring och plocka bajs efter sina husdjur när man är ute på morgonpromenad – så varför dessa berg av jycke-diarré precis runt mina kvarter?
Stockholmsgrus
Vad är det med Stockholmsgruset? Ni vet det där som vräks ut efter det första snöfallet och som när den smälter bort efter bara några timmar ligger i drivor på gator och trottoarer i huvudstaden. Hur lyckas det – till skillnad från de andra städerna jag bott i – alltid att hamna i mina skor, i mina jeansuppvikningar och (så småningom) i fullständiga drivor på mitt golv hemma i lägenheten? Gör jag något fel?
Sömnbrist
Det är kanske inte konstigt att jag aldrig tappar ett enda kilo när jag sover i snitt fyra, fem timmar per natt och går omkring i ett konstant sömnbehovsrus.
Windows Vista
Flera word-dokument gick upp i rök även förra veckan – och "Internet Explorer blev helt vitt och startade om" är numera en lika legetim ursäkt till att inte jobba på vårt jobb som kräksjukan.

Ungefär så just nu.

2 kommentarer:

Alexander sa...

"Jämför finalen med den X-Factor hade i UK i helgen och det blir rent skrattretande."

Om vi jämför kvalitén på sången och artisteriet är Kevin och Alice minst lika bra som Eoghan och JLS, till och med bättre. Sångerskor som Alexandra finns dessvärre inte i Sverige.

Oswald sa...

Jag pratar inte om förmågan att träffa toner här.

Men jag pratar om klassen på artisteriet. Klassen på låtvalet. Klassen på gästartisterna. Klassen på spänningen. Klassen på juryn. Upplägget i programmet. I allt är X-Factor överlägset Idol.

Allvarligt: You're the Voice?? Armen i luften vinkning. Peka på publiken. Le så överdrivet att man ser tänderna längst in. Och självklart sjunga bredvid micken.

Det gör inte ens Eoghan.