21 juli 2008

Läget Just Nu - Vecka 0830




Semester Ny
Jag tror aldrig jag varit så trött på att gå till jobbet innan en semester som i år. Det här kunde faktiskt inte komma mera lägligt. Och trots att mitt standardsvar när folk frågat varit att jag inte "har någonting planerat" så känns dagarna de närmaste tre veckorna plötsligt märkligt planerade. Well. Får jag lite sol, lite rosévin, en Glassiären-glass och ett halvdussin böcker så lär jag vara nöjd. Och sova. Massor av sova.
"Hälsningar från Ondskans Axelmakter" – Bok av Caroline Salzinger Ny
En fullständigt briljant reportagebok av Sveriges Radios utrikeskorrespondent Caroline Salzinger, från hennes resor till de sex länder USA dömt ut som "Ondskans Axelmakter". Utan pekpinnar och kryddat med vardagliga funderingar (som vart får man tag i tamponger eller vilken kupa man har i skyddsväst) får man en inblick hos de vanliga människorna som lever i de här länderna vi bara hör ifrån när väldigt många dött där i någon form av attentat. Berättelsen från diktaturens Nordkorea där hon tar sig in under täckmanteln att hon jobbar med porslin är så fascinerande att jag lovar att du kommer prata om den med folk du möter flera veckor efteråt, och när du stänger boken så lovar jag att du oväntat lustfyllt uppdaterat din allmänbildning på nutidshistoria med flera hundra procent utan att det någonsin känns som om det var just det du gjorde. En recension kommer i veckan. Och den har tillräckligt med popcorn i betygsrutan för att föda en normal nordkoreansk familj i en vecka.
Grillfest hos F2 Ny
Självklart var det trist att jag missade den svensexa mina gamla Chalmerspolare arrade samma dag för en tjejkompis blivande man, men när F2 är hemma ifrån Kina och arrar sitt årliga grillparty då dyker man upp. Så är det bara (och hör sen E-man). Och sjukt trevligt har man på kuppen. Alltid lika skoj att hänga med dubbel-E och Rondo (när såg jag honom sist, liksom) och hela familjen F2…inte minst eftersom hans femåring just hade upptäckt årets Melodifestival – den tillhör tydligen en av de få saker man inte kan få på pirat-DVD i Kina – och vi poppade till E-type och BWO så det stod härliga till (även om han var skeptisk till "den fula gubben" i LYLOM...jag antar att den gode Alexander inte är som störst i femåringssegmentet). Rasande trevligt i det fina nyrenoverade huset.
"Project Runway" Säsong 5 – Realityfavorit på Bravo 2v
Det kommer ett helt gäng varianter på den här serien här nedan, men även om de och både underhållande Project Runway Canada (med fantastiska Iman) och trashiga Project Catwalk är kul TV, så går självklart ingenting upp emot origonalet i New York med Heidi, Tim, Nina och Michael. Det är så fruktansvärt bra producerad och genomförd reality-TV att de Emmy-nomineringar som återigen ramlade in i veckan (för deras absolut bästa säsong – den som går på TV3 just nu) känns mer än rättvisa. Givetvis har man ingen koll efter bara ett program hur säsong fem blir (och första uppdraget som var en favorit i repris var faktiskt en ganska stor besvikelse resultatmässigt) men något säger mig att det dels kommer att ta fart och bli lika bra som vanligt om några program när man har riktigt bra koll på deltagarna, och dels att det blir en tjej som vinner det som kan bli den sista riktigt bra säsongen av programmet – och att den heta Salt Lake City-snubben kommer vara den som gör oss riktigt ledsna när han försvinner! Ser ni inte det här får ni faktiskt skylla er själva. Ni kommer nämligen få dras med det i bloggen i typ femton veckor framöver.
"Eastern Promises" – Film av David Cronenberg Ny
Barnmorskan Anna (Naomi Watts) råkar hamna rakt i armarna på Londons ryska maffia, när hon vänder sig till en rysk restaurang för att få dagboken till en ung, okänd rysk flicka som dött på operationsbordet översatt, så hon kan kontakta dennes föräldrar och hitta någon som kan adoptera det barn hon hann ge liv till strax innan. Våldsamt och rått utan att på något sätt vara spekulativt eller oengagerat, och klart bland det bästa – om inte det bästa - jag sett av Cronenberg, och Viggo Mortenssons nakenslagsmål känns inte som något vilken skådespelare som helst ställt upp på. Att man vet att den var med i diskussionerna gör det ännu mera orättvist och oväntat att den inte var en av de fem nominerade i det svaga fält som var Oscarsnomineringarna för Bästa Film i 2008, för det här är helt klart en film ni inte bör missa. Fyra, smaskiga popcorn.
"Shear Genius" Säsong 2 – Realityfavorit på Bravo 3v
Blir bara bättre och bättre – och har en TV-serie någonsin innehållit så mycket bögbitchande som den här? Fab5 släng er i väggen.
Vin&Mat på Göken m R&Ed Ny
Att sitta (invirad i en filt med jacka…swedish summer…men va fan) på en uteservering och käka en riktigt grym hamburgare och dela på en flaska vin med R och Ed och snacka TV-serier och schlagertorsdag på Kungsholmen är kanske det bästa sätt man kan inleda sin semester på.
"Project Runway Australia" Säsong 1 – Realityfavorit på Bravo 2v
Inte lika trashigt och BigBrotherish som Kelly Osbournes brittiska Project Catwalk – men inte heller lika classy och med samma vilja att nå upp till samma kvalité som det amerikanska moderskeppet som Project Runway Canada; Aussie-varianten på modedesignsåpan är ändå helt klart omissbart för hardcorefansen av bra reality-TV.
Rosévin Ny
Ingenting är mera semester. Ett iskallt glas till något grillat i Karlskrona eller en halv låda tillsammans med FF med hemlagad mat och massa Project Runway. Det fungerar alltid lika bra.
"Flight of the Conchords" – DVD-box med Säsong 1 2v
Jag, R och Ed hade en diskussion huruvida den här serien var något för dem eller inte och fan vet…ibland är den inte ens något för mig. Ibland blir den för hetrosexuellt musiknördig och FÖR torr och dum i sin humor för att jag ska kunna kasta den efter alla utan förbihåll. Samtidigt är det omöjligt att inte se dess storheter både i manus, regi och de underbara musikgenreimitationerna. De få Emmystatyetter den har chans att få är den väl värd.




"Generation Kill" – Dramaserie på HBO
Skapad av männen bakom The Wire med en verklighetsbaserad förlaga i grunden och med svenska Alexander Skarsgård i sin första stora amerikanska huvudroll – klart att man måste börja följa den här historien om ett gäng soldater och den första tiden av amerikanarnas krig mot Irak som fortfarande pågår. Samtidigt är det lite för mycket sand, bruntoner, skakig handkamera, homofob jargong, mera sand och typ "ännu en krigsskildring av amerikaner i öken" i kombination med ett språk som jag har lite svårt att hänga med i utan textning som gör att jag inte är redo att hylla den är serien till skyarna efter bara ett enda avsnitt.




"True Blood" – Pilotavsnitt från HBO
Alexanders Skarsgårds andra amerikanska TV-serie i år är skriven av geniet bakom Six Feet Under och handlar om vampyrer i dagens amerikanska söder. Kan det misslyckas? Oh, ni skulle bara veta… Själv känner jag att skådespeleriet och manuset bara ligger snäppet över porrfilmsnivå och om inget radikalt gjort sedan den pilot som läckt ut på nätet spelades in så kan åtminstone inte jag förstå hur man ska kunna rädda det fjanteriet från att kantra. Men då ska ni veta att jag har haft sjukt fel om TV-piloter i allmänhet (och vampyrpiloter i synnerhet) tidigare…så fan vet. Om ett halvår kanske jag hyllar det här som årets succé. Men just nu – en klar besvikelse.
Affischen för Hancock
Nä, inte bara för att man vill rusa fram och ändra H:et till ett M, eller för att Will Smiths mun är ihoptryckt så att det ser ut som ett fotbollsstort rövhål på alla busshållsplatser. Niope. Utan för den där fåniga gimmicken att lansera filmen med en extrem närbild på Will där hans solglasöon speglar byggnader i landets huvudstad. Varför liksom? När jag var i London reflekterade jag över att Big Ben syntes i solglasögonen på affischen och tänkte att "Well, filmen kanske inte bara utspelar sig i USA som jag trodde", men när jag kom hem till Sverige och såg Globen och Stadshuset i samma solglasögon här så insåg jag att det helt enkelt var filmbolagets idé om att engagera folk. "Jag vet. Om vi använder ett fyrakronors Photoshop-knep och adderar lite lokal känsla så känner sig bönderna i Europa speciella och går på vår film", typ… Problemet är att det bara blir fånigt i till exempel Göteborg att se Stockholmsbilder om meningen är att man ska känna sig stolt som svensk, eftersom att fyrakronorsknepet tydligen inte räckte till att göra det riktigt lokalt. Snark.
Sissela på Skansen
Klart man får driva med Kina! Klart man får pika dem för deras kommunistiska idéer och vara på dem om Tibet! Och ja, det får man även om en av deras stora artister står på samma scen. Men att dyka upp i Allsång på Skansen med ett så sjukt dåligt, tråkigt och rent utsagt plumpt manus som Kyle gjorde i tisdags, det får man inte.
Gothia Cup
Alla göteborgare som tar sig fram med lokaltrafik under Gothia Cup-veckan vet vart den här posten kommer ifrån. Svett och en decibellnivå över rockkonserthöjder någon?

Ungefär så just nu.

Inga kommentarer: