25 augusti 2008

Läget Just Nu - Vecka 0835




"Människohamn" – Bok av John Ajvide Lindqvist Ny
John Ajvide Lindqvist har för mig gjort samma sak med skräckgenren som Arne Dahl gjort för deckarditon. Han har fått mig att börja läsa den igen efter att ha överdoserat (i detta fallet King/Koontz) när jag var yngre. Låt Den Rätte Komma In är väl fortfarande mästerverket (och snart får ni också se filmen som jag som bekant verkar vara den enda som inte gillar) men Människohamn ligger inte långt efter. Här handlar det om plötsliga försvinnanden, spöken, monster och framförallt om havet. Stockholms skärgård, en man som förlorat allt och en hemlighetsfull ö-befolkning är huvudrollsinnehavarna, och hade jag inte haft så stora problem med slutet (jag tycker vissa trådar blir hängande i luften och att allt går rasande snabbt efter det fantastiskt sköna tempot i uppbyggnande av storyn) och med en liten svart snigel jag tycker är lite väl enkelt och bekvämt placerad i handlingen så hade det här varit snudd på full poäng. Ajvide Lindqvist har nämligen en förmåga att träffa rätt på flera punkter när det gäller vad jag gillar hos en bok. Fantasi förankrat i vardagsrealism, kängor åt samtiden som inte blir Claes Ericsson och samtidigt sjukt spännande. Att lyckas blanda in tonårssex och elaka clowner utan att det känns som ett plagiat på Kings Det är dessutom en bedrift bara det. Ett av årets mest självklara boktips.
"Anna" – Ny singel med Hello Saferide Ny
Vare sig hon kallar sig Hello Saferide eller Säkert så hör man alltid att det är Annika Norlin på de småkluriga texterna. Här handlar det om barnet som aldrig blev till eftersom den tilltänkta pappan stack, och det är precis som tidigare svensk, charmig indiepop när det är som mysigast. En av höstens stora P3 hits.
"Mad Men" Säsong 1 DVD-box 3v
Efter att nu äntligen ha plöjt alla tretton avsnitten av säsong ett kan jag bara kapitulera – det här är precis så bra som alla Emmynomineringarna antyder. Nope, det är inte roligt, nyskapande eller glammigt som många av de andra serierna jag följer är, men det är helt enkelt bara sjukt välskrivet (i ett långsamt tempo som man tillslut sugs in i) och med en stor respekt för tittarens intelligens. I sista avsnitten föll några pusselbitar på plats medan dörrar öppnades vidöppna för andra säsongen som just nu går i USA. Någonting säger mig att jag kommer kasta mig över de första fem avsnitten av den redan ikväll.
Pannkakor på Sirap Ny
Ett av Stockholms mest kända brunchhak ligger ett stenkast från där jag bor – och har gjort så i tre år nu – men ändå var helgens besök bara andra gången jag satt min fot där. Skumt, fast förklaringen heter såklart Egg & Milk – Göteborgs (och Sveriges?) bästa amerikanska diner – som gjorde att jag var besviken på deras utbud första gången jag var där för typ två år sedan. Nu kan jag dock ge dem lite återupprättelse – deras pannkakor ÄR fantastiska, många och jättegoda – även om lokalen fortfarande är sådär och utbudet utöver de mumsiga degklumparna känns lite sådär.
OS i Peking 3v
Äsch, det kvittar mig att det blev Sveriges sämsta OS sen 1904 – vi schlagerbögar är ju vana vid sådant efter två fiasko-Eurovisions på två år. Jag fokuserar istället på alla extremt coola individuella prestationer – Bolt och Phelps lär ju vara de man minns om fyra år – och det sköna i att alltid har något att att titta på på TV när man kommer hem från jobbet. Efter Beckham och Leona Lewis i den där coola dubbeldäckaren under avslutningscermonin igår ser jag dessutom sjukt mycket fram emot OS 2012! Slutligen; tack Tomas för all OS-historia. Det är skojigt att få läsa saker i sin egen blogg som man älskar även om man inte skrivit dem själv (och för er som bara slentrianmässigt hoppat över dem för att de har med sport (eller historia) att göra – gör om och gör rätt!).
"See You Again (Rock Mafia Remix)" – Singel med Miley Cyrus Ny
Miley Cyrus!? Jo, jag vet att det är skämskudde på den. Å det finns nog få personer man är så sjukt trött på (utan att knappt har hört någonting) om man som jag läser en massa amerikanska skvallerbloggar (möjligen slaget av The Jonas Brothers) än den här lilla Disneyprodukten från TV-serien Hannah Montana. Dessutom verkar hon ju inom en av de mest ointressanta tråkgenrer jag vet musikmässigt – amerikansk barncollegerock. Men, men. Man är ju inte sämre än att man kan ändra sig. När nu Miley ska lanseras i Europa har man nämligen tagit fasta på att vi är mera pop här borta och mixat om hennes amerikanska hit See You Again...å se där. Nu går fröken Cyrus het både i min och alla icke byxmyndiga amerikanska tjejers iPods. Och jag har skämskudden i väskan.
"Bravo Reality-succéer" 8v
Höjdpunkter denna veckan: Ohotat Project Runways fantastiska dragqueenutmaning. Här snackar vi självklart inte svenska Linda Bengtzing-imitatörer som gör roligatimmenunderhållning i Pridepark, utan stora håriga karlar som heter roliga saker som "Anita Greenkard", och som gjorde catwalk-partiet till en av seriens roligaste någonsin. Vinnarplagget var dessutom så sjukt roligat att jag höll på att ramla baklänges i soffan. Riktigt bra TV.
Quizskrivande hos R Ny
Jajamensan, det blir en schlagerquiz i samband med att Schlagerprofilerna-bloggen väcks till liv i år också. Alla ni som var där förra året kan se det här som en personlig inbjudan om ni inte hunnit få en på mess eller telefon eller på Lino i lördags redan (varför ändra ett vinnande koncept – vi njuder exakt samma människor) och datumet är lördagen den 27e september. I fredags slog vi för en första gång samman våra schlagerförstörda skallar över tre flaskor bubbel för att spåna fram nya frågor i ämnet...och jag tror vi är ännu en succé på spåren...
Cripps Pink 2v
Trodde ni att ett äpple bara var ett äpple? Tänk om i så fall!
Matvete Ny
Veckans "varför har jag haft det här i skåpet så länge utan att fatta storheten i det" i köket. Som bulgur fast redan färdigt på burk.





"Tabatha's Salon Takeover"– Ny Reality på Bravo
Sedan Shear Genius andra säsong drog igång i somras har man ogenerat pluggat för den här nya realityn med förra säsongens mest populära deltagare Tabatha Coffey. Konceptet är välkänt – det är Gordon Ramsey's Kitchen Nightmares rakt av fast i frisörsalongsmiljö – men med "Hair Majesty" Tabatha som den som tar över och styr in rörelsen i rätt riktning. Idén med att placera amerikansk realitys främsta icequeen aussie i ledningen för ett sådant här program är såklart genial. Programmets stora styrka ligger i Tabatha själv, och hennes härligt sköna kommentarer och iskalla attityd till tjockande, gråtande frisörskor eller lismande, kramiga fjollor. Svagheten ligger i konceptet som känns som en trött upprepning redan efter första avsnittet; kaos, misslyckanden, utskällning, renovering, succé...hur många gånger orkar man se det utan att tröttna? Jag lovar återkomma med svaret på den frågan.




Coca-Cola Light Plus Vitamins
Av de här två nya Coca-Colorna så är den med grönt te helt drickbar...men mest för att den smakar som vilken Coca-Cola Light som helst. Vitaminvarianten däremot smakar också precis som Cola Light...fast en utspädd sådan. Ät en apelsin istället.
Trasiga Glödlampor
Hur många Oswalds krävs det för att byta en glödlampa? Förmodligen tre stycken som kan stå på axlarna på varandra! Även mina längsta tvåmeterspolare har misslyckats med att byta glödlampan i min hall i ett år nu (så där har varit mörkt ganska länge...det var ett tag sedan jag såg mina kläder innan jag tog dem på mig) så utsikterna för att jag ska slippa famla omkring med tända ljus och mängder av punktbelysning för att hitta fram till rullgardinerna på morgonen känns inte helt lysande. Bokstavligen.
Windows 2000
Jag kan verkligen inte säga att jag älskar Windows Vista – långt därifrån...jag blir vansinnig på min nya dator ibland – men att vi på jobbet har ett tio år gammalt operativsystem som ungefär ingen av de vanligaste applikationerna (tänk till exempel iTunes och MSN) fungerar på längre är ju inget mindre än en skandal.
Omotiverad Trötthet
Någonting säger mig att kombinationen att vara trött på sitt jobb, att börja träna hyfsat ofta igen, att inte komma i säng på kvällarna (och att inte somna när man gör det) och en annalkande höst-depp har något med det faktum att jag är konstant sömngångare att göra...men vad vet jag?

Ungefär så just nu.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja det var svårt att inte dra på mungiporna när Michael Kors kommenterade "Ann-Margret on Loveboat"

Anonym sa...

oj,, det missade jag helt., att det inte var du som hade skrivit OSet// Henrik