05 juli 2006

Nöjesläget Just Nu!

Jag älskar popkultur.
Jag läser allt jag kommer över. Jag skulle kunna ägna timmar till att diskutera det. Jag skulle älska att få jobba med att skriva om det. Jag ska bli bättre på att göra det här i bloggen för det är ju därför den finns egentligen - inte för att jag ska berätta om vad jag åt till lunch.
Då kör vi!


Dagens fråga är till vilket lands Melodifestival som Elena Paparizou’s officiella friidrottslåt "To All the Heroes" misslyckades med att kvala in till. Den är precis tre minuter lång – vilket borde vara bevis nog...vem gör en låt exakt tre minuter lång om den inte ska vara med i ESC – och låter som om hennes vinnarlåt från 2005 parat sig med Sonya’s bidrag i årets MF (eller egentligen med valfritt bidrag på senare år framfört av kvinlig artist med dansare till ’orientaliskt’ beat). Samtidigt kan det vara hennes bästa försök av uppföljare till "My Number One" hittills.

Veckans sötaste och bästa sommarsingel hos mig är annars Australiens megastjärna Tina Cousins nya singel "Pretty Young Thing (P.Y.T)".

Köp, köp, köp!

"Pirates of the Caribbean" som har världspremiär nästa vecka (12/7) får kalaskritik bland filmnördarna på nätet och jag kan äntligen pusta ut. Jag gillade nämligen första filmen, tyckte den var precis sådär charmig och småfånig som en popcornfilm ska vara...å så Johnny Depp på det, men mycket av dess succé byggde ju på att den slog lite ur underläge (face it – piratfilmer ansågs totalt ute) när den kom. Efter Depps Oscarsnominering och all hype var jag lite rädd att man skulle göra det klassiska misstaget och inte greppa vad det var som gjorde ettan så bra och istället fokusera på ingen handling, action och billiga gags (vi snackar ju nämligen samma manusförfattare som till Zorro 2 här...katastrofuppföljaren nummero uno i matinésammanhang på senare år) men tydligen kan man lyckligtvis lita på Gore Verbinski.

Var jag förövrigt den enda som gillade "The Mexican"?

Sean Penn hungerstrejkar. Samma med Susan Sarandon.

Trevligt med skådisar som engagerar sig såklart (även om det alltid är just de två), men eftersom jag läser Colum McCann’s novellsamling "Everything in this Country Must" just nu - som bland annat handlar om fångar som hungerstrejkar tills de dör på Nordirland under sjuttiotalet - så känns Expressen citatet: "Skådespelarna Penn och Sarandon ska delta i en rullande fasta, en stafett där 2 700 aktivister fastar i omgångar och lovar att inte äta mat under minst 24 timmar" inte riktigt lika hardcore...

McFly’s förra skiva "Wonderland" var en liten favorit hos mig. Rak, engelsk standardrock. När de nu släpper en ny singel så är det inte bara en Beatlesdoftande titel ("Please, Please"), utan det låter också exakt som musiken gör i "Backbeat" – den sevärda filmen om Beatles femte medlem från 1994. En bra kombination.

Richard Kelly's uppföljare till en av världens bästa filmer (that would be "Donnie Darco") heter "Southland Tales", har Sarah Michelle Gellar och Justin Timberlake i rollistan - och totalbombade på Cannesfestivalen. Det spekulerades länge om den bara skulle släppas på DVD i USA, men nu är det bekräftat att den ska upp på bio och distribueras av Sony Home Entertainment.

Om man tröttnat på Gnarls Barklys röst(er) – men ändå tycker att "Crazy" är en av årets bästa låtar – kan man alltid välja Carolyn Winters "Almighty Radio Edit". Låten blir bara ännu bättre när den sjungs i högre tempo och Carolyns röst passar verkligen perfekt. Finns i ett gäng olika Almightmixar och rekommenderas varmt!

Ett gäng spoilers från kommande Spider-man 3 har läckt ut på nätet.

Läs här om ni vill veta!

Annars är det jag väntar på mest just nu tillkännagivandet av morgondagens Emmy-nomineringar! Efter att Oscarsgalan gjort mig grymt besviken i år så hoppas jag på att det nya röstiningsförfarandet för TV-världens stora pris äntligen skall innebära att man faktiskt uppmärksammar att amerikansk TV är inne i en ny guldålder. I det nya systemet räknar man efter en första omgång ihop alla röster och de tio (i vissa klasser femton eller fem...det är SJUKT många klasser i Emmyvärlden. ’Bästa vinjett’. ’Bästa rollprestation i ett enda avsnitt’. ’Bästa manus för första programmet i en serie’. Typ lite så.) som fått flest röster gå vidare till en andra omgång där alla som röstar MÅSTE ha sett (ett bestämt urval av) några scener från det de ska rösta på. Det kan låta självklart – men varken Oscarsjuryn (bortsett för filmerna i ’Bästa Film på ett Utländskt Språk’) eller tidigare Emmyjuryn behöver bevisa att de sett något de röstat på...vilket i Emmysammanhang lett till att shower som "Vita Huset", "Will&Grace", "Sopranos" och "Advokaterna" som tidigare varit riktigt bra, fortsatt att skåpa hem nomineringar och vinster även när de hamnat på dekis och inte borde komma i närheten av en pokal.

Vilka nomineringar tror och hoppas jag på då?
Tja, jag ska inte göra någon form av komplett lista a’ la’ mina Oscarsfunderingar, men låt mig säga följande:

* Det är dags att Lauren Graham blir uppmärksammad för sin (komedi huvud)roll i "Gilmore Girls". Samma sak med Kelly Bishop (komedi biroll) i samma serie.

* Mary Louise Parker borde vara gjuten efter sin Golden Globe (komedihuvudroll). "Weeds" förtjänar också förövrigt varje nominering den kan få. Speciellt Elizabeth Perkins (komedi biroll).
* Jag skulle helt ärligt kunna nominera i stort sett hela gänget bakom "Grey’s Anatomy" – men det absolut MINSTA är att Chandra Wilson & Sandra Ooh blir nominerade i Drama Birollsklassen.
* "Lost", "Grey’s Anatomy" och "24" är de bästa dramaserierna i år. Möjligen tillsammans med "House, MD". Att trycka ut någon av dessa till förmån för "Vita Huset" och "The Sopranos" (vilket kommer hända) är ingen uppgift jag skulle vilja ha.
* Fick jag bestämma i komediklassen skulle både "Weeds", "The Office" och "How I Met Your Mother" gå före "MyName is Earl".
* "Desperate Housewives" kommer få alldeles för bra betalt i nomineringar för en tämligen medioker säsong.
* Sentimentalitetsröstandet borde gå på högtryck i år när flera gamla Emmyfavoriter "Vita Huset", "Six Feet Under", "Will&Grace", "Alias") är med för sista gången.

Jag hade också försökt att tafsa på Carola. Bara för att ha gjort det liksom.

That’s all for this week, folks!


7 kommentarer:

Anonym sa...

Måste säga att jag saknar att diskutera popkultur med Oswald hela dagara, när vi inte jobbade då förstås.....

...och för övrigt så gillade jag också the Mexican :-)

Anonym sa...

Oh, jag gillar oxå The Mexican!

För övrigt kan jag meddela att Hämnarens resa var _väldigt_ realistisk i en del våldsscener. Obehagligt. Och blodigt. *rys*

Oswald sa...

Var den lika konstig som Old Boy?

Anonym sa...

Har inte sett Old boy, men som nummer två i trilogin står den på tur. Blir troligen på måndag.

Men Hämnarens resa var väldigt konstig och otäck.

Anonym sa...

Roligt att läsa någon som faktiskt är uppdaterad om de senaste från USA och nöjesvärlden och som tycker det är roligt, trodde jag var den enda =) Eller, i alla fall har jag inte upptäckt så många i Sverige som bloggar om sånt.

Anonym sa...

Tackar tipsen om Tina och Carolyn! Drog genast och lad... köpte dem. :D

Du får nog räkna med att ha fått en ny stammis. :)

Oswald sa...

Flamingon: Kul att vi är flera! Får genast spana in din blogg också!

Fred: Tackar, tackar! Jag är redan stammis hos dig numera!
...å visst är de bra!