14 december 2009

00-talet: 17. Toxic med Britney Spears

När man nu har en låt som heter Toxic på listan över årtiondets bästa så borde man såklart använda den som utgångspunkt för att ta upp hur miljömedvetenhet och "klimatsmart" blev orden på allas läppar med hjälp av en ex-presidentkandidat, diverse Hollywoodkändisar och en svensk metreolog...

...eller kanske ta upp hur några avslöjande böcker gjorde oss medvetna om alla tillsatser i maten vi äter och fick folk att välja närodlat (samtidigt som alla valde bort kolhydrater för proteiner vilket ökade klimatbelastningen som vi parallellt tyckte vi var så bra på att tänka på).

Men nä. Låten är nämligen sekundär här (inte för att den inte är bra – den är utan tvekan decenniets 17e bästa – men det var samtidigt ganska nära att det blev underbara Breathe on Me eller Heaven on Earth - två galet bra låtar - istället) eftersom artisten torde vara inte bara en av, utan kanske den, mest omskrivna, omskvallrade, ombloggade och fotograferade under hela 00-talet.

Britney Jean Spears började decenniet som storsäljande popstjärna och förebild (oskuld och sedan flera år tillsammans med N'Syncsångaren Justin Timberlake) med hiten Oops, I did it again – och hann sen i rasande fart med att tuffa till sitt sound, göra slut med Justin och bli ihop med Limp Bizkits frontman Fred Durst, vinna Razzie Awards för megafilmfloppen Crossroads, gå in i två äktenskap (där ett varade 55 timmar) och skaffa två två barn, släppa flera större och mindre hits och en samlingsskiva, missbruka det mesta som fanns att missbruka, raka av sig håret, flasha muffen varenda gång hon klev ur en bil, framträda med ett av de mest omtalade och utskällda numren någonsin på MTV-galan (med Gimme More), bli omyndigförklarad, göra två comebacker och bli den mest fotograferade personen någonsin sedan Prinsessan Diana.

Många befarade nog också att hennes öde skulle bli samma som prinsessans (till och med skrupelfria kändisbloggare som Perez Hilton – som var en av de som under 00-talet flitigast publicerade paparazzibilder – gick tillslut ut och bad fotograferna sluta förfölja Spears för att de inte skulle ta livet av henne) under ett decennium när allt flera kändisar bröt ihop offentligt (Tom Cruise hoppade i en soffa hos Oprah och Mariah fick ett psykbryt) och förföljdes intensivare än någonsin av fotografer, men Britney lyckades under förmyndarskap av sin far tillslut samla sig så pass tillräckligt att hon – likt Whitney Houston – under decenniets sista år åtminstone kunde få ur sig något som påminde om hennes forna glansdagar.

Låten Toxic skrevs av Bloodshy & Avant, Cathy Dennis och Henrik Jönback till Britneys In the Zone-album och är allmänt känd som en av hennes största och bästa hits. Det var den första låt hon vann en Grammy för (Bästa danssingel) och som kuriosa kan nämnas att den egentligen skrevs till Kylie Minogues Body Language-platta, men Kylie valde bort den. Här är dne omtalade videon med en – bortsett från en G-string – naken Brittan.Toxic kan vara den bästa låten en av 00-talets mest omskrivna artister gav ut. Därför är den årtiondets 17e bästa låt.

Inga kommentarer: