26 maj 2006

TV-recension: Grey's Anatomy (Säsong 2)

Grey’s Anatomy
Säsong 2, ABC

*spoilervarning!*
Kollar ni på serierna på svensk TV och därmed INTE har sett hela säsongen, så undvik denna recension eller läs på egen risk!

Plotlines under säsongen: McDreamy’s fru dyker upp på sjukhuset och är en superskicklig gynekolog/förlossningsläkare och till Merediths förtvivlan väljer McDreamy att stanna hos henne för att försöka fixa sitt äktenskap. Men även om de försöker att bara vara vänner så finns gnistan mellan dem kvar och när deras förevändning för att träffas – en gemensamt ägd hund – dör, ställs allt på sin spets. Kristina flyttar in hos Dr Burke och försöker lära sig leva i ett "riktigt förhållande" – något som blir svårare när George också flyttar in hos dem (efter att ha bekänt sin kärlek för Meredith (och hon haft tröstsex med honom)). George hittar dock så småningom kärleken i en annan läkare. Izzy blir å andra sidan (efter en kort historia med Alex) kär i en dödssjuk patient…något som visar sig vara riktigt, riktigt ödesdigert.

Omdöme: En av de bästa säsonger jag har sett hos en TV-serie. Skådespeleriet och musikvalet är lysande – men det är manuset med sin exceptionella avvägning och blandning av komedi och drama som gör Grey’s Anatomy till något utan jämförelse i TV tidigare. Närmast skulle väl vara Ally McBeal – precis som Calista Flockheart är Ellen Pompeo både den som serien är döpt efter…och tillika seriens mest trista och förutsägbara karaktär – men i Grey’s så saknas lyckligtvis allt det outhärdligt tokroliga (och de där hemska pianonumren i varje avsnitt) som var Ally McBeals signum. Man lyckas dessutom hålla igång alla sina karaktärer i ungefär lika intressanta historier, utan att gå i fällan att någon blir en karikatyr eller bara är där för "comic relief" (tänk "Kirk" i Gilmor Girls tex). Det ska bli oerhört intressant att se vad de gör med serien nästa säsong när ABC valt att satsa allt på ett kort och lägga den mot "CSI" – USAs mest sedda TV-program. Bland annat ryktas det om att "McSlurpy" kommer tillbaka på heltid… Ska de klara att störta "kungen" eller kommer Grey’s kväva sig själva? Vem vet. Jag vet bara att bättre än så här blev TV inte i år.

Cliffhangerfaktor: Medel. Hade serien slutat ett (eller två) avsnitt tidigare hade den varit tokhög. Kanske olidlig. Nu valde de den förutsägbara vägen istället…och det var väl okej…men lite trist.

Betyg: 10 snygga smarta kvinnliga kirurger av 10 möjliga
.

2 kommentarer:

Anonym sa...

När börjar serien i USA igen? Jag har redan svår abstinens...

Oswald sa...

I september/oktober när höstsäsongen drar igång i USA!
Vet inget exakt datum, dock...