23 juli 2008

Pilotprojektet 2008

True Blood
HBO, Onsdagar 20.00

Allvarligt, vad är det med mig och vampyrer? Jag trodde ju verkligen att jag gillade dem. Hur kan jag som älskade Anne Rice-böckerna i början (jo, allvarligt) och avgudade John Ajvide Lindqvists Låt den rätte komma in inte gilla något av de försök som gjorts att ta blodsugarna till TV (och vara den ende som inte dyrkar Alfredsons filmatisering av Ajvinde Lindqvists bok dessutom)? Moonlight var hands down den absolut sämsta pilot jag såg ifjol (och var ändå en av de som fick förtroende i höst igen…för folk gillar ju vampyrer) och nu när jag hittar (en smått ofärdig piratkopia av piloten till) den här serien från Six Feet Under-skaparen Alan Ball så visar det sig att jag tycker den är minst lika förfärlig den.
Grundidén är ju lysande – i en nära framtid har vampyrerna kommit ut ur garderoben eftersom ett substitut till människoblod lyckats framställas på kemisk väg som de kan leva av, och de lever nu i vårt samhälle och utsätts för alla de fördomar andra minoriteter (det hela utspelas i Louisiana i USA så läs: svarta) utsatts för tidigare. Problemet är att det enda man valt att fokusera på här är sexet… Missförstå mig inte – visst tycker jag det är kul med HBO där man inte tvekar att visa upp penisar i rad eller där man kan bygga en hel serie på knulla som i Tell Me You Love Me – men här känns det mest som en förevändning för att få visa upp lite naket (att ligga med en vampyr verkar nämligen vara grejen alla vill). Anna Paquins roll som servitrisen som kan höra vad andra tänker och som blir kär i den svåra, spännande vampyrhunken som kommer in på hennes café känns för mig ljusår från den Oscarsstatyett hon vann för femton år sedan (är det bara jag som har svårt att ta hennes sydstatsdialekt på allvar) och huruvida Alexander Skarsgård kommer kunna tillföra något positivt till den här soppan som jag upplever första avsnittet är har jag ingen aning om eftersom hans karaktär inte är med i pilotavsnittet i den version som läckt ut på webben.
Kanske missuppfattar jag något? Kanske har avsnittet helt castats om och skrivits om efter att den här piloten gjordes (som man gjort med amerikanska varianten av Life on Mars)? Kanske är det bara inte min grej (och självklart hyllas det på Weird Science). Men det här klarar jag verkligen inte av alls.

Fördel: Well… Ryan Kwanten är ju snygg naken.
Nackdel: Jag tycker bara alltihopa känns så sunkigt genomfört… Så oväntat ointelligent och plumpt för att komma från Ball.
Intressegrad: Knappt så jag orkade skriva den här recensionen…men eftersom Skarsgård ska komma med och Alan Ball sitter vid spakarna ska jag ändå ge det några chanser till.
Gissat öde: Flopp. Jag måste bara säga det…fast jag har alla odds emot mig (eller i alla fall alla vampyr- och Allan Ball-älskare...och de är några stycken och kan förmodligen acceptera det mesta) för det här är verkligen bara jobbigt.
Popp eller Poop? En blodig hög med poop.

3 kommentarer:

kazarnowicz sa...

"en blodig hög med poop" ... eww. det var det sämsta betyget något kan få tror jag. blod i avföringen är nasty (:

Oswald sa...

Egentligen syftade jag ju mest på vampyrgrejen...men visst. Den här piloten var verkligen inte min grej.

Anonym sa...

Jag har alltid svårt att ta vampyrer på "allvar" men Zombies däremot tar jag på dödligt allvar! ;)
Inget skrämmer mig mer! Synd att det inte handlade just om Zombies!