16 december 2009

00-talet: 15. Hot Lips med Pacific!

Klart att 2007 års absolut bästa svenska låt ska med på den här listan. Den fullkomligt krossade konkurrensen om att vara mest lyssnad på i min iPod det året, och jag älskar fortfarande både låten (med sina körer och schysta Daft Punk-blinkningar) och den enkla, men snygga, videon. Hurra vad bra den är!

Sen ligger det ju såklart nära till hands när man hör om heta läppar att dra upp restylane, det tidiga 00-talets förkärlek för nittiotalets Slitz-bruds-ideal (fast överfört till dokusåpadrottningar som Linda Rosing och Natacha Peyre) och Maria Montazami…eller skulle jag kanske använda titelns omtalade läppar till att slinka in på senare års überstarka vampyrtrend? Nope. Faktum är att jag ska använda de här heta läpparna till något helt annat och ungefär rakt motsatt:

00-talets allt mer eskalerande moralpanik.

Förmodligen hänger den väl – som så mycket annat på 00-talet – ihop med elfte september. I dess kölvatten slöt sig USA samman som en konservativ klump bakom George Bush och med detta följde en allt kyskare och religiös syn på saker.

Spiken i kistan kom i februari 2004. I pausnumret till Superbowl lyckades Justin Timberlake slita av lite väl mycket av Janet Jacksons kläder och ena bröstvårtan syntes en kort sekund. Skandalen var enorm. Det tokkristna USA rörde upp en tsunami som fick stora ekonomiska konsekvenser för CBS, vilket i förlängningen ledde till saker som att det idag retucheras bort kvinnliga bröstvårtor som syns genom jumprar i stort sett i varje TV-serie USA (jämför exempelvis ett avsnitt av Desperate Housewives med ett avsnitt av Vänner från det glada nipple, f'låt, nittiotalet). Detta gällde i och för sig inte kabelkanalerna, där HBO med serier som Oz, Tell Me That You Love och Sex and the City satt likamedtecken mellan kabelkanal och sex, men i övrigt gick TV i bräschen för ett allt mer växande kärnfamiljsideal…må hända att familjerna tilläts se annorlunda ut (Modern Family, Big Love etc) men stabilt, kyskt och föräldrar med barn skulle det vara.

Mycket av detta var kanske inte något nytt under solen för det stora landet i väster, men även i det frisläppta Sverige anade vi alltmer en övergång till det amerikanska idealet där våld inte var lika hemskt som att folk verkligen hade sex eller en penis som kunde skymtas. Skvallertidningarna levde på otohetsaffärer och de som legat med kändisar kunde snabbt bli förlåtna om de talade ut eller skaffade en dokusåpa, medan kändisen själv minsann skulle skämmas och sällan förlåtas. Misshandlade du däremot din fru hängde ingen ut dig (då var man bara "TV-kändisen" eller liknande) och var du allmänt bråkig och brötig kunde du bli Sveriges mest populära skådis om du hade tur.

Folk fick gärna vara bögar och flator på 00-talet – men då skulle de gärna gifta sig och adoptera ett barn eller åtminstone inte ha sex på ett år så de fick lämna blod som alla andra.

Melodifestivalen blev bara tutt-chocker och "Lena Philipssons sex-dans", ungdomsidolerna kom från Disney och skaffade "kyskhetsringar" som man skulle ha på sig tills man gifte sig och fick ligga och i den tsunami av skräckfilmsnyinspelningar som drabbade biograferna hade de tidigare så lättklädda blondinerna oftast kläderna på sig när de blev styckade på allt mer bestialiska sätt i uppföljare efter uppföljare. Någonstans mitt i allt detta floppade dessutom nyinspelningen av Kärlekens Språk…men jag vet inte riktigt vad det har med saken att göra.

Exemplen är många, men någonstans här tycker jag att jag fått fram min poäng, så vi slutar och ser på en helt fantastisk låt – som inte har något med det här alls att göra egentligen.Pacific! gjorde den låt jag lyssnade mest på 2007. Och bara därför är Hot Lips 00-talets 15e bästa låt.

Inga kommentarer: