20 april 2009

Läget Just Nu - Vecka 0917
"Aliens vs Monsters" – Film i 3D av Rob Letterman Ny
Filmen i sig är väl egentligen inte superspeciell. En ganska schyst actionanimering med en ovanligt cool brud i huvudrollen (politiskt korrekt girl power gånger hundra – hon väljer inte ens "prinsen") och med lagom mycket referenser till popkulturen (vilket i mitt fall så klart är rätt mycket) och en mängd sköna karaktärer gjorda av Hollywood-grädda. Men dock en barnfilm (även om det är en väldigt våldsam sådan). Nä, det som får den att hamna överst på listan denna vecka är att den är filmad i modern 3D och att detta var min första upplevelse av det. MY GOD. Jag är sjukt imponerad. Tekniken har kommit en bit sedan TV Piraterna (även om glasögonen är lika obekväma) och det är verkligen otroligt coolt att se filmer med ett sådant djup och med saker som kommer flygande ut i ansiktet på en. Dessutom känns det nästan aldrig som en gimmick, utan bara snyggt, snyggt, snyggt. Jag längtar ihjäl mig efter den där dockfilmen av Nightmare Before Christmas-regissören som visades på trailer innan – och såklart efter Camerons Avatar. Den kan bli minst lika banbrytande som T2 och Titanic.
Fredagsfest med Gänget Ny
En bra fredag är att först komma från ett grått, kallt Stockholm till ett soligt Göteborg med utspruckna träd, sen få mat och kolla finalen av Project Runway Canada med FF – och sen som grädde på moset spendera hela kvällen på fest hos A&A med en hel låda rose vin och en hel hög heterobrudar som gillar Eurovisionmusik och SingStar. Udda. Men trevligt.
"Der Baader-Meinhof Komplex" – Film av Uli Edel Ny
Jag minns att när jag på gymnasiet skrev någon form av inlämningsuppgift om terrorism så tyckte jag det var galet spännande och fascinerande. Det kalla krigets åttiotal hade just slutat och terrorhot var något som tillhörde sjuttiotalet och som kändes exotiskt och spännande med alla sina kapningar och bokstavsförkortningar. ETA, IRA och – såklart – RAF. När jag nu ser filmen om Rote Arme Fraktion och Baader-Meinhof gruppen så inser jag att jag hade väldigt dålig koll på bakgrunden till det de gjorde när jag rabblade upp olika attacker på gymnasiet. Att Israel och Palestina då som nu var en av de stora grejerna och hur dessa ungdomar oftast ville revolutionera mot en nazistisk föräldrageneration som de fortfarande tyckte styrde landet. På det sättet är detta en jäkligt bra och intressant film som jag sitter som klistrad vid. Den kör på i ett rasande tempo och den är otoligt snyggt gjord...vilket också känns lite som dess problem. Skådespelarna gör helt enkelt karaktärerna lite för snygga, vackra, coola och Bonnie&Clydeiga. Och okej...det kanske de var...men jag saknar någon form av lite större djup bakom de snygga ansikterna och lite mera psykologi kring varför de gör som de gör (mer än att det ser coolt ut och låter korrekt). Men bra. Absolut. Och sevärt så in i bomben (no pun intended).
"Project Runway Canada" – Kanadensisk succésåpa Ny
så har de slutligen korat sin vinnare – och förmodligen var det den mest rättvisa (och överlägsna) vinnaren i en reality på år och dag. Vinnaren hade helt klart haft något att säga till om i den amerikanska varianten också. Vi får väl se hur den nya USA-versionen står sig om några månader – till dess kommer jag sakna underbara Imam och världens bästa realitytävling.
"Robinson 2009" – Realityklassiker på TV4 3v
På tal om reality då... Svenska Robinson är fortfarande väldigt, väldigt vanebildande. Med Carina på fredagar och japanerna på torsdagarna (och okej...söndagsdeckarna) så har TV4 plötsligt fått mig att se TV på TV igen. Helt tvärsemot alla SVTPlay-trender. Underligt. Men Robinson är mitt mesta måste. trotts att jag avskyr att strandraggarna tillåts dominera och förmodligen kommer rösta ut trösknissarna en efter en nu.
"Fun Light Strawberry/Watermelon" – Ny Limited Edition-dricka Ny
Nä, jag behöver ingen kurs i att lightprodukter är cancerframkallande. Inte heller behöver jag bli upplyst om att även om dryckerna inte innerhåller några kalorier i sig så stimulerar de aptiten så mycket att man äter mera i alla fall. Nä, ni behöver inte ens berätta ifall den innehåller E-kombinationer som är förbjudna i alla stater utom Azerbaijan och som fått öron att växa ut på ryggen av möss. Jag tycker ändå Fun Lights nya (supersöta) sommardricka är rätt mumsig.
"Right Here Right Now (Oscar Holter Extended Club Mix)" – Ny Singelmix med BWO Ny
Jag tycker att låten i original är en av BWOs starkaste singlar någonsin (även om jag fortfarande håller Rise to the Occasion som en bättre låt och förstasingel) men i Melodifestivalens hovremixare Oscar Holters händer blir den mera dansant och Pet Shop Boys-blippig – två adjektiv som såklart alltid går hem hos undertecknad.
Spelkväll hos SDF Ny
Jag slutar aldrig förvånas över hur mycket en del av mina vänner och bekanta kan om film. Scene It! för Playstation 3 är det ultimata beviset och i veckan spenderade jag en supertrevlig kväll i en vindsvåning i Stockholm för ännu en kamp med ytterligare en adderad medlem till den trio som vanligen går holmgångar i kunskap om allt från svartvita komedier med Jack Lemon till vem som spelar en av tjejerna i Clueless. Mera sådant!
"Hjälp! Jag är med i en japansk tv-show" – TV-program på TV4 Ny
Okej, vem försökte jag lura förra veckan när jag la det här programmet på den röda delen av listan? Det är ju otäckt vanebildande att se C-kändisar göra precis vad som helst för pengar, medan Carolina Gynning mest ser ut att tycka de är en jobbig bisyssla under en dag med extensive Tokyo shopping. Genial, intelligensbefriad slask-TV i rakt nedstigande led från åttiotalsfavoriten Oss Skojare Emellan.
Mina Hamburgare med Matvetesallad Ny
Jag är rätt kass på mat. Inte så att jag köper allt färdiglagat, men jag är rätt kass på att få till det så jag ens själv tycker det är speciellt gott. Kan ha att göra med att jag tycker matlagning är ganska trist och att mitt förhållande till mat alltid varit ganska anträngt (gissa varför jag räknar alla kalorier jag ser just nu). Men i veckan fick jag av en slump till en riktigt smaskig sallad och ett par schysta hamburgare från scratch – som dessutom var jäkligt nyttiga och kvalade in under tillåten gräns för middag i Aftonbladets Viktklubb – och då tänker jag fanimej skryta om det här på listan också.
Twitter 2v
Vem behöver morgontidningar när man får veta allt som hänt inom alla områden man bryr sig om genom Twitter så fort man vaknat och loggat in?
"Australia" – Film av Baz Luhrman
Jag älskar Baz, men i hans tidigare filmer har det funnits en engagerande berättelse bakom alla sprakande färger och all fantasifull form. Det gör det faktiskt inte i Australia. Jackman är såklart snygg att titta på som alltid, David Wenham duger också, och Nicole Kidman kommer undan med sitt vimsiga överspel när Baz regisserar...men; historien där Luhrman försöker slå ihop en hel massa delar av Australiens historia (med fokus på de förlorade generationerna och på Australiens inblandning i andra världskriget) och krydda med en kärlekshistoria a' la' Borta med Vinden griper aldrig tag och engagerar inte det minsta. Det är den ena bilden vackrare än den andra, men man bryr sig inte ett dugg och den är på tok på tok för lång. Ett dyrt och läckert misslyckande helt enkelt.
Trasig Telefon
Det är en sak om man tappar den i golvet. Det är en sak om man av misstag råkar droppa den i pissoiren på fyllan. Men om man bara svarar i sin telefon ett samtal som alla andra – och då märker att det plötsligt inte hörs något om man inte sätter luren på högtalarfunktion (mindre smidigt i kontorslandskap och på tunnelbanan) så känns grejen med att lämna bort en två månader gammal favorittelefon i flera veckor (efter en grundlig rensning) jäkligt trist, onödig och rent ut sagt för djävla besvärlig.
Kommunistiska modemtankar
När IPRED-lagen trätt i kraft och det för ett bra tag sedan blivit olagligt att ladda ned saker DÅ börjar 3 strypa hastigheten på sina mobila bredband för de som laddar ner för stora mängder. Som om det inte varit mera logiskt att göra det när det var olagligt? Nåväl. Motiveringen nu är att "man ska tänka på andra så deras hastighet inte går ner"... Okej. Men utöka nätet då? Varför ska vi lida för att ni lovar oss var och en saker som ni sedan inte kan hålla? Å så måste vi tänka på varandra istället för att ni levererar vad ni lovat. snark.
"Söndagsparty med Filip och Fredrik" – Talkshow från NYC
För mig var det här nog spiken i kistan för F&F på TV om de inte kan komma på något mer revolutionerande än en helt vanligt jäkla talkshow som man kan se på alla kanaler i alla länder alla kvällar i veckan...och med mindre meningslös lycka över att få sända från en annan stad än de bor i.

Ungefär så just nu.

3 kommentarer:

Anonym sa...

SDF=Sarah?

Aronson sa...

Kan man inte få receptet på den där hamburgaren...? Hur går det förresten? Själv har jag haft en vecka i avhållsamhet (i dubbel bemärkelse) och det funkar faktiskt riktigt bra. Gott har det också varit...

För övrigt håller jag med dig om Australia. Alldeles för lång var den också...

Josefin sa...

Kan vara för att ESC är det ROLIGASTE som går på TV på hela året, JIPPIIIEE! TUR du hade med skivan till festen, jag har glanat en del på den :D ha det fint!