12 oktober 2006

Femman Satsar Fult & Friskt

Trots TV4s praktfiasko med Commander in Chief ifjol (de körde igång den tidigt i Sverige med världens reklamkampanj trots att den bara gått ett par avsnitt i USA...och efter det kraschade den där) så gör nu Kanal 5 precis samma sak (fast nästan ännu tuffare) med ABCs nya Ugly Betty.

Bara två avsnitt av den nya såpakomedin - vet inte riktigt hur jag ska klassa den då den bygger på en Colomibansk så kallad Telenova (hysterisk dagsåpa) och historien och tonen är därefter - har sänts i USA (det tredje går ikväll), och även om det är den enda av de nya showerna som lyckats snika sig in på ToppTio-listan - inte dåligt av en serie som från början var tänkt för fredagar (en av de absolut sämsta TV-dagarna) i ABCs tablå - så är det ju något som snabbt kan ändras (tillexempel som med ovan nämnda CiC) hos den nyckfulla amerikanska TV-publiken.
Just nu verkar iallafall succén vara ett faktum och America Ferrera står för höstens TV-genombrott som den klassiskt tillfulade (läs WeirdScience-Kjells analys om det här) Betty - tjejen som ramlar över ett assistentjobb i modebranschen, när förlagschefen vill hitta en medarbetare till sin son chefredaktören som han inte ska vilja ligga med.

Själv har jag fortfarande lite svårt med det Telenovaärvda (förmodar jag - jag har aldrig sett en sådan) överspelet, framförallt av alla på redaktionen på tidningen "Mode", och det lite påtvingade mysteriet som pågår i bakgrunden av Bettys slit bland fördomsfulla bögar, bitchar och bimbos - men det är ändå en serie som sticker ut och vågar kännas lite egen, samtidigt som den har en hel del lysande skådespelare i rollistan (Vanessa Williams, Ashley Jensen, Gina Gershon) så självklart hänger jag kvar ett tag till.

Förövrigt satsar nu Fox på att göra en TV-serie av "The Devil Wears Prada" efter den stora filmframgången. Det lär bli ganska rörigt när många just nu muttrar om att Ugly Betty påminner mycket om den filmen...men när Fox får ut sin TV-serie lär alla jämföra den med Ugly Betty.

I vilket fall:
Man får iallafall applådera Kanal 5 lite till att man vågar satsa tufft och dra igång serien i Sverige redan den åttonde november när bara fem avsnitt sänts i ABC...men det är onekligen en serie som kommer passa in bra bland Desperate Housewives och Grey's Anatomy.

Nu undrar jag bara vilken svensk kanal som lyckas lägga vantarna på Heroes!

1 kommentar:

Anonym sa...

Ja, serien är ju lite desperat och over the top. Men klart underhållande i höstmörkret.