25 juli 2011

Läget Just Nu - Vecka 1130




Semester 2011 2v
Första veckan avklarad - fan vad snabbt det går. Men även om den bara innehöll en enda fantastisk dag vädermässigt (spenderad traditionsenligt på Trummenäs badplats tills jag blev helt sönderbränd och där jag genomförde årets första havsbad) så lyckades jag ändå röra ihop veckodagarna mot slutet, leka massa med min favorittvååring, ligga i hängmattan och läsa, dricka massa onödiga glas med rosé, träffa familjen och helt koppla bort jobbet. Och det är väl egentligen det som är huvudsaken? Dags för vecka två!
Olle Åt
Han har en förmåga att dyka upp på den här listan varje gång jag träffar honom den här lilla krabaten, men grejen är ju att han blir bara roligare och roligare att umgås med. Just nu pratar han en hel massa, oftast i Yoda-liknande meningar med tre ord i taget, vilket onekligen gör allting både lättare och häftigare, och han hittar snabbt på olika aktiviteter som han gillar göra med olika personer. Min grej? Köra bil mellan oss på golvet och stå bakom honom när han klättrar up på en stege. Underbart.
"Bridesmaids" – Film av Paul Feig Ny
Jag hade hört väldigt mycket bra om den här filmen innan och tvekade nog lite om hajpen skulle hålla. Jag hade också hört några tveksamma jämförelser... "En kvinnlig Baksmällan" Skulle det alltså vara ett bra betyg? Tydligen. För den här historien om en tjej vars liv faller samman mer och mer undertiden som hon försöker behålla platsen som "maid of honor" på sin bästa väns bröllop (en nyare väninna till bruden tar nämligen upp kampen) är nämligen precis lika rolig, charmig och varm som en sådan här komedi skall vara när den är som bäst. Jo, den är lite förutsägbar (men *spoilervarning* hade hon inte fått den übercharmige polisen på slutet så hade INGEN lämnat salongen glad kan jag lova) men bara på det rätta sättet, och - precis som det sagts överallt - samtidigt känns den fräsch för sitt sätt att skildra kvinnor i komedier (utan att för den sakens skull kännas mera "tjejig" än vilken bra komedi som helst) och för att helt enkelt inte kännas som något man sett tusen gånger innan. Kristen Wiig (som spelar huvudrollen och har skrivit manuset) är såklart den här rullens break-out star - men Gilmore Girls Melissa McCarthy kan helt klart se fram emot en Golden Globe-statyett i komedibirollsklassen i vinter för sin roll som megabutch heterobrutta. Åtta popcorn av tio möjliga. En uppföljare är oundviklig.
"All Fired Up" – Ny singel med The Saturdays Ny
Tjejbanden i Storbritannien har haft det svårt att hävda sig på listorna efter att Girls Aloud lagt de högklackade på hyllan och Sugababes ersatt alla sina medlemmar med nya. Hyfsat OK har det gått för The Saturdays (delar av barnvarianten av SClub7) - vars singel Up! som kom för några år sedan hamnade på min bästa-låtar-på-00-talet-lista - men de har inte slagit igenom riktigt stort. Deras förra singel Notorious var dock riktigt bra (den slog inte alls heller, dock) och nu har de tagit Xenomania och ett modernt dance-sound till hjälp inför nästa. Resultatet är riktigt, riktigt bra i min bok. Kul, dansat och popigt. Men jag kan inte hjälpa att tänka att om det är såhär Brian Higgins låter nu, då MÅSTE Natalie, Nicola, Kimberly, Sara och Cheryl återförenas för ännu en skiva nästa år. Steps ska bli kul. Men nu är "The Return of Girls Aloud" snart ett krav.



"Hot Coffee" – Dokumentär på HBO Ny
Fantastiskt dokumentär-tips (via twitter och Weird Science) som handlar om den vanliga missuppfattningen att USA är ett land där privatpersoner stämmer skjortan av företag i parti och minut för att få miljonskadebelopp, och som tar avstamp i ett fall de flesta av oss nog tror vi har stenkoll på: Kvinnan som fick skadestånd av McDonalds när hon brände sig på deras kaffe. Well, jag lovar att ni kommer få er bild av henne (och mycket annat) HELT förändrad efter att ha sett den här dokumentären! Ett måste. Förhoppningsvis snart på nån svensk TV-kanal.
"One Day" – Bok av David Nicholls Ny
När jag köpte den här boken var den bara någomting hyllat på ett "Köp 2 betala för 3"-bord i London. När jag nu läser den är den en enorm succé och etta på svenska boktoppen. Märkligt. Speciellt eftersom den svenska översättningen är fruktansvärd (de har "cowboyridbyxor" på bögklubbarna och schyst stavas med två s) och den egentligen inte är något speciellt märkvärdigt alls. Det är istället en ganska (med något undantag) färutsägbar dicklit där man följer en tjej och en kille tjugoår genom att få veta vad de gör exakt samma dag mellan 1988 och 2007. Visst. Det är en genial idé, det är rappt och stundtals roligt skrivet och exakt den typen av böcker jag vanligen klämmer på sommaren (skrivna av Tony Parsons, Nick Hornby och ett gäng andra vars namn trängs på bokens engelska omslag) - det finns en anledning till att den ligger på mitten av den här delen av listan... Men ändå. Lite märkligt är det allt. Delar ni dock min "Lättläst-i-hängmattan"-passion för böcker om trettionånting-män med taskiga förhållanden i London, ja då är ni hemma. 14 oktober har dessutom den Lone Scherfig-regisserade filmversionen premiär med Anne Hathaway (wow) och Jim Sturgess (wow) i huvudrollerna premiär. DEN kan bli något!



"La Pluma" - Rosévin Ny
Jag är megakonsument av rosévin på sommaren. Jag drickr gärna roliga öl/ale, Pimms är en favorit som jag fixar alldeles för sällan - men 98% av gångerna dricker jag rosé som den svennebanan jag är (dock utan Fanta oftast). Mestadels köper jag Mulderbosch av bara farten, men här är min senaste favorit. Riktigt bra. Testa! 2916 om ni behöver ett nummer. 79 kronor om ni behöver ett pris.
"Glassiären" – Sveriges största glassar Ny
Tja, en bild säger mer än tuen ord. Massivt! Borde vara Karlskronas största turistattraktion om inte staden i sig varit så jäkla vacker.
"Haven" - Säsong 2 Ny
En av förra årets stora sommar-guilty pleasures är tillbaka. Stephen King-baserade Arkiv X-varianten Haven började lite trevande, men blev så småningom - mycket beroende på sin schysta casting - riktigt kul och spännande med en alldeles lagom dos mytologi. Andra säsongen börjar exakt där den förra slutade (en av förra årets roligaste cliffhangers) och det verkar inte ha tappat farten. Snarare fått nytt självförtroende. Absolut inte omistligt. Men kul.
"Viskleken" - Ny bok av Arne Dahl Åt
Har legat här på listan innan, men min otroligt dåliga läs-disciplin när jag inte har semester gjorde att jag inte läst ut den förrän nu. A-gruppens återkomst (och för den delen Jan Arnalds återkomst till kriminalgenren) är efterlängtad hos oss som älskade de tio första böckerna och här får vi vår hunger efter internationella konspirationer, favoritkaraktärer (hoppas Jon inte är helt borta trots att han inte är med i nya gruppen "på riktigt") och - framförallt - Dahls språkliga krumbukter stillad. Ska jag säga något negativt är det kanske att lite väl många karaktärer introduceras i samma bok (de i A-gruppen växte man ju ihop med då de dök upp i olika böcker) vilket gör det rörigt och personteckningarna får lida och bli lite klischétunga. Dessutom så tar det en stund innan hela cirkusen tar fart och det blir aldrig riktigt lika spännande som i de bästa A-gruppsböckerna. Men med det sagt: Jag är så sjukt glad att det här gänget (och Arne Dahl) är tilbaka, och jag längtar redan att få hoppa runt i Europa under nästa fall.





Twitter
Ovärderligt när något gigantiskt händer nyhetsmässigt (och de där tweetsen från ön undertiden allting hände kommer aldrig lämna min skalle) men samtidigt så fullt av felaktig information, besserwissrar, nätmobbare och allmänna dumskallar att man blir helt psykiskt slut efter några sådana här twitterintensiva dagar.





Oslo 110722
Jag vet. Otroligt futtigt och fånigt att lägga något sådant här fruktansvärt på en sådan här fjantig popkulturell lista. Jag ska inte diskutera det vidare. Men det dominerade såklart den här veckan. Och mig och min tillvaro. Och måste därför också dyka upp här. Det vore absurt annars.
R.I.P Amy Winehouse
Ord är onödiga. Det här säger det mesta. Håller tummarna för att den där tredje skivan finns där ute nånstans.



Bredband från 3
Betalade för bredband ett dygn. Efter två timmar ville det ha mera pengar (och då hade det knappt fungerat under tiden för jag satt på ett tåg i djupaste Småland) och efter att jag med viss tvekan betalt igen...så ville det ha mera pengar igen efter 30 minuter. Fullständigt värdelöst. Note to self: Använd iPhone istället.
SJ
Äsch, bara för man betalt för förstaklass så ska man väl inte åka det. Byt alla vagnar till andraklass istället och låt folk svettas som grisar utan eluttag trots de betalt för något annat.

Ungefär så just nu.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Åt en sån glass i förra veckan, räckte dock med EN smak.. ;)

OCH jaaaaa,, Karlskrona är en av mina favoritstäder (kan iofs bero LITE på att min farmor kommer därifrån och hennes pappa sålde grönsaker på torget på typ 20- 30talet) // Jonas

Mattan sa...

Har GA fått en ny medlem? ;) Nadine skulle få en chock.