06 september 2007

Pilotprojektet 2007

Pushing Daisies
ABC, Onsdagar 20.00
Start: 3 oktober


Det är väl ingen idé att hålla på den här längre - för så mycket som det surrats om den här kommande serien har det väl inte gjort om något TV-program (som väldigt få har sett) på väldigt, väldigt länge. Vad är nu det här omtalade Pushing Dasies för någonting då? Jo; ta en stor (stoooor) skopa Tim Burton, blanda med massor av känsla från Familjen Addams-filmerna (det är Barry Sonnenfield – mannen bakom de två första Addams-filmerna (och Men in Black) - som regisserat och producerat) och Amelie från Montmartre, krydda med modern humor, ta en liten, liten nypa Twin Peaks och garnera med skruvade Desperate Housewives scenografier; och Voila! Pushing Daisies! Säsongens mest omtalade och kritikerhyllade pilot.
Grundhandlingen är en pajbagare som växer upp med en udda egenskap – när han vidrör något som är dött så får det livet tillbaka igen…men bara tills han rör det ytterligare en gång. Skulle tidsrymden mellan dessa två beröringar vara längre än en minut så dör det dessutom någon slumpmässig i närheten - en egenskap som visar sig kunna vara riktigt användbar om man slår sig ihop med en privatdetektiv och väcker upp mordoffer för en minut och frågar dem vem som mördade dem…
Låter det udda? Det är bara förnamnet! Piloten är som en egen liten skruvad film byggd på ett Jonathan Saffran Foer-manus (fast det är det såklart inte) och känns mera som en fristående enhet än som starten på en hel säsong. Just det kanske är främsta skälet till att det här inte skulle bli den jättehit alla tror det kommer att bli - jag har nämligen svårt att bestämma mig själv om jag vill se mera eller inte. Det är liksom en sådan söt liten saga bara som det är.
Men med fjolårets facit i hand – och med den intensiva hype som förekommer för Pushing Daisies på Internet och hos flera amerikanska TV-krönikörer – så vågar jag nog chansa på att vi har en hit här…kanske till och med säsongens största.

Fördel: Underbart udda och snyggt genomfört. Bästa piloten i år (bara e sån sak). Har ganska svag konkurrens i sin tidsslott, dessutom.
Nackdel: För udda? Spännande i längden?
Intressegrad: Över medel
Gissat öde: Flipp! Amerikanarna har visat att de är mogna för udda banbrytande TV de senaste åren.
Popp eller Poop? Popp! *vänta55sekunder* Popp igen!Vad är Pilotprojektet 2007?

2 kommentarer:

Rexxie sa...

Nu är den på väg ner från torrentträsket....

Frågan är hur länge den håller som serie; finns nog en risk att det blir uttjatat efter någon säsong eller två (vilket de flesta serier i och för sig blir...)

Oswald sa...

Sant. Det finns få serier som klarar av att vara geniala i mer än 2-3 säsonger. Helt klart.
Och visst är den största nackdelen med den här underbara lilla filmen (som jag skrev i inlägget) att man inte vet hur det ska fortsätta...

Men det finns bara för mycket originalitet och fantasirikedom och genialitet i det här för att det ska misslyckas...hoppas, hoppas, hoppas jag i alla fall.