20 juni 2011

Läget Just Nu - Vecka 1125




Olle Åt
Umgås man med en (snart) tvååring en hel helg så är det klart att man som ickeförälder upplever alla positioner på den här listan i sin relation (hur föräldrar orkar med trotsiga småkillar som inte går att resonera med alls övergår mitt förstånd – själv vill jag bara stänga dörren och sätta på musik) men man glömmer ju lätt bort allt rött och gult när de visar sin bästa sida och bara är sådär mysigt charmiga och oskuldsfullt intryckinsupande som bara små barn kan vara. Jag och lilla O hade en fantastisk helg ihop där höjdpunkterna var pingvintittande i Slottsskogen, åka varv på varv med farfarsbilarna på Liseberg, springa väldigt fort i lägenheten, sitta längst bak i spårvagnen och titta ut genom fönstret utan mamma & pappa och att köra lastbil fram och tillbaka på hallgolvet. Saknar honom massa.
"Super 8" - Film av J.J. Abrams Ny
Sommar/popcornfilmerna har de senaste åren varit så mycket serietidningshjältar och action utan handling att det nästan kommer som en chock när JJ Abrams plötsligt gör en film där handlingen och de okända skådespelarna får stå i centrum. Visst, den här filmen där ett tåg med mystiskt innehåll kraschar mitt framför ögonen på ett ungt filmteam i en sömnig småstad i sjuttiotalets USA bygger mycket på nostalgifaktorn från en publik som (likt undertecknad) växte upp på en Spielbergsk diet av E.T, Hajen, Goonies, Indiana Jones och Tempelmysteriet; starka historier med övernaturliga inslag och med barn påväg in i ungdomsvärlden/vuxenlivet i centrum – men med starka insatser från barnen (speciellt Elle Fanning och debuterande Joel Courtney) och ett extremt rappt tempo (också ett lyft från otalet alldeles för långa sommar/actionfilmer – här finns inte en död sekund) står den här filmen säker även på egna ben. Årets bästa kommersiella film (inget slår Dogtooth och Melancholia i min värld) so far. Se! 8/10.
Saluhallens Lammkorvar Ny
Jag vet inte vart FF köpte dem, men de här korvarna var verkligen höjdpunkten när jag och familjen grillade i fredags. I alla fall för oss vuxna. Olles höjdpunkt var en katt som gick förbi. Vart den tog vägen diskuterade vi sen hela helgen.
"Swagger Jagger" – Ny Singel med Cher Lloyd Ny
I Storbritannien är X-factor fyran Cher Lloyd en följetong i skandaltidningarna och folk har hatat henne sedan hon blev utplockad av Chery Cole framför publikfavoriten Gamu i förra årets omgång. Well, talang visade sig ändå den unga tjejen ha i drivor – både när hon rapade och när hon sjöng och Black Eyed Peas will.I.am uppgavs slåss med en massa stora producenter om att få släppa musik med henne. Nu är första singel här – och med pop- och bögbloggar i Storbritannien rasar och hånskrattar över att det låter så hemskt så föll jag direkt för den här otroligt amerikanska och otroligt 2011-blandningen av BEP, Gwen Stefani, Swedish House Mafia (de sista 50 sekunderna är magiska – tänk om hela låten var sådan) och det gamla örhänget My Darling Clementine.



"Plants vs. Zombies" – Förra årets bästa spel Åt
Det kom en uppdatering på iPhonen, självklart var jag tvungen att kolla in den, och vips var jag stenfast i förra årets bästa spel (jajamensan, kolla här bara) ännu en gång. Jag sa det så ofta då, men det är verkligen dags att säga det igen: Ska ni bara ha ett enda spel på er iPhone så är det det här. Fortfarande sjukt kul. På fjärde varvet…
"Colour of a Man (Pet Shop Boys Organic Mix)" – Mix med The Hidden Cameras Ny
Min största The Hidden Cameras-period försiggick någonstans kring Mississauga Goddam-skivan/Ban Marriage, men när min gode vän David uppmärksammade mig på onsdagens Popjustice-låt så ramlade jag snappt tillbaka i Joel Gibbs varma röstfamn. Tricket här är såklart en sjukt snygg och supersoft mix av grabbarna i Pet Shop Boys som här förenar två av homovärldens stora popgrupper på allra bästa sätt. Ljuvligt.



"If I Do" – Ny singel med Brandur Ny
Knappt har jag kommit över hur bra den av SoFo records nytända Brandur blivit med singeln The Illusion of innan han släpper ännu en snygg elektrorökare. Den här gången lite mera mysigt bitterljuvt än den mer dansiga föregångaren. Den där kommande skivan kan bli något riktigt, riktigt stort! Lyssna själva här!
"I Didn't See It Coming (Richard X Remix)" – Ny remix på Belle & Sebastian Ny
Mer musik på dagens lista – och ännu en fantastisk mix! Här har Richard X stoppat de gamla legendariska indiepoparna i någon form av Never Ending Story-kostym…och det fungerar alldeles utmärkt. Hör själva!



Slottskogen Ny
Varje gång jag är där så slås jag av hur mycket jag gillar den där parken…vilket är långt mycket mer förvånande än det låter eftersom jag länge tyckte det var en av Göteborgs mest övervärderade platser. Nu är jag nästan lite stolt.
"The Matt Lucas Awards" – BBC Pilot Ny
OK. Allt i den här piloten som driver med alla prisgalor därute är inte klockrent, men jag gillar idén (och Matt Lucas och hans gäster så mycket) att jag förlåter att det blir lite fånigt ibland (och att de dissar Blues I Can’t). Dialekt-kategorin i början är till exempel klockren. Kolla själva!








"Harry Potter och Dödsrelikerna: Del 1" – Film av David Yates
I "Harry Potter-filmtermer" är det här en av de svartaste, bäst spelade och mest vuxna delarna i filmserien. Precis som böckerna har ju filmerna blivit svartare och mer fulla av relationer huvudkaraktärerna emellan. Det, och en riktigt snygg animerad sekvens om vad The Deathly Hollows egentligen är, är verkligen behållningen med den här filmen (samt en skönt överspelande Helena Bonham Carter) som annars så otroligt tydligt är en halv bok och en inte speciellt intressant historia på egna ben. Karaktärerna hänger mest runt i en skog mot slutet utan något speciellt klimax i historien, och innan känns allt mest som spridda actionskurar. Älskar man böckerna och har läst dem, vilket jag gör, så har man förmodligen mer behållning, men annars är det här bara en transportsträcka till finalen. 5/10





"Den Utvalde" – Film av Eric Donell & Martin Söder
Jo, jag hade väl hört att det här kriminaldramat från 2005 om en mördare bland studenterna i Uppsala skulle vara dålig och jag visste den fick urusel kritik – men det får ju (med rätta) Beck- och Wallanderfilerna också när de går upp på bio…emn sen är de ändå ganska trivsamma guilty pleasures en söndag då det regnar. Det är inte det här. Den här sjukt kassa soppan med en monstruöst träig Andreas Wilson i huvudrollen är inte i närheten av något man kan förknippa med ordet pleasure. Manuset är rent ut sagt förjävligt, replikerna helt befängda, skådespelarna varierande från "vi sliter ihjäl oss med det vi har" (Dufvenius, Kulle, Rosenberg) till pinsamma (nämnda Wilson), regin slarvig (regissören har för övrigt skrivit manus och – spoilervarning – castat sig själv som mördaren) och alltihop är helt enkelt en vilt flaxande kalkon. Största mysteriet är definitivt inte vem mördaren är. Det är att nån fick ihop pengar (å så många kända namn) att göra den här skiten. 0/10…men notera gärna betygen på DVDns omslag. Trustworthy!
Överdriven stress på jobbet
Tja, det är väl ingen som tycker det är roligt, men det har tagit upp så mycket kraft den här veckan så det måste vara med här. Lite stress är kul. Men lLagom är bäst.

Ungefär så just nu.

1 kommentar:

Anonym sa...

Slottskogen har man många och härliga minnen till, är i stort sett uppvuxen där, inte så konstigt eftersom jag bor/bott precis bredvid hela livet! :) // Jonas