18 april 2011

Läget Just Nu - Vecka 1116
"Cirkeln" – Ny bok av Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren
Ny

Jag är långt ifrån klar med den här ungdomsromanen om sex tonårstjejer som inser att de är häxor och att de har på sina axlar att rädda världen, men jag är redan smått besatt av den och kan inte sluta läsa (jag bär med mig den typ 500 sidor tunga inbundna boken överallt med samma envishet som om den vore en pocket). Jag har ju gillat Mats böcker innan (speciellt Halva Liv) men här faller alla bitar på plats och det känns från ruta ett som om det är den här typen av "CW-serie i bokform" han var född till att skriva. Återkommer med ett mera heltäckande omdöme – till dess veckans mest självklara besatthet!
Eurovisionkväll med/för QX Ny
Typ tio bögar och 43 Eurovisionlåtar är receptet för en mycket lyckad fredag. Resultatet av omröstningen kan ni läsa i nästa nummer av QX.
Mina nya Addidas basketkängor Ny
Denimfärgade med guldränder och med en praktisk dragkedja bak så lata jag slipper knyta upp dem varje gång…och så snygga att jag bara vill fotografera mina fötter hela tiden när jag har dem på mig. Årets Londonfynd?
"Feel 4U" – Ny singel med DreamBeats feat. Alcazar Ny
DreamBeats är ett av årets mest spännande dansprojekt i min bok, och även om deras förstasingel kanske är lite väl mycket färgad av det (i och för sig helt underbara) band som framför den – sjuttiotalsdisco känns kanske inte riktigt 2011, även om DeeLite-vibbarna är välkomna när som helst i min bok – så har jag stora förväntningar och förhoppningar på den här producent och låtskrivartrion i fortsättningen.
"Happy Endings" - Ny komediserie på ABC Ny
Det här känns på pappret som något jag borde avsky eller helt ignorera; ännu en romcom/sitcom med "Friends-upplägg" (snart 20 år senare) där tre tjejer och tre killar hänger på fik och pratar relationer och där allting utgår ifrån att en av tjejerna lämnar en av snubbarna vid altaret. Jag borde avsky det - men jag måste medge att jag faktiskt tyckte om de första två avsnitten ganska mycket… Elisha Cuthbert kan ju vara riktigt rolig och Adam Pallys bögkaraktär känns väl inte helt dum i sammanhanget. Jag är försiktigt optimistisk att ABC behåller den här även till hösten.
"Vanbot" – Ny skiva med VanbotNy
Svenska Ester Ideskog är en av många fantastiska syntbrudar som traskar i fotspåren av Robyn och Lykke Lis framgångar – ni vet den där typen av popelectro som norrmännen hade patent på så länge med Annie och Debutalbumet från hennes Vanbot-projekt pendlar mellan snygg, popblogghyllad elektrodans till mer organiska skönheter som doftar av Björk. En spännande debut med klar mersmak som för min del gärna fått ha flera spår med Make Me Break Me- och Lost Without You-refränger för att jag skulle gått ned helt i brygga. Betyg i majnumret av QX!
"Inför Eurovision" – Årets upplaga av SVTs ESC-smygtittande Ny
Jag har ganska länge närt en idé om att SVT borde lyfta sina Inför ESC-program ett snäpp och göra snygg fredags eller lördagsunderhållning av dem a' la Diggiloo, där årets bidrag och betygen på dem lindades in i något glammigt tävlingsfodral och där en eller två av de utländska artisterna kunde få dyka upp i varje program. Så är det inte i år. Heller. Men efter en VIP-titt på morgondagens premiärprogram kan jag avslöja att panelen och programmet är roligare och bättre än någonsin. Panelen med Lotta Engberg, Andreas Johnson, Christine Meltzer, Sarah Dawn Finer och Tomas Lundin är inte rädda för att säga vad de tycker, för att diskutera hur det kan gå i tävlingen eller för att såga respektive hylla bidragen oavsett vilket land det kommer ifrån – eller vad andra i panelen tycker. Christer borde vara lika nöjd som han ser ut i rutan!
"The Kennedys" – Ny TV-serie Ny
Redan på SVT och berömd för att kanalen som beställde serien drog åt sig om öronen när det blev känt att manusförfattaren var superrepublikan och när kritiska demokratiska röster skallade att allting var rent hittepå historiskt sett. Well, jag antar att man får läsa på om hur verkligheten såg ut på annat håll – precis som man fick göra med The Tudors – för resultatet är en snygg, men galet såpig, berättelse om amerikas politikerfamilj nummer ett (där pappa Kennedy porträtteras som den galet drivande maktfaktorn bakom alla sönernas politiska karriärer) som är sådär lagom, åttiotalsminiserie-underhållande att man inte kan sluta plöja alla delar i en följd. Snyggt kastad med Greg Kinnear och (en sjukt porträttlik) Katie Holmes i huvudrollerna och en klar guilty pleasure med sex, kärnvapen, medecinmissbruk och lobotomering för den som inte stör sig på historiska avvikelser eller småkackiga repliker.
"Judas" - Ny singel med Lady Gaga Ny
När Lady Gaga och RedOne samarbetar igen doftar det såklart både Poker Face och Bad Romance, även om jag tycker verserna påminner mycket om Leila K. Självklart ännu en hit för Gaga, och den kommer spelas en hel del i min iPod, men någonstans har det faktiskt infunnit sig en viss mättnad hos mig, och hon överraskar inte direkt längre.
"Himlen är Oskyldigt Blå" – Film av Hannes Holm Ny
Fick äntligen tillfälle att se Hannes Holms sjuttiotalsbarndomsskildring, och det visade sig ju vara en riktigt snygg och trevlig svensk film – även om jag måste erkänna att jag kanske hade lite högre förväntningar. Nu blev den inte mer än en bra svensk söndags-DVD, och det är såklart inte illa det heller. Stort plus för snygg scenografi, en riktigt bra Peter Dalle och den där plastpenisen i början.


"Inside Job" – Dokumentär av Charles Ferguson
Filmen som vann en Oscar för bästa dokumentär tidigare i år är en intressant, men rätt så torr, granskning av hur den ekonomiska krisen 2008 kunde uppstå. Börjar snyggt, med Matt Damon som speaker, men för någon (som undertecknad) som inte är helt nere i ekonomi och dess olika temer blir den alldeles för rörig en bit in.
"The Black Out" – Nytt program på Kanal 5
Att låta människor göra saker i mröker har varit upphov till flera TV-serier tidigare, men det är först med det här slaskprogrammet (som jag ramlade över av en slump) som jag tycker det blivit riktigt lyckat. Eller okej. Första programmet hade jag i alla fall väldigt roligt åt – det känns onekligen som en idé man kan bli trött på snabbt – och det hade kanske mest att göra med de skönt überfjolliga killarna som var med (även om jag misstänker att sexuell läggning knappast har så mycket med att göra med hur stursk du är i ett stort spindelnät fullt av spindlar som du inte ser) men jag är försiktigt optimistisk.
Loka Coconut Dream
Ett mineralvatten som smakar kokos är precis så vidrigt eller gott som man kan tro beroende på vad man tycker om saker som smakar kokos. Jag är ju lätt besatt av smaken…men tycker ändå det blir en smula märkligt. Som att slicka på en Bounty minus sockret. Typ.

Lady Gagas kommande skivomslag
Alltså? På riktigt? Som en spinn på ett hårdrocksomslag från åttiotalet fast helt utan humor. I don't get it.
"NittiLeaks" – Nytt Filip&Fredrik-program
Tja, det skall väl vara F&F för att kunna slarva bort en så bra idé till totalt meningslös grabbighet (inte en enda brud 1990? Kom igen!? Vouge?) och helt poänglösa inslag (Att låta Adam Alsing köra för fort på samma ställe som för 21 år sedan? Bra TV…). Nä, nu vill jag ha en RIKTIG genomgång av det populärkulturella nittiotalet. SVT! TV4! Vem ställer upp och fixar?
Finlands och Belgiens ESC-bidrag
Vidriga på två helt olika sätt i min bok. Men fortfarande vidriga.
Finland
Vad var det där för valresultat? Världen är verkligen inte på rätt spår just nu…

Ungefär så just nu.

2 kommentarer:

Nordh sa...

"jag är redan smått besatt av den och kan inte sluta läsa"

Det är du inte ensam om att vara.
Jag räknar dock med att det kommer att bli riktigt jobbigt när man är klar med första delen och sedan få vänta i typ ett år för att kunna läsa vidare om hur det går.

Björn sa...

När det gäller Paradise Oskar har jag gått i precis motsatt riktning. Från sömnpiller till Top-5. Och han är ju söt att man smäller av :P