02 november 2007

Strike!

Nope, det handlar inte om bowling, utan om att det i natt stod klart att parterna inte kunnat enas, och att manusförfattarnas fackförbund WGA därför kommer lägga ned sitt arbete inom kort.

För mig som TV-fanatiker är detta givetvis ett sorgligt besked, eftersom det betyder att om strejken blir långvarig (tidigare strejker har hållit på allt från några dagar till fem månader) så försvinner alla mina favoritserier ur rutan efter januari!

Först drabbas såklart talkshows som Letterman och Jay Leno (där manusen skrivs dagligen), sedan drabbas dagsåporna (som skriver sina intelligensbefriade plotlines efter hand), och slutligen drabbas då de stora "riktiga" serierna.

Minst drabbas förmodligen 24 och Lost, som redan börjat spela in sina avsnitt men som inte startar förrän i januari. De har alltså en buffert, och om stoppet inte blir alltför långvarigt så kanske det inte ens kommer märkas. Heroes kan också slippa ganska lindrigt undan eftersom deras manusförfattare delat in säsongen i två volymer, där den första tar slut innan juluppehållet (och den andra helt enkelt kan frysas inne tills den kan spelas in färdigt).

Mest drabbas serier som Joss Whedons nya Dollhouse som precis fått grönt ljus att börja spelas in och som skulle sändas till våren (serier som denna lär får stoppas innan de ens börjat) och nya serier som precis börjat ta fart som Gossip Girl (som var påtänkta för ett Entertainment Weekly-omslag, emn som stoppades eftersom ingen vet om serien ens går när tidningen kommer ut) och Chuck (som inte fått beslut om full säsong ännu).

Resten av serierna som Desperate Housewives, Grey's Anatomy, House, CSI och så vidare kommer förmodligen köra de avsnitt de har, och sedan - om strejken blir långvarig - försvinna ur ruran i februari och ersättas med nyheter och oskriptad TV (läs: reality och dockusåpa).

Lyckliga oss som har Melodifestivalen då...

2 kommentarer:

Anonym sa...

Aporpå serier kan jag tipsa om en ny bra AMC-serie som heter Mad Men. Ett kontorsdrama i 60-talsmiljö som uttrycksmässigt landar nånstans mellan Sopranos och Desperate Housewives. Gillar man som jag sodasyfoner, inomhusrökning och Kennedyism i kombination med relationstrassel, existentiella grubblerier och reklambyråjargong har man hittat hem.

Oswald sa...

Ja! Mad men är faktiskt hur bra som helst.
Började se de första tre avsnitten - men sedan kom "de vanliga" serierna igång och det fick vila lite.
men jag har alla avsnitt och tänkte njuta i jul!
=)