03 maj 2010

Läget Just Nu - Vecka 1018
J.A.C.K – Världens bästa kompisgäng Ny
Jag är lyckligt lottad som har en väldig massa fina vänner – det märks inte minst sådana här veckor när jag har dödsångest inför flygning och många ställer upp och stöttar – och ett av de kompisgäng jag känt längts är grabbarna i vad vi (mest på skämt) brukar kalla J.A.C.K (efter första bokstaven i våra namn). Vi har känt varandra sedan Chalmerstiden och hänger väl lite försällan nu för tiden (de har varsin familj och hög med barn) men när vi väl träffas har vi alltid sjukt kul och ungefär vadsomhelst kan hända (och händer). I love you, guys! Jag är så glad att ni finns.
Barcelona Ny
J.A.C.K har tidigare varit i London och Stockholm och nu i helgen var det då dags att inta den katalanska huvudstaden. Jag har alltid velat åka till Barcelona, och det var verkligen hur skoj som helst att få se det med egna ögon - men jag skulle ljuga om jag sa att det blev en ögonblicklig förälskelse. Det toppar inte städer som London och NYC, men jag skulle kunna jämföra det med känslan jag fick för Istanbul när jag var där. Fascinerande, coolt, fantastisk arkitektur, varmt & skönt, småflummigt – och kanske inget jag kommer lägga överst på listan att få åka tillbaka till. Med det inte sagt att det inte var en toppenresa – men spanjorerna får nog få några försök till på sig om jag ska smälta.
"Party (med Lasse Lindh & Co) i El Raval" Ny
Fråga mig inte hur det gick till, men efter en helt fantastisk dag där en sen lunch mynnade ut i sex flaskor rosévin så hamnade vi tillslut i det ganska flummiga området El Raval där vi sprang på Lasse Lindh. Skadad som jag är efter flera Melodifestivaler så trodde jag (efter X antal öl och de där rosévinsflaskorna) att jag kände honom…och Mr Lindh verkade hänga på…så allt mynnade ut i en otroligt röjig partynatt med våra båda gäng. En ny J.A.C.K-klassiker var född.
Tapas Ny
Vi hittade ett litet favorithak på ett torg i närheten av där vi bodde som hade fantastiska korv-tapas – men hela Barcelona bubblar ju av tapas i alla möjliga olika former, och är det något man ska göra när man är i Spanien så är det självklart att käka tapas.
Middag på Les Caracoles Ny
Ett tips från syrran fick bli den restaurangen som vi firade min födelsedag på (tre månader sent, men ändå) och trots det lite turistfälleliknande anslaget (de grillar kycklingar utanför restaurangen på gatan och den gigantiska lokalen var fylls av folk från alla jordens hörn förutom typ Spanien) blev vi serverade en fantastisk tallrik med fick och skaldjur. Rekommenderas om man är i Barca och har lika mycket nollkoll på vart man bör äta som vi hade…och serranoskinkan vi tog som förrätt kan vara det godaste jag ätit på månader.
"Solsidan" – Svensk TV-succé Ny
Efter att hört superlativ efter superlativ om Felix Herngrens komediserie så skaffade jag tillslut alla avsnitten och bar med dem till Barcelona. Där förgyllde de flera sena efterfester, och även om igenkänningsfaktorn förmodligen var tre tusen gånger så hög hos mina villaägande vänner, så måste jag säga – flera månader efter alla andra - att det var länge sedan jag såg något så roligt svenskproducerat. Bra jobbat!"American Wife" – Bok av Curtis Sittenfeld Ny
Jag tycker egentligen det är lite pinsamt att ta upp den här boken här – jag började ju faktiskt läsa den redan förra sommaren och la den på listan då…men sen blev den bara liggande och jag har haft lite ångest för jag är så sjukt dålig på att läsa böcker numera. Nåväl. Det har absolut inget med kvalitén på det här boktipset från Mats Strandberg att göra för den här boken som bygger på George W Bush hustrus liv (den blir ännu intressantare att ha läst nu när Laura Bush riktiga memoarer släpps i dagarna och många av historierna från denna boken finns med där) är nämligen riktigt, riktigt bra och rekommenderas för den som är sugen på en småsåpig, men extremt välskriven, historia om det amerikanska rikets första dam och hennes slyngel till man.
Desigual & Bershka Ny
Jag har nog aldrig shoppat så lite på en utklandsvistelse i hela mitt liv som jag gjorde i Barcelona – två skärp och ett par billiga solglasögon var det enda jag shoppade som jag tar med mig hem (det gick en hel del pengar ändå…de bara dracks och åts upp istället). Det hindrar dock inte att de här två spanska klädkedjorna (där Desigual numera finns i Stockholm om jag är rätt informerad) har en hel massa kul att titta på och är långt mycket billigare i sitt hemland än i exempelvis London.
Ramlösa Rabarber Ny
Jag hade nästan glömt bort hur rabarber smakar eftersom jag numera mest får min rabarberdos genom Yoggi med rabarber och vaniljsmak…och det smakar ju mera som vilken yoggi som helst med vaniljbas. Men faktum är att den här nya Ramlösan – hur artificiell den än är framställd – verkligen smakar som de där stjälkarna man gnagde på som barn efter att ha plockat direkt i trädgårdslandet. Helt okej och hyfsat fräscht i sommar.
Hyrlägenhet i Barri Gotic Ny
Att inte bo på hotell utan istället hyra en lägenhet mitt i "Barcelonas Gamla Stan" rekommenderas verkligen om ni är en lite större grupp som åker dit.
"Glee" – TV-succé
Så fantastiskt som Madonna-avsnittet var förrförra veckan så kan man inte säga annat än att den där musikalsmockan sist var en besvikelse. Lite jämnare nivå, tack!
Flygrädsla

Tre timmar i en ståltub. Panik. Dödsångest. Ingen sömn och spontana kräkningar innan. Fruktansvärd ångest under tiden jag sitter på planet (vilket by the way är precis detta nu när jag skriver det här). Att flyga är verkligen något av de mest fruktansvärda man kan utsätta mig för – och just nu är jag själaglad att jag inte har en enda flygtimme planerad framöver (fast jag SKA till London i sommar igen…så det lär inte vara länge) för det här sliter på kroppen långt mycket mera än de där kalasnätterna i Barca. Med det sagt: Nedresan med en hel del drinkar blev rätt bra ändå. Hem var långt mycket värre.
"Uteliggaretorget"
Nä, det hette nog inte så – men det var vad det fick heta efter att vi av en slump hamnat där två gånger och båda gångerna insett att det var ett av de mest otrevliga skumraska torg vi besökt. Ska någon av er till Barcelona lovar jag leta upp dess rätta namn så ni kan hålla er borta därifrån!
Barcelonas Flygplats
Förmodligen en av de tråkigaste flygplatser jag varit på. Gigantisk, använd till yungefär en tredjedel, helt feldisponerad... Möjligen reste vi kanske från någon form av lågpris-terminal, men ändå. Något mer än tre trekantsmackor på hela flygplatsen hade kanske varit trevligt som mat?

Ungefär så just nu.

1 kommentar:

Anonym sa...

"Så fantastiskt som Madonna-avsnittet var förrförra veckan så kan man inte säga annat än att den där musikalsmockan sist var en besvikelse. Lite jämnare nivå, tack!"

Jag skulle nog påstå att nivån är helt makalöst högre än nästan allt på TV just nu (exkl. Modern Family); senaste episoden "Laryngitis" är helt outstanding.

Vår tids Grease, bara mycket bättre.

/Pedro