13 december 2009

00-talet: 18. Up med The Saturdays

Dagens låt vann en Oswald Award för att vara 2008 års bästa låt. Klart den ska ligga på 00-talets topp tjugo då! Videon är dessutom fortfarande en av de mest perfekta exemplen på låt-möter-grupp-möter-video som jag sett. Mer motivation än så behövs kanske inte, utan vi kan raskt hoppa över till min lista över 00-talets bästa filmer (Kopplingen? Up -> Pixar -> Upp -> You get it)? Jag ska försöka hålla mig kort.

Jag har gått på Göteborgs Filmfestival varje år under 00-talet och dessutom skaffat mig ett gäng nya vänner som alla haft gemensamt att de är mer eller mindre besatta av (olika typer av) film. Att välja ut tjugo har därför varit snudd på omöjligt - nästan svårare att få fram de här 30 låtarna vi räknar ner – men tillslut når man en gräns där man får ge sig och sätta stopp (och kanske bara inse att de filmer man sett nyligen alltid lär ha en fördel för man minns dem bättre) och då blir det så här.

Vi börjar bakifrån!

20. Eternal Sunshine of the Spotless Mind av Michel Gondry (2004)
19. United 93 av Paul Greengrass (2006)
18. This is England av Shane Meadows (2006)
17. Inglourious Basterds av Quentin Tarantino (2009)
16. Mad Hot Ballroom av Marilyn Agrelo (2005)
15. Amelie från Montmartre av Jean-Pierre Jeunet (2001)
14. Crash av Paul Haggis (2004)
13. The Queen av Stephen Frears (2006)
13. Juno av Jason Reitman (2007)
12. Billy Elliot av Stephen Daldry (2000)
11. Återkomsten (Vozvrashcheniye) av Andrei Zvyagintsev (2003)

10. Upp av Pete Docter (2009)
Pixar har gjort mycket bra, men så här vuxna, roliga och smarta (och i fantastisk 3D) har de aldrig varit tidigare. Det ordlösa montaget i början som sammanfattar den griniga gubben liv är redan en klassiker.

9. No Man's Land av Danis Tanovic (2001)
En enkel idé om två män från vardera sida i kriget mellan Bosnien och Serbien som fastnar mitt emellan de två stridande arméerna och inte kommer därifrån. En av de bästa och starkaste skildringar av hur ett krig kan gå till som jag sett.

8. Slumdog Millionaire av Danny Boyle (2008)
Började som en söt indiefilm alla älskade och slutade som en stor mega-Oscarsvinnare som alla skällde på för att de utnyttjat barn från slummen. Själv tycker jag fortfarande det är ett vackert filmatiserat smart manus med ett grymt dansnummer till eftertexterna.7. Across the Universe av Julie Taymor (2007)
En vattendelare. "Kitchig förstörelse av en suverän låtkatalog" skrek kritikerna medan jag såg den två gånger på samma filmfestival, köpte DVDn och soundtracket samma vecka och älskade JimSturgess & Co sjungandes Beatleslåtar från första sekund.6. Donnie Darko av Richard Kelly (2001)
Fortfarande så märklig - och samtidigt så oväntat normal och alldeles, alldeles underbar. Jake Gyllenhaals andra topp tio-film här på listan är en fantastisk debutfilm (ett one hit wonder, skulle det tyvärr visa sig), full av bra musik, oväntade handlingsförlopp och en stor otäck kanin.5. Bröder av Susanne Bier (2004)
Nyinspelningen av den här Susanne Bier-filmen väntas nästa år, men frågan är om den kan drabba mig lika hårt som originalet gjorde på filmfestivalen 2005. En lysande film som har den där mixen av humor mitt i bråddjupaste allvar som jag älskar i danska filmer.

4. Lord of the Rings-triologin av Peter Jackson (2001-2003)
Ska man se till filmer som påverkat mitt 00-tal på olika sätt eller som jag sett flest gånger under det (ibland kan jag fortfarande bara vika en hel söndag åt att se om de här tre filmerna i extended-version) så vinner de här filmerna med hästlängder. Som vi köade och diskuterade och jagade Dvder och längtade och älskade dem. Så här i efterhand är ettan outstanding som film (i de andra två tar gigantiska effekt-slagsmål som bekant över från skådespeleriet) men tillsammans är de fortfarande världens bästa (och mest jämna) triologi.

3. Moulin Rouge! av Baz Luhrman (2001)
Jag vet inte hur många gånger jag sett Ewan McGregor brista ut i Your Song uppe på den där elefanten. En av mina mest utslitna DVDer innehåller Baz Luhrmans absolut bästa film som startade en musikaltrend vi inte sett slutet på ännu.2. Magnolia av Paul Thomas Anderson (1999, men premiär i mars 2000 i Sverige)
Stunden när alla stannar upp och sjunger med i Aimiee Manns Wise Up är inte bara årtiondets, utan även en av filmhistoriens största stunder i min värld. Fantastisk film, manus, skådespeleri, regi, allt.1. Brokeback Mountain av Ang Lee (2005)
Inte bara den vackraste, sorgligaste, mest gripande kärlekshistoria som skildrats på film mellan två män, utan också mellan två männsikor punkt. Makalöst skådespeleri av Heath Ledger i en film som jag orkat se alldeles för få gånger av rena känslomässiga skäl, och som jag påmins om varje dag av en stor inramad affisch i mitt vardagsrum.

Jag kan verkligen knappt se trailern utan att bli helt tagen.Så. Det var det. Väntat eller oväntat? Vad har jag missat och glömt?

Visst finns det guilty pleasure-filmer som inte är med. Som Sex and the City som jag kan se hur många gånger som helst. Som homosexet i Shortbus, Transamerica, Far from Heaven och Les Chansons D'Amour. Som en sådandär "när man är sjuk/bakis och inte orkar något annat"-film som Djävulen Bär Prada och som ett gäng av alla de musikalfilmer som gjorts under decenniet med Chicago och Hairspray i spetsen. Som X-men-filmerna, Spiderman-filmerna, Stardust, Bourne-triologin, Gladiator (den första film jag köpte på DVD), Memento, Nolans underbara Batman-filmer och så typ allt från Pixar (med Nemo och Wall*E i spetsen) och Miyazakis Spirited Away. Och så Almodovars alla 00-filmer och Woody Allens Match Point. Och alla jag glömt att jag sett men som absolut borde vara med...

Men man måste ju någonstans välja tjugo, och de där fick det bli!

Noterbart kan ju dock vara att jag såg Fight Club typ tre-fyra dagar innan nyårsafton 1999, vilket garanterat påverkat den här listans topplaceringar och att den intelligente kanske kan lista ut vad som är årets bästa film efter att ha läst det här. Här är förresten Up med The Saturdays.Up var 2009 års bästa låt, därför är den dessutom 00-talets 18e bästa låt.

Här är hela listan hittils!

4 kommentarer:

pemel2010 sa...

Brokeback = en SMULA förväntat.

Jag hade hellre sett lite anit-gay-filmer på toppen av din lista. Allt annat är så EXPECTED.

Jag ska nu snart glo på X-Factor-finalen. Må Joe vinna, och Cheryl alltid likaså.

För övrigt är GLEE den bästa såpan NÅGONSIN.

Oswald sa...

Kanske det dummaste inlägg jag läst...

Ska man välja sina tjugo favoritfilmer, så är ju knappast målsättningen att överraska. Och VARFÖR skulle jag gilla en anti-gayfilm? Varför skulle någon göra det? Idiotiskt.

pemel2010 sa...

Haha, som man frågar får man svar.

Det VAR en förväntad etta, och du frågade om det. :)

Hur som helst, jag gillar din blogg och jag respekterar hur du kan ha ett 20-timmars-jobb (som det verkar) och ändå ha tid för att hitta go'bitarna runtomkring.

Keep up the good work!


/Dummaste inläggaren

Unknown sa...

Jag saknade:
Mullholland Drive
Big Fish
Finding Neverland
8 femmes
men annars en mycket bra lista!!!