20 april 2006

Filmrecension: Shooting Dogs

Shooting Dogs
Michael Caton-Jones, Storbritannien/Rwanda

I april 1994 slaktades 800 000 människor i Rwanda på knappt hundra dagar. Det var ett folkmord ingen orkade bry sig om i väst, där man precis fått upp ögonen för kriget i Jugoslavien och för Clintons cigarrsugna praktikant.
Hutuernas slakt av Tutsier i huvudstaden Kigali skildrades senast på bio i "Hotel Rwanda", och här får vi ungefär samma historia skildrad genom ögonen på den desillusionerade prästen Christopher (John Hurt) som sett kolonialtidens fasor, och den unge läraren Joe som brinner för sitt arbete. När massakern sätter igång tar människor skydd i deras kyrka, men när FN står maktlösa och tillslut beordras ut ur landet tvingas de välja mellan att fly som alla andra vita eller att stanna och försöka slåss för sina vänner.


Folkmordet i Rwanda är ett alldeles för starkt tema för att det någonsin ska kunna bli en ointressant film. Även om inget direkt nytt serveras här, så är manuset behagligt osentimentalt och bilderna så ohyggligt starka att bara de riktigt luttrade kan sitta oberörda. Dessutom har den här filmen en annan stor fördel och det är snygga Hugh Dancy som spelar Joe. Emellanåt kan det kännas skönt att lägga ögonen på honom istället för på de brutala morden och våldtäkterna!
På minuskontot kan läggas att man helt missar att ge någon slags bakgrund till filmens händelser, och att trots "Shooting Dogs" är filmad på plats i Kigali och många av filmens statister är överlevanden från folkmordet (de visas i bild till eftertexterna), kan skådespeleri och dialog i vissa fall kännas lite taffligt och tillrättalagt.
Starkast är reportern som berättar att hon grät varje dag i Bosnien men inte lyckas tänka något annat här än att det "bara är svarta som mördar svarta", eller mannen som ber FN skjuta ihjäl honom och hans familj för att slippa bli dödad av Hutuernas machetes.
Har man inte sett något om Rwanda tidigare ska man passa på att göra det även om ämnet är tungt - så tungt att regissören efter "Shooting Dogs" valde göra den något lättare "Basic Instinct 2"…

Betyg: 7 ohyggliga mord av 10 möjliga
.

Inga kommentarer: