09 juni 2006

Jeopardy!

En av mina favoritbloggare Åsiktstorpeden har snott en genial idé från Douglas Coupland som går ut på att man presenterar sig genom sju Jeopardykategorier som skulle vara ideala för en att tävla i.
Jag antog utmaningen direkt, dels för att det var en rolig idé som Åsiktstorpeden (som vanligt) hade skrivit en väldigt rolig blogg kring, och dels för att det kändes som en rätt tuff utmaning.
Att komma på fyndiga kategorier som beskriver ens liv är inte så svårt:
"Minnesluckor vi Minns", "Homo eller Hetero?", "Powerwalkrundor i Göteborg"
Men om de samtidigt faktiskt skall kunna innehålla (icke formulerade) frågor som du faktiskt skulle kunna svara (och vinna) på så blir det en hel del svårare.
Håller kanske inte helt med Åsiktstorpeden om att en kategori måste vara bättre ju mer specifikt det är...ibland kan ett ett ganska brett ämne både träffa ens karaktär på pricken OCH dessutom betyda att det är så stort att de frågor som förmodligen skulle kunna ställas i Jeopardy skulle vara precis de man skulle kunna svara på...
Men varför älta det där? Här är mina sju kategorier. Vilka är dina?

Onödigt Populärkulturellt Vetande
Jag vet vilken låt som var den första att ligga etta på Tracks, hur många Oscars Titanic (och en mängd andra filmer) fick, när nästa Göteborg Film Festival är, att Halle Berry har sex tår, vilka dagar olika TV-serier går i USA, vem Paris Hilton låg med senast...eller vänta nu...kanske inte. Men huvudet är iallafall fullt med en hel massa sådana här grejer som jag inte ens kan komma på nu – men som alltid hoppar ur mig som värsta besserwissern varje gång någon form av popkultur kommer på tal.

Förkortningar i Manualer
Efter snart åtta år som konsult hos samma kund (bara lite olika grenar) så sitter jag inne med sjukt mycket trebokstavsförkortningar i skallen. Ungefär 70% av alla bilar som far förbi har en dold innebörd på sin nummerplåt som oftast bara jag förstår i mitt sällskap. Saker som MDE, EUL, RAB, AXB, PCH och FDI har faktiskt en klar innebörd för mig. Grav yrkesskada.

Karlskronas Historia
Av all historia som man läst genom åren så känns det som om den om min födelsestad är den enda som fastnat på riktigt. Jag kan allt om hur Karl den XI fängslade Vittus Andersson, byggde sin stad och plockade bort alla fönster i närbelägna städer för att få folk att flytta till Karlskrona...och jag brukar köra en hemmagjord liten guidad stadsrundvandring för polare som aldrig varit där innan.

Vad är det på TV?
Fram tills internet kom så hade jag stenkoll på när olika TV-program gick på TV och videon glödde. Spelade in alla avsnitt av Vänner på VHS. Alla tio säsongerna. Numera ser jag dubbelt så mycket TV-program (mestadels amerikanskt drama och en del komedier) men är helt oberoende av tablåer. Internet och DVD-boxar gör att jag kan frossa i Sex and the City, Grey’s Anatomy, Lost, 24, This Life, Desperate Housewives, Gilmore Girls, America’s Next Top Model, House MD...ja ungefär allt som går att få tag i. Och är bra.

Melodifestivalen
Jämfört med bögarna i Qruisers schlagerklubbar framstår jag kanske som rena amatören, men i Jeopardy (och allmänt bland människor med ett intresse för MF som inte tenderar till sjukligt) kommer jag förmodligen dominera i den här kategorin. Åtminstone om de undviker nittiotalet. Kan iallafall klämma ur mig alla vinnare både i Sverige och internationellt på rak arm de senaste 30 åren...och lite till. Vet inte riktigt varför.

Hypokondriska Symptom
Har empiriskt lärt mig att de flesta av mina hjärtinfarkter, hjärnblödningar och yrselattacker egentligen är stress och panikångest. All halsont behöver inte vara halsfluss och bara för att man svettas och är svintrött så behöver man inte ha feber. Hjärtklappning är desssutom förvånande ofta bakfylla.

Offentliga Toaletter i Svenska Storstäder
Kunskap införskaffad på grund av liten blåsa (inga snuskiga raggningsidéer här). Jag vet att det finns en gratistoa precis utanför Biopalatset i Göteborg, en i Bältesspännarparken och en på Järntorget...och en sunkig pissoir i Allén. I Stockholm finns det en gömd på Österlånggatan och en vid slottet. Bland annat. Annars kan man gå gratis på stationen om man är Commeomedlem eller betala fem spänn på Åhléns, NK eller Kulturhuset. McDonalds ska alltid undvikas och det är alltid värt en öl på en bar bara för att få låna toa.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Så bra! Jag gillar verkligen det här, för det här säger så mycket om folk. Jag älskar kategorin "Offentliga toaletter i svenska storstäder". Det borde faktiskt vara en Jeopardy-kategori på riktigt :-)

Anonym sa...

Åh, vilken rolig bloggidé!
Men what's wrong med McDonalds toaletter? Var på en i Stockholm (stället hette nånting med McDonalds Cafe och låg inte helt långt ifrån Stureplan) och det var typ värsta spejsade toaletten.
Och de hypokondriska symptomen känner man ju igen, jisses vad man "sjukdomar" man kan ha under en dag... :p

Aronson sa...

Vi har en sak gemensam, Oswald: jag har nämligen också en VÄLDIGT LITEN BLÅSA. Springer på toa jämnt. Jag blev så glad när jag fick jobb i city, för nu kan jag gå upp dit när jag är ute och shoppar på helgerna... =)

Anonym sa...

Oswald: du trodde du var safe nu, men den här gången har jag en mer crazy idé och du har fått en personlig utmaning.

Oswald sa...

Jag såg den.
Den är antagen.
Har funderat på den hela morgonen.
=)