08 december 2009

Läget Just Nu - Vecka 0950




Olle Åt
Japp, nu har jag varit i Stockholm igen och då ligger Olle såklart etta på listan. I helgen fick han följa med morbror på sitt första pubbesök. Morbror drack en ale och Olle drack mjölk. Funkade utmärkt. Ser fram hur mycket som helst i att få spendera hela julen med honom och hans föräldrar.
"Hänga med Edward & Ronny" Ny
Jag vet inte riktigt vad jag ska skriva här. I min värld känner jag att jag har olika familjer. Jag har min blodsbundna familj jag växt upp med, jag har min Göteborgsfamilj – och så har jag min Stockholmsfamilj som består av de här två grabbarna. Är jag med dem är jag hemma. I vilken stad jag än är. Och en påse chips, en cola och fem timmar melodifestivalsnack (och TV-snack och film-snack eller vad som är på tapeten) kan kanske vara mitt bästa recept på en bra söndag.
"Hänga med Felix & Märta" Ny
Jag älskar, älaskar, älskar att hänga med de här två underbara människorna och helt ogenerat prata musik som om det vore jordens enda vetenskap i flera timmar. Att sitta i mörkret i deras studio och höra LeKid-låtar före alla andra är en fullkomligt magisk sysselsättning i mina öron, och en sväng till underbara muffinsbageriet för ett suveränt stycke bakverk känns nästan som slöserie mot att använda samma stol som kanske Britney Spears en gång suttit på i de gamla Cheiron-lokalerna. Fast de vore ju såklart inget utan F&M. Ni är så sjukt bra!
"Hairspray" – Musikal på China Teatern Ny
En av de unika sakerna med hairspray är att det är en av de få musikalsuccéerna på senare år som inte bygger på att man tagit en massa redan kända låtar och byggt en historia kring dem. Här är det ju istället John Waters underbara film som ligger i botten, och när Chinateatern nu sätter upp succén för första gången i Sverige så lyckas man få till det riktigt ordentligt. Visst, håren är lite mindre än i originaluppsättningen, Helena Bergströms Colin Nutley-improviserade spelstil stör mig något ordentligt när hon ska axla Michelle Pfeiffers mantel från filmen, och jag begriper inte riktigt beslutet att översätta bara nästan alla låtar till svenska (de som plötsligt kommer på engelska tappar man fort intresset för) även om originaltexterna är kalas…men sammanlagt var det längesedan jag såg något så väl genomfört i musikalgenren i Sverige. Rolf Lassgård är alldeles superb i den numera klassiska man-som-spelar-kvinna-rollen och Jessica Herbertsson är lysande i huvudrollen som Tracey. Det är glatt, snyggt och melodierna är oftast helt oemotståndliga. Rekommenderas varmt.
"Party hos Tobbe" Ny
Aftonbladets Tobbe Ek kan vara en av de mest perfekta värdar jag någonsin träffat på. Han behöver inte ens vara hemma i sin nya schysta lägenhet som i lördags för att få igång världens bästa stämning och matcha olika folk med varandra i sköna mingel – det funkar lika bra på ett hotellrum i Norrköptin eller i en bar vid Stureplan. Jag åkte gärna till london innan. Med Tobbe i stan framöver lär man inte vilja åka dit mer sällan.
Saffransbiscotti & Lussekatter Ny
Lussekatter är gott, men det kan bli lite för mycket bulle för mig. Lite mycket deg liksom. And let's face it: Det är inte en semla (för den oinvigde en av den här killens största laster). Espresso House saffransbiscottis är däremot helt oemotståndliga. Biscottis är ju gott ungefär jämt, men med saffran i sig får de inte bara en godare smak, utan man får även en ursäkt att äta hur många som helst såhär runt lucia. Mums!
"X-Factor/Xtra-Factor" – Storbritanniens största musiktävling 15v
Okej, så åkte då killen som man ifrån program ett…eller fel…som man i program ett….trodde skulle vinna årets X-factor. Ett tydligt exempel på att en bra röst aldrig räcker hela vägen i en talangtävling, utan det krävs även att du har en personlighet som folk gillar så de röstar på dig. Facit? Danyl rök och de tre charmigaste och mest folkkära sångarna är kvar – och det gör mig inget alls eftersom jag har två favoriter i finalen och dessutom tycker väldigt mycket om Stacey. Men Joe eller Olly måste vinna. Och jag tror det blir Joe som drar det längsta strået på lördag!

Joe


Danyl


00-talet-listor Ny
Jag känner ungefär varje dag numera att det var ett alldeles för stor projekt att ta på mig en 00-talet-lista i varje blogg. Ni märker ju själva hur listan här tar över allting, och i Schlagerbloggen är det inte mycket bättre. Men sanningen är ju att jag älskar sådana här listor! Här har ni tex en sida full med filmlistor. Och här har ni Labyrint-Pärs variant. Love, love, love som Agnes skulle ha sagt.
"Echo" – Ny singel med Girls Can't Catch Ny
Visst, just nu plöjer jag mest igenom 2009 för att få ihop en lista över årets bästa skivor och låtar, vilket kanske gör att luckan för ny musik är ganska liten och mottagligheten för den desto större…men den här nya låten från en av mina "brittiska tjejgrupper att hålla ett öga och ett öra på" vill inte sluta att eka i mitt huvud den här veckan.
Potatismos & Köttbullar Ny
Klart underskattat (med lingonsylt och brunsås) som kvällsmat framför Ullared på TV. Svenska motsvarigheten till britternas oemotståndliga Bangers&Mash.





"Taking Woodstock" – Film av Ang Lee
Det blir oväntat mycket buskis när Ang Lee ska berätta om killen som för att fixa lite beläggning till sina föräldrars motell erbjöd en hippiefestival som bannlysts från grannstaden plats på en av sina grannars fält – vilket resulterade i att en halvmiljon människor kom dit och i en musikhändelse som förändrade amerikansk kultur förevigt. Lee fokuserar mest på Elliot Tibers komma ut-historia, och låter alla figurer runt honom bli schablonartade buskiskaraktärer (jag lovar att det inte är många steg från Imelda Stauntons morsa och Stefan&Kristers Augustina) och det fungerar väl sådär. Det är dock rätt underhållande (Emile Hirch visar snoppen och Liev Schreiber är transa) och verklighetsbakgrunden får åtminstone mig att stanna filmen ut. Men det är ljusår från Brokeback…




Ingen iPhone

Det känns efter bara några få månader som användare lite som att bli av med en del av sin arm när man tvingas skicka in sin iPhone på reparation. Jag led när min Ericsson-mobil (som jag nu tvingats tillbaka till) var borta i månader i somras. Det var ingenting emot vad jag lider nu… Fruktansvärt. Och jag vet inte ens om vi får fira jul ihop!
Stress
Den här veckan är fruktansvärd jobbmässigt. Och adderat på det ligger julklappsköp, QX-deadline, två blogglistor och en lägenhet som inte känns som den städats på hela årtiondet. Stickningar i vänsterarmen? Check!
Bloggmissbruk
Jag ber återigen om ursäkt för mitt klena bloggande, men jag hoppas ni få läsare som är kvar får ut någonting av adventskalendern, att ni läser Schlagerbloggen och att jag på nyårsafton kommer få ut The Oswald Awards som vanligt såklart. Håll ut!
Folk som rör till saker i huvudet på en
Borde förbjudas. Ordning och reda, glöggmys på fredag.

Inga kommentarer: