12 oktober 2006

I Väntan på Horace?

Okej.
Just nu sitter ni väl alla och väntar på Nobelpriset i Litteratur?

Ni är förmodade att göra det iallafall - inga andra Nobelpris än litteraturpriset anses tydligen intressera "folket" så mycket eftersom det är bara detta Nobelpris (så vitt jag vet) som man kan få som SMS-tjänst från DN eller direktrapporterat i Aftonbladet - och det är också det enda priset som tydligen alla får/ska/kan ha en åsikt om.

Inget andra pris ifrågasätts så som litteraturpriset.
Är det bara för att de flesta av oss kan läsa - och gör det på en mer regelbunden basis än vad vi håller på med kemi och fysik - som vi på detta område förväntas ha tillräcklig kunskap att säga om valet är rätt eller fel eller vem som varit en mera värdig vinnare?
Förmodligen.
Eller så är det bara tradition och säljande av lösnummer som ligger bakom.

Själv kunde jag få hela middagsbjudningar emot mig (och kan det förmodligen fortfarande, men det känns liksom inte aktuellt längre) genom att ta upp min åsikt om att Astrid Lindgren inte borde få/fått Nobelpriset. En åsikt som förmodligen rörde upp större känslor än om jag sagt att jag inte trodde på evulotionen eller skulle kovertera till islam. Det ställer onekligen till mera ståhej än när jag berättar att jag är bög.

Och är det inte folket som rasar så är det förlagen, när det visar sig att den vinnande författaren inte finns översatt eller utgiven eller i behändigt pocketformat bara att pytsa ut...

Trots det så ska jag snart slänga i mig min lunch för att sitta på helspänn vid ettnyheterna när Karlskroniten Horace öppnar dörrarna och berättar vem som fått årets pris.
Är det någon jag läst (det har hänt med Toni Morrisson...och jag hade faktiskt spelat huvudrollen i en amatörteateruppsättning av en Dario Fo-pjäs när han vann sitt pris)?
Är det någon man hört talas om?
Är det den där polacken alla samstämmigt trodde i morgonsoffan?

Självklart sitter jag och väntar på litteraturpriset!

Inga kommentarer: