27 juli 2005

Bokrecension: "Kim Novak Badade Aldrig i Genesarets Sjö"

Kim Novak Badade Aldrig i Genesarets Sjö
Håkan Nesser, Sverige

Det är sommar någon gång på 60-talet. Eriks och Edmund tillbringar en fantastisk sommar på landet tillsammans med Eriks äldre bror Henry som håller på att skriva en roman. Hemma i stan håller deras mor på att gå bort i cancer, men vem hinner tänka på det när Ewa Kaludis – lärarinnan som ser ut som Kim Novak och är tillsammans med Kanon-Berra – är i krokarna och inleder ett vänsterprassel med Harry…och så var det de där stora mysterierna i livet: Cancer-Treblinka-Kärlek-Knulla-Döden…och på toppen av det: Det Fruktansvärda.

Min första bekantskap med Håkan Nessers författarskap – och jag blev glatt överraskad.

Det är en rolig, mysig och lättläst bok som man sugs in ifrån första stund. Ett underbart språk och sista del som gasar på i 120km i timmen…man hinner knappt fatta vad som händer förrän historien är slut och man bara sitter och gapar. Därmed inte sagt att vägen dit är långsam – den är bara väldigt trivsam och man bli härligt nostalgisk över det oskyldiga 60tals-Sverige och över barndoms-somrar med badsjöar, serietidningar, cykelturer och utedass. Men där finns också hela tiden ett allvar (cancer, alkoholism, misshandel och så småningom ett mord) och en härligt absurd humor som lyfter berättelsen till något över det vanliga och gör det svårt att placera in den i ett fack (varför man nu skulle behöva det).

Jag skulle säga iallafall att det är en långt mycket trivsammare barndomsskröna än den något överskattade "Populärmusik från Vittula". En perfekt bok för en regnig sommardag!

Betyg: 7 cigaretter av 10 möjliga

.

Inga kommentarer: