Igår var det fettisdagen, och därför firar vi idag traditionsenligt askonsdagen.
Den har ju kommit lite i skymundan eftersom svenska Bageriförbundet inte tillägnat den en egen kaka ännu, och Buttericks fortfarande fnular på vilken typ av kostymer de borde kunna kränga.
Som ett litet hommage till denna bortglömda almanacksfavorit (voted top 3 sexiest pointless days in '97) kör vi här en liten frågelek kring varför den överhuvudtaget existerar:
1. Precis som man kastade ut granen på tjugondedag-Knut så var askonsdagen (enligt den gamla bondepraktikan) dagen då man äntligen kastade ut alla askar som man fått sina julklappar i.
x. Enligt sagan var det den här dagen som Askungen gick på bal, fick en klänning, tog första bästa pumpa till slottet och söp bort sina skor. Nu på söndag firar vi därför "första i farstun" (och därefter andra, tredje osv) då prinsen McCharming gav sig ut i olika hushåll och knackade på för att be landets unga damer prova skor i farstun tills han hittade henne.
2. Fastan inleds med askonsdagen. Det är den katolska kyrkans förberedelsetid inför påsken. Då skulle man fasta och leva återhållsamt och stilla i 40 dagar (man räknar bort söndagarna, då man inte behövde fasta) till och med påskafton. Askonsdagen har fått sitt namn efter bruket i den katolska kyrkan att beströ sig med aska som ett botgöringstecken under fastans första dag.
2 kommentarer:
http://www1.ticnet.se/EventList?eventSubGroupId=STH16347.661919&rowsPerPage=null&
katolska kyrkans? nej du...hela kristenheten och även svenska kyrkans
Skicka en kommentar