19 oktober 2006

Dagens Lunchvideo(s)

Festerna var onekligen något vildare när man gick i gymnasiet.
Inte för att de är tråkiga nu – och mina största sjöslag hade jag förmodligen just kravlat mig upp ifrån för ungefär tio år sedan efter en sjuk partyperiod på Chalmers – men på gymnasiet var de liksom så galet inriktade på endast alkohol (både att få tag i och att dricka så mycket som möjligt) att det liksom var en helt annan grej.

En av de här festerna jag minns speciellt var när vi fick för oss att leka musikvideo. Japp. Det låter inte speciellt kul och ganska meningslöst – men betänk då både att en massa alkohol måste adderas PLUS att detta var i början på nittiotalt när musikvideos fortfarande var något coolt, något nödvändigt, och något som bara kunde ses av dem som hade parabolantenn i Karlskrona.

Hetast just då var Shakespeare's Sisters Stay, och det var den vi satte igång att leka klockan två på natten. Plötsligt öppnas dörren och S föräldrar kommer hem (en klassisk amerikansk highschool-filmscen – föräldrarna som av någon anledning inte stannat borta över natten som väntat, utan som kommer hem till en skövlad villa i stället) och det de får se är följande:

D (kille) ligger i stort sett halvnaken på ett soffbord, gränslad av T (tjej) som har galen frisör och låtsas sjunga. Bredvid står K (tjej) och försöker (sjungandes) slita bort T. På köksbordet står R och styr kökslampan för att "sköta ljuset" (alt.vara måne) och undertecknad rusar omkring låtandes som en handkamerafilmande regissör. Försök förklara den.

Långt senare insåg jag att vår imitation var ingenting mot den här alldeles lysande varianten gjord av genierna i French&Saunders (bara att YouTuba – härligt verb – på de brudarna är en helkväll kan meddelas), men här har ni i alla fall facit: Shakespeare's Sister – Stay



Nu är ju videon ovan ganska klassisk och ett måste efter den där berättelsen (av någon anledning ett av mina starkaste musikvideominnen) men det är inte min favorit med den här underbara brittiska tjejgruppen. Min favorit är den ni ser här nere, genombrottet You’re History.


Enligt Siobhan Fahey var det den låten som gjorde att hennes soloprojekt Shakespear’s Sister gick från just ett soloprojekt till att bli en duo, då skivbolag (och publik) tyckte Marcella Detroits röst på låten blev så förknippat med namnet Shakespear’s Sister att hon skulle bli en permanent del av det. Det projektet höll ungefär en skiva till (med den makalösa framgången med låten ovan) för att sedan upplösas i total katastrof och fiendeskap, men här är Shakespeare's Sister – You’re History



Imorgon är det dags för la grand finale med min absoluta favorit bland de brittiska tjejpopgrupperna. Jag antar att några av er redan listat ut vilka det är?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Min gissning är All Saints :)

Krya på dig!!

Oswald sa...

Bra gissat...men fel! :)