24 augusti 2008

Lite OS-historia: Sidney XXVII 2000

Spelen för den XXVII olympiaden arrangerades i Sydney 2000 (15 september till 1 oktober).

När valet för värdstad skulle genomföras 1993 gick förhandstipsen redan då till Kinas huvudstad Beijing, något som även då sågs som ett kontroversiellt val, men Sydney lyckades i sista valomgången gå om staden och ta hem värdskapet med ynka två rösters marginal. Machester, Berlin och Istanbul kom att spela statister i valet mellan de två giganterna, men när spelen var i gång skulle valet visa sig vara lika genialt som valet av Barcelona 1992. Australiensarna gick helhjärtat in för spelen och välkomnade världen med en värme som sällan skådats.
Elden tändes för ovanlighetens skull av en atlet som också skulle vara med och tävla i samma spel, Cathy Freeman, och gesten var också en slags uppgörelse gentemot den australiensiska urbefolkningen aboriginerna som Cathy tillhörde. Urbefolkningen hade förtryckts i hundratals år och bisarrt nog räknades de inte ens som australier en bra bit in på 1900-talet. Spelen var tack vare en ytterst detaljerad handlingsplan utomordentligt välorganiserade och mycket lite hade lämnats åt slumpen och trots detta bjöd Sydney på en folkfest som världen sent kommer att glömma.
Värt att nämna är att Sydney under avslutningsceremonin bland annat lät HBT-rörelsen representeras då Sydney är en av få städer i världen som öppet välkomnar och värnar om sin HBT-kultur.

Birgit Fischer från Tyskland tog två guld i kanot vilket gjorde henne till den första kvinnliga atleten hittills att vinna medaljer i OS med tjugo års mellanrum. Japanskan Ryoko Tamura tog i judo äntligen guld i Sydney efter att två gånger i rad förlorat finalen. Steven Redgrave från Storbritannien blev historisk genom sin seger då han blev första roddare att ta guld i fem olympiska spel i följd. I softboll lyckades amerikanskorna trots tre förluster i grundspelet att ta guld genom att dessförinnan slå ut samtliga lag som hade slagit dem under resans gång.
Sverige gjorde sina bästa spel på mycket länge och tog hem inte mindre än fyra guld varav två i sportskytte genom Pia Hansen i dubbeltrap och Jonas Edman i 50 meter liggande gevär. Lars Frölander tog guld i 100 meter fjärilsim och brottaren Mikael Ljungberg tog guld i sin viktklass i grekisk-romersk stil. Jan-Ove Waldner lyckades överraska och ta sig till final i bordtennis där han tyvärr fick se sig slagen och Therese Alshammar lämnade simbassängen i Sydney med två silvermedaljer som hon dessvärre inte var alltför nöjd med.

Medaljligan:
1. USA - 37 guld, 24 silver, 31 brons
2. Ryssland - 32 guld, 28 silver, 28 brons
3. Kina - 28 guld, 16 silver, 15 brons
4. Australien - 16 guld, 25 silver, 17 brons
5. Tyskland - 13 guld, 17 silver, 26 brons
6. Frankrike - 13 guld, 14 silver, 11 brons
7. Italien - 13 guld, 8 silver, 13 brons
8. Nederländerna - 12 guld, 9 silver, 4 brons
9. Kuba - 11 guld, 11 silver, 7 brons
10. Storbritannien - 11 guld, 10 silver, 7 brons
18. Sverige - 4 guld, 5 silver, 3 brons
19. Norge - 4 guld, 3 silver, 3 brons
30. Danmark - 2 guld, 3 silver, 1 brons
31. Finland - 2 guld, 1 silver, 1 brons
70. Island - 1 brons








Oswalds kommentar:
Ja, gissa vad jag minns bäst av under detta OS.et? My god. I en liten lägenhet på (vad jag fattade först förra året var) Roslagsgatan i Stockholm tillhörande Skanska, på en skakig, skakig TV, dagen efter jag varit på besök på min första bögklubb i huvudstaden (TipTop på Sveavägen) såg jag nog mitt livs mest oföglömliga OS-ögonblick... Kylie. I en stor flip-flop. Iklädd fjädrar. Sjungandes Dancing Queen. My god. Bögklubbsbesöket kunde inte ha känts mera gjutet än just då.

Inga kommentarer: