21 september 2007

Pilotprojektet 2007

Kitchen Nightmares
Fox, Onsdagar 21.00
Har redan startat


Man skulle ju lätt kunna hävda att det här inte är en pilot, utan en säsongsstart. Programmet har ju trots allt funnit i flera år i Storbritannien och upplägget är exakt detsamma nu när det överförts till amerikansk prime-time; Gordon Ramsay dyker upp på en restaurang på fallrepet, allt är kaos, Gordon svär, maten är vidrig, actionfyllda känslomässiga scener spelas om och om igen, Gordon svär, ska han verkligen klara att styra upp allt, Gordon svär igen – och tillslut går allting bra. Men, men, faktum kvarstår - det är en amerikansk debut så jag stoppar in den i pilotfacket ändå.
I den här piloten tar sig Mr Ramsay an en italiensk familjerestaurang på fallrepet där systern är restaurangägare men brodern är den som gett stället sitt namn och som har grava Gudfader-komplex. Kocken är helt okej, men istället finns det ett riktigt sunkigt kök och kylskåp med i bilden. Och Gudfadern-brollan då. Han är lite hela programmets fixfigur.
Skillnaden i amerikanska versionen är att allting känns ännu mera tillrättalagt, karaktärerna ännu mera skapade, restaurangerna ännu mera kaotiska...och så har man adderat ett Extreme House Makeover-moment där TV-teamet plötsligt kan byta ut ett helt fallfärdigt kök över en natt (vilket känns lite, lite som fusk eller åtminstone en ändring av programmets spelregler).
Samtidigt så vet man ju att den brittiska varianten är en succé (som jag personligen slukar med hull och hår och har som en av mina guilty pleasures tillsammans med en skål Ben&Jerrys), att programmet debuterade som hela kvällens nummer ett i onsdagskväll (men då ska man komma ihåg att den enda nya serie den stod emot då var Gossip Girl (vars publik primärt är unga tjejer) och att Private Practice/Criminal Minds/Bionic Woman lär vara en svårare nöt att knäcka nästa vecka) och att Gordon redan har en trogen publik i staterna efter tre säsongen med Hell’s Kitchen, så det råder nog ingen tvekan om att de nio avsnitt som finns inspelade kommer ha sin publik. Jag vet att jag kommer se dem i alla fall.

Fördel: Konceptet fungerar och Gordon vet vid det här laget hur man gör TV som fungerar
Nackdel: Man kan störa sig rätt hårt på hur klippt/styrt/fejkat alltihopa är om man vill...
Intressegrad: Medel. Jag kommer inte kasta mig över det, men det funkar bra på typ en tågresa. (Hm. Har jag inte läst det någonstans tidigare idag?)
Gissat öde: Kommer förmodligen bli en lagom stor succé, även om konkurensen är mördande
Popp or Poop? A small not-so-engaging one, but still a fu*kin’, bleed*n, c*cks*cking popp.
Vad är Pilotprojektet 2007?

Inga kommentarer: