22 januari 2008

Oscarsnomineringarna!

Jag hade fel vad gällde Atonement - den blev nominerad (och inte mig emot, det är en briljant film tekniskt sett) tillsammans med Juno (hurra!), No Country for Old Men, There Will Be Blood och Michael Clayton (vilket jag ju misstänkte).

Regissören till Atonement fick däremot lämna sin stol till Julian Schnabel och hans regi för The Diving Bell and the Butterfly i regiklassen. Man måste nog gå och se den filmen!

Bland skådespelarna var det också ganska väntat. De jag nämnde blev såklart nominerade, men Angelina Jolie (en av de största överraskningarna) och Keira Knightley blev utan till förmån för Cate Blanchett som även nominerades för sin huvudroll i The Golden Age (jag börjar undra om Cate bara behöver skriva på ett kontrakt för att nominers...det är inte jättesvårt att vara lysande i en kass film), och den femte och mest osäkra platsen i den manliga huvudrollskategorin hamnade hos Tommy Lee Jones.

I birollsklasserna hade min ständiga Oscarskälla - Nathanael på The Film Experience - gissat alla rätt, vilket i praktiken ju betyder att då hade jag det också...

Den stora skandalen var förstås att Simpson-filmen inte nominerades i klassen för bästa animerade film - utan det gjorde istället fjantfilmen Surf's Up! Idioti.

I korthet annars så nominerades Michael Moore ännu en gång i dokumentärklassen, Israel, Österrike, Polen, Kazakhstan och Ryssland fick sina filmer nominerade i "Best foreign language film of the year"-klassen, fiaskot Norbit (med Eddie Murphy som fick flera Razzinomineringar igår) kan nu kallas sig Oscarsnominerad för sminket (Eddie spelar tusen roller som vanligt), Dario Marianellis suveräna arbete med musiken i Atonement nominerades, och hela tre sånger av fem möjliga (vilket måste väl vara typ alla) från Disney's Enchanted (Förtrollad) nominerades likaså.

Hela listan hittar ni HÄR och natten mellan den 24e och 25e februari får vi veta vilka som vunnit.

Inga kommentarer: