26 mars 2007

Stockholmare Jobbmobbas

Dagens intressantaste artikel i bland annat DN handlar om hur en teknikinformatör/tapaskock inte fick jobb i Lund eftersom han var Stockholmare. Gruppchefen på Semcon (där han inte fick jobb) motiverar sitt beslut med orden:

"Det är ingen tvekan om att stockholmare här nere anses som dryga och att de tar stor plats. Mycket snack och lite verkstad, om jag säger så. Där spelar dialekten givetvis en roll."

















Alltihopa blir inte mindre konstigt av att gruppchefen själv är stockholmare...men säger sig "hålla en låg profil" med det. Hm. Var det möjligen så att de båda stockholmarnas personkemier inte klickade? Eller baserar Semcon sina anställningar på principen "har vi fördomar så är det lika bra vi cementerar dem i stället för att göra något åt dem"? Lite ku klux klan, va?

Däremot är jag 100% säker på att det såklart finns fördomar om stockholmare hos skåningar...och göteborgare...och säkert en hel hoper andra grupper - precis som det finns det motsatta. På Chalmers hade jag till exempel en föreläsare som var skåning en gång, och då gick halva salen eftersom de hävdade att de ändå inte skulle förstå vad han sa...innan han sagt mer än hej och välkommen.

Själv har jag ju lyckats flytta från Blekinge (vars dialekt kanske inte är lika grov som skånskan, men de skorrrrande R:en har jag allt) till Göteborg och därefter till Stockholm...jobbandes med samma saker som den ratade killen i artikeln - och det har gått bra.

Tricket är alltså att man inte ska starta i Stockholm...i alla fall om man vill ha jobb på Semcon.

9 kommentarer:

Fred sa...

Är du tapaskock? :-P

Anonym sa...

Visst finns det fördomar om stockholmare ute i landet. När jag som tonåring första gången kom ner till Smögen fick jag en del kommentarer av göteborgare som var där på semester, såsom du bor på fel sida av landet, Östersjön är en insjö, Göteborg borde vara huvudstad osv.
En kritisk och misstänksam inställning till oss stockholmare finns i flera småsamhällen har jag upptäckt, riktigt trist!
Som stockholmar i fjärde generation kan jag inte låta bli att undra varför så många flyttar hit om det nu är så dåligt. Smålägenheterna i innerstan är ju mer eller mindre ockuperade av inflyttade från landet medan vi stockholmare blivit deporterade till förorterna under åren, om vi inte har mycket pengar förstås!
Jag älskar min stad!

Anonym sa...

Folk i skåne är inte förvånade över att denna man "stockholmaren" inte fick sitt jobb. Vi vill inte ha er här nere, hellst av allt vill förmodligen de flesta skåningar att Skåne ska bli själv försörjande. Stockholmarna ska sluta att klaga passar det inte, så åkt till backa till Stockholm. Vi vill ändå inte ha er här. /Skåning

Oswald sa...

Fred: Du får associera fritt. :P

Anonym 1:
Göteborgare fostras i andan att inte gilla Stockholm, precis som jag kan bli sämre bemött i Stockholm om jag säger att jag kommer från Göteborg än att jag kommer från Karlskrona. Lokalpatriotismen är stark på massa ställen - vilket inte gör den mindre ful och otäck stundtals.

Själv älskar jag Karlskrona för att det är så vackert, men har svårt för den inskränkthet jag upplever där. Jag älskar Göteborg, men har svårt för vädret och den påklistrade tjommighet som inte är så alenarådande som alla utanför stan tror, och jag älskar Stockholm för att det är så vackert och pulserande, men kan ha svårt för tempot och attityden till livet utanför slussarna.

Gemensamt för alla ställena är att jag har svårt för folk som inte öppnar sina sinnen för allt bra som finns på alla platser, och som är rädda för intryck och idéer utanför...något som inte skall sättas = att inte värna om sin stad och dess fördelar.

Anonym 2:Ah, vilken härligt subtil, fördomsfri och genomtänkt insändare...

Nu är det ju så att jag (som jag skrev) själv är född och uppvuxen i Blekinge, så jag vet inte riktigt vart du vill komma med "Vi vill ändå inte ha er här.".

Jag är väl medveten om de stämningar som råder i våra sydliga landskap så jag är inte heller ett dugg förvånad över detta...och precis som jag skrev har jag upplevt att skåningar fått samma behandling i Göteborg...men det som förvånade mig var´snarare att det var en Stockholmare som sagt allt detta och som nekat en annan Stockholmare jobbet.

Får jag fråga om du godkänner den killen trots att han är Stockholmare? Och har det då verkligen med tillhörighet att göra, och inte bara en allmän inställning?

Anonym sa...

Kul Oswald att du svarar på kommmentarer även om de är anonyma. Det är ett av skälen till att jag gärna läser din blogg, plus att du gör intressanta recentioner förstås.
Anonym 1 som i ovan, jag som varit mycket på Smögen.

Oswald sa...

Tack!
Jag gillar kommentarer - anonyma som avslöjande - även om alla inte är värda att kommentera ibland.

Det här ämnet tycker jag dock är ganska intressant, eftersom jag känner att det finns en fördel i att ha flyttat runt från syd till väst till öst som jag gjort.

Jag har absolut egna fördomar (ska inte påstå annat...jag kan vara riktigt otäck, säkert) men jag vill så gärna få folk i alla riktningar att fatta att Sverige är ganska fantastiskt om man vill vart man än bor.
Alla borde verkligen testa att öppna sina sinnen lite och tänka efter en gång extra innan man vräker ur sig fördomar mot någon bara för personen kommer från ett ställe man själv inte vågat bo i eller besöka. :)

Rainer sa...

Hej,
jadu som tysk invandrare som bott 12 år i 08-området tycker jag att diskussionen om Stockholm är å ena sidan lite korkad och å andra sidan förståeligt. Stockholm är ju mycket dominant, det är störst, det har de flesta internationella evenemang såsom Nobel, Polar Music Prize och vad vet jag och alla andra städer (även underbara Göteborg) är mycket mindre. Så jag förstår att folk blir lite avundsjuk och känner sig små jämfört med huvudstan.
Å andra sidan är ju det skånska skällsordet "en 08:a" en stark generalisering. Att dra villaägare i Danderyd och invandrare i Rinkeby eller Flempan eller Andersson och Johansson i sina hyreslägenheter i Hägersten eller Solna över en kamm fungerar inte, med andra ord kära vänner i Skåne det finns olika former av 08:or. Kom hit med öppna sinnen och ni kommer att märka det. Välkommen till Stockholm!

Oswald sa...

Håller med dig helt Rainer!

Visst finns det fruktansvärt dryga Stockholmare...men gudarna ska veta att samma sak gäller med skåningar, blekingar och Göteborgare som jag träffat - och precis samma sak med motsatsen.

Fantastiska människor på alla platserna också.

Piotr à Paris sa...

En stockholmare sa till en annan stockholmare att inte vara sâ mkt stockholmare.
De râkade befinna sig i Lund.
move along there is nothing to see